Po maratonu Villarreal prvak evropske lige

Šele v enajsti seriji izvajanja 11-metrovk so Španci premagali Manchester United in osvojili prvo veliko evropsko lovoriko. Tragični junak Španec David de Gea.
Fotografija: Villarrealovi igralci (na fotografiji Francis Coquelin) niso storili napake. FOTO: Michael Sohn/Reuters
Odpri galerijo
Villarrealovi igralci (na fotografiji Francis Coquelin) niso storili napake. FOTO: Michael Sohn/Reuters

Nogometaši španskega Villareala so zmagovalci evropske lige. V finalu so po streljanju enajstmetrovk z 12:11 premagali Manchester United. Po rednem delu se je tekma končala 1:1. Za Villareal je to prva lovorika v zgodovini.V prvem polčasu so angleški podprvaki doživeli hladno prho, ko je v 29. minuti zadel Gerard Moreno. Toda v nadaljevanju so prevzeli pobudo in v 55. minuti je izenačil Edinson Cavani. Kazalo je, da bodo favoriti le prišli do zmage, toda rumena podmornica se ni vdala in tekma je šla v podaljšek.V njem ni bilo golov, zatem se je začelo maratonsko izvajanje 11-metrovk. Vseh deset igralcev na obeh straneh je bilo uspešnih, nakar je Villarrealov vratar, Argentinec Geronimo Rulli, pokazal boljše strelske sposobnosti kot vratarske. To pa ni uspelo njegovemu španskemu kolegu Davidu De Gei, ki mu je Rulli ubranil strel in sprožil veselje kluba iz predmestja Valencie, ki je dočakalo prvo veliko evropsko lovoriko po osvojitvi pokala intertoto v letih 2003 in 2004.Trener Unai Emery je tako še četrtič osvojil evropsko ligo, pred tem mu je to trikrat zapored uspelo s Sevillo. Na drugi strani Ole Gunnar Solskjaer še vedno ni dočakal slavja, odkar je leta 2018 prevzel rdeče vrage. United je evropsko ligo osvojil leta 2017 pod vodstvom Joseja Mourinha.

Igralci Manchester Uniteda so tolažili vratarja Davida De Geo. FOTO: Maja Hitij/AFP
Igralci Manchester Uniteda so tolažili vratarja Davida De Geo. FOTO: Maja Hitij/AFP


Villarreal si je z zmago zagotovil nastop v Uefini ligi prvakov, v kateri bo igral tudi Manchester United, ki je osvojil drugo mesto v premier league.

Geronimo Rulli je ubranil 11-metrovko kolega Davida de Gee. FOTO: Adam Warzawa/Reuters
Geronimo Rulli je ubranil 11-metrovko kolega Davida de Gee. FOTO: Adam Warzawa/Reuters


Dosedanji zmagovalci evropske lige:
2010 Atletico Madrid (Španija)
2011 Porto (Portugalska)
2012 Atletico Madrid (Španija)
2013 Chelsea (Anglija)
2014 Sevilla (Španija)
2015 Sevilla (Španija)
2016 Sevilla (Španija)
2017 Manchester United (Anglija)
2018 Atletico Madrid
2019 Chelsea (Anglija)
2020 Sevilla (Španija)
2021 Villarreal (Španija)

Preberite še:

Komentarji: