Osredotočiti se je treba na tiste, ki so prišli na zbor

Slovenska reprezentanca je začela priprave pred četrtkovim uvodnim obračunom lige narodov z Bolgarijo v Stožicah.
Fotografija: Milivoje Novaković se je vrnil v reprezentanco, a tokrat ne kot igralec. FOTO: Tomi Lombar/Delo
Odpri galerijo
Milivoje Novaković se je vrnil v reprezentanco, a tokrat ne kot igralec. FOTO: Tomi Lombar/Delo

Slovenska nogometna reprezentanca se je tokrat zbrala na Bledu, in sicer zaradi zasedenosti kapacitet v tradicionalni bazi na Brdu pri Kranju. Danes bo opravila prvi trening v sklopu priprav na tekmi lige narodov proti Bolgariji in Cipru. Selektor Tomaž Kavčič bo imel na voljo vse igralce, izjemi sta bolni Josip Iličić in poškodovani Jan Oblak.

Prav odsotnost Oblaka je v zadnjih dneh kar precej razburjala javnost, in čeprav je sam vratar madridskega Atletica v soboto za STA dejal, da je razlog za odsotnost dejansko poškodba (več o reprezentančni prihodnosti bo povedal po teh dveh tekmah izbrane vrste), pa se reprezentanti vprašanjem o njegovi odsotnosti vseeno niso mogli izogniti, nenazadnje je v soboto branil na prvenstveni tekmi v Španiji.

"Glede Jana vam je selektor že vse povedal. Mi vemo, da je pomemben član reprezentance. Postal je ugleden vratar, ima neko ime. Ampak cela Slovenija se mora zdaj osredotočiti na ti dve za nas pomembni tekmi, na teh 26 igralcev, ki so tukaj, in ne na Jana Oblaka ali kateregakoli drugega igralca. Imam veliko spoštovanje do Jana, ker je naš soigralec, ampak si tudi drugi zaslužimo spoštovanje in se moramo osredotočiti na ti dve tekmi," je o tej temi povedal Jasmin Kurtić.

Zbor nogometne reprezentance, FOTO: Tomi Lombar/Delo
Zbor nogometne reprezentance, FOTO: Tomi Lombar/Delo

 

Jokić kot kapetan miri strasti


Kar nekaj govora je bilo o tem, da se Oblak izogiba reprezentanci, ker ni dobil kapetanskega traku, tega je selektor namenil Bojanu Jokiću. "Ne, mislim, da to ni razlog za odsotnost. Kapetan je eden, hierarhija v reprezentanci se mora vedeti, že v preteklosti je bilo tako in tudi v prihodnje bo," je dejal Jokić in nadaljeval: "Jan je izjemen fant, profesionalec. On najbolje ve, če je poškodovan, če ga boli ali ne. Ampak verjamem, da ga boli. Želimo mu, da se čim prej pozdravi in da pride v izbrano vrsto, ker ga potrebujemo."

Glede samih ciljev v ligi narodov je bil Jokić kratek: "Mislim, da so vse reprezentance v našem rangu. Cilj mora biti prvo mesto." O prvih dveh tekmecih v novoustanovljeni ligi narodov pa je povedal: "Mislim, da so vsi na podobni ravni kot mi. Prvo tekmo igramo doma in moramo zmagati. Ciper pa smo že premagali v gosteh, ga poznamo, vemo, kaj pričakovati, in to je naša prednost."

Bočni branilec ruske Ufe, ki je med drugim v kvalifikacijah za evropsko ligo izločila Domžale, pozneje pa se ji ni uspelo prebiti v skupinski del tekmovanja, je poudaril, da je v dobri formi. Kot nek temelj za igro Slovenije v prihodnje pa je izpostavil junijsko prijateljsko tekmo v Črni gori, ko so Kavčičevi izbrani premagali gostitelje z 2:0 in popravili vtis s prvih dveh obračunov pod vodstvom novega selektorja proti Avstriji in Belorusiji.
 

Izgledajo kot dobra ekipa


"Mislim, da je bila ta tekma s Črno goro dobra, izgledali smo kot ekipa, kar je pomembno. Za razliko od prvih dveh tekem smo odigrali osredotočeno, kot ekipa. Tudi v trenutkih, ko ne gre, je treba trpeti, se vrniti, igrati svojo igro in tako lahko pridemo do želenega cilja," meni Jokić.

Po novem bo imel v svoji bližini tudi nekdanjega reprezentančnega soigralca Milivoja Novakovića, ki je na Kavčičevo željo postal tehnični vodja strokovnega štaba. Pravi, da bo to v dobrobit reprezentance.

Zbor nogometne reprezentance, FOTO: Tomi Lombar/Delo
Zbor nogometne reprezentance, FOTO: Tomi Lombar/Delo


Sam Novaković je pojasnil, da bo njegova glavna naloga biti vez med selektorjem in igralci. "Pogovori s selektorjem so trajali dlje časa. Našli smo skupni jezik. Želja selektorja je bila, da sem zraven. Z izkušnjami bom pomagal po najboljših močeh. In seveda upamo na dobro sodelovanje," je dejal Novaković, z 32 zadetki drugi najboljši strelec v zgodovini slovenske vrste.
Slovenija bo sicer uvodno tekmo lige narodov igrala proti Bolgariji v Stožicah v četrtek ob 20.45, drugi obračun pa jo tri dni pozneje čaka na Cipru, in sicer prav tako ob 20.45.

Komentarji: