Olimpiji sodnikov dodatek olajšal vrnitev na vrh lestvice

V 30. kola uspešni tudi Ljubljančani in Goričani
Fotografija: Issah Abass je na tretji gol v drugem delu sezone čakal od 11. marca, kopje odločil tekmo v Kranju.  FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Issah Abass je na tretji gol v drugem delu sezone čakal od 11. marca, kopje odločil tekmo v Kranju.  FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Kranjski sodnik Nejc Kajtazović ima med nasprotniki Olimpije, še največ med vijoličnimi, sloves njenega dvanajstega igralca. Upravičeno ali ne, včeraj je prvi polčas dveminutnega dodatka proti Aluminiju podaljšal in Olimpija je proti koncu 3. minute iz hitrega nasprotnega napada preko Ricarda Alvesa zadela za 1:0.

Ljubljanskih muk je bilo konec, v 2. polčasu je Issah Abass še potrdil vrnitev na vrh lestvice. Kajtazović pa je res potegnil dlje, kot bi moral, toda domači tabor je bil še bolj razburjen zaradi tega, zakaj je prišlo do podaljška. Abass se je v napadalni akciji tako ogradil z žogo, da je svojega čuvaja Ilijo Martinovića dobesedno nokavtiral z visoko dvignjeno roko. Odnesel jo je z rumenim kartonom. Dodatek pa se je igral do gola.
Igor Bišćan je tudi včeraj vztrajal z lažnim napadalcem (Abass). Srečen razplet polčasa je prikril osnovno Olimpijino težavo v prvem polčasu. Bila je jalova, navkljub stiskanju gostiteljev na njihovo polovico. Predložke z leve ali desne strani so domači branilci odbijali, streli so leteli mimo ali preko vrat, kar je šlo proti vratom, je ukrotil domači vratar Luka Janžekovič.
Bolj ko se je približeval konec prvega polčasa, manj je bilo možnosti, da bi Ljubljančani našli način, kako preigrati zgoščeno domačo obrambo. Vztrajnost je bila vendarle nagrajena, Kidričani so bili za trenutek bolj pogumni in kaznovani. Na sredini so izgubili žogo, v bliskovitem nasprotnem napadu pa je Dario Čanađija z leve strani imenitno podal v sredino, kjer je v teku Alves neubranljivo s strelom po tleh z 12 m premagal odličnega Janžekoviča. Portugalec je le še utrdil prvo mesto na klubski lestvici strelcev z desetim golom.
Za Kidričane je bila napadalna prvina igre v prvem polčasu precejšnja tabu tema, v drugem polčasu so bili bistveno bolj »odprti«. Kazen je prišla v 58. minuti, ko je Abass na levi strani preigral Denisa Šmeja in s pomočjo ne najboljšega posredovanja Janžekoviča zadel za 2:0.
»Kazalo je, da bomo šli na odmor brez golov. Nato smo pravočasno zabili še drugega. Imeli smo premoč in zastreljali veliko priložnosti,« se je oddahnil Bišćan in po dobrem mesecu, v katerem je Olimpija trikrat igrala neodločeno in dopustila Mariboru, da jo je skoraj ujel in prehitel, spet lažje zadihal.
 

Goričanom posijalo sonce

Točko v Stožicah so Goričani dopolnili še s tremi proti Celju. Pri prvem golu je bil nesrečen asistent gostujoči vratar Metod Jurhar, Dejan Žigon je s 5 m zabil žogo pod prečko. »Dolgo smo čakali na zmago, nič nam ni uspevalo. Zdaj pa smo imeli tudi nekaj sreče,« je bil iskriv Žigon. V drugem polčasu so bili Celjani aktivnejši, Goričani pa učinkovitejši. Miran Burgić je povišal prednost z roba kazenskega prostora, Mark Gulić pa s 13 m s strelom po tleh v desni vratarjev kot.
»Igrali smo takšno tekmo, kot si je nismo želeli. Bila je zaspana in brez naboja, naredili smo preveč napak, vsi nismo bili na primerni ravni. Gorica je izkoristila, kar smo ji ponudili, zasluženo je zmagala,« je pošteno priznal poraz gostujoči trener Dušan Kosić.

Komentarji: