Po San Marinu sledi resnejši izziv

Slovenci se bodo tudi v nedeljo na Kosovu in v sredo v Moldaviji morali znajti brez Andraža Šporarja. Prihaja Lovro Bizjak.
Fotografija: Slovenci so San Marinu nasuli štiri gole. FOTO: Blaž Samec/Delo
Odpri galerijo
Slovenci so San Marinu nasuli štiri gole. FOTO: Blaž Samec/Delo

Slovenska nogometna reprezentanca je v sredo v spremenjeni postavi v Stožicah na prijateljski tekmi odpravila skromni San Marino s 4:0. Kljub temu je selektorju Matjažu Keku dala nekaj odgovorov, enega jasnega, in sicer da v konici napada nekaj manjka. Na nedeljski tekmi lige narodov na Kosovem bo za nameček zagotovo manjkal Andraž Šporar.

Šporar, ki je pri Keku prva špica, bo namreč zaradi težav s poškodbo moral izpustiti tekmi lige narodov na Kosovem in v Moldaviji (14. oktober). »Manjka nam tista klasična špica, čeprav Blaž Kramer to je. A je premalo časa z nami, da bi lahko dali neko oceno. Haris Vučkić dolgo časa ni igral, kar se vidi. Kdo pa pride v poštev za to mesto? Pustite mi, da fant pride ali ne pride, potem bomo o imenih,« je po sredini tekmi dejal Kek. Danes je tudi razkril ime, članski vrsti se bo pridružil napadalec ruske Ufe Lovro Bizjak.

So pa že stekle priprave na Kosovo. Z njim Slovenija še ni igrala, je pa jasno, da gre za bistveno močnejšo reprezentanco od San Marina. Nedeljski gostitelji bodo sicer zaradi poškodb in bolezni pogrešali tri svoje kapitalce Milota Rashico (Werder), Amirja Rrahmanija (Napoli) in Vedata Muriqija (Lazio), a na Kosovem verjamejo, da imajo adekvatne zamenjave tudi zanje. Posebej ob dejstvu, kot sta poudarila tudi slovenska reprezentanta Jasmin Kurtić in Nemanja Mitrović, da vsi dajo vse za državni dres.
 

Več agresivnosti


»Vemo, da to ne bo takšna tekma kot proti San Marinu. Morali bomo biti agresivnejši, konkretnejši, ker vemo, kakšna je kosovska reprezentanca. Pogovarjal sem se z nekaterimi, ki so že igrali proti njej, in pravijo, da vsak igralec res da vse od sebe v reprezentančnem dresu. Oboji pa bomo začeli z 0:0 in videli, kdo je močnejši na igrišču,« je povedal Kurtić.

Dvakratni strelec s sredine tekme Mitrović pa je dodal: »Kosovo ima dobro ekipo, ki je res borbena in da vse od sebe. Moramo jo temeljito analizirati in se na igrišču dobro postaviti. V Prištini je težko igrati, ampak najprej moramo gledati in verjeti vase ter iti na zmago na nedeljski tekmi.«

Matjaž Kek se zaveda moči Kosova. FOTO: Leon Vidic/Delo
Matjaž Kek se zaveda moči Kosova. FOTO: Leon Vidic/Delo


O Kosovu je v bistvu že pred tekmo s San Marinom razmišljal tudi Kek, ki bo nocoj s sodelavci spremljal obračun Kosova s Severno Makedonijo v dodatnih bojih za preboj na evropsko prvenstvo. »Kosovo ima mogoče doma, kjer bo verjetno celo nekaj gledalcev, zadnjo priložnost v ligi narodov po porazu z Grčijo in remiju z Moldavijo. Ampak jaz razmišljam predvsem o fantih, ki jih vodim. Odločnost in samozavest bosta pomembni. Gremo na vroč teren. Ampak tam se da igrati. Naredili bomo vse, da pridemo do točk. Verjetno nas čaka tudi več preskok igre, ker imajo visokega napadalca. Povsem jasno pa je, da mi ne bomo čakali zabarikadirani v kazenskem prostoru,« je poudaril Kek.
 

Kosovo še sanja o euru


Na Kosovem predvsem današnjo tekmo s Severno Makedonijo (in potencialno v finalu dodatnih kvalifikacij z zmagovalcem med Gruzijo in Belorusijo) vidijo kot zgodovinsko priložnost za preboj na EP. »Kosovo je le še dva koraka oddaljeno od EP, ki bo prihodnje leto. Na Kosovem je čutiti potrebo po preboju na veliko tekmovanje, da bi dokazali, da so bili nepravično odsotni s prejšnjih tekmovanj. Vedno je bila prisotna individualna nogometna kakovost na Kosovem, a je slednje ni moglo pokazati z lastno reprezentanco, kar pa je posledica političnih vzrokov, ki nimajo ničesar opraviti s športom,« je med drugim za makedonski Sloboden pečat povedal kosovski novinar Uran Krasniqi.

Nemanja Mitrović je bil dvakratni strelec proti San Marinu. FOTO: Blaž Samec/Delo
Nemanja Mitrović je bil dvakratni strelec proti San Marinu. FOTO: Blaž Samec/Delo


V letošnji izvedbi ligi narodov imajo Kosovci za zdaj točko z dveh tekem po porazu proti Grčiji in remiju z Moldavijo. Slovenija ima na drugi strani štiri točke po remiju z Grčijo in zmago nad Moldavijo.

Komentarji: