Pod lupo Cristiano Ronaldo in Kavčičev adut Miha Zajc

Medijski preporod italijanske serie A po prihodu portugalskega zvezdnika v Torino. Sedmerica Slovencev z nosilnimi vlogami v svojih klubih.
Fotografija: Cristiano Ronaldo in Paulo Bybala sestavljata eno najboljših napadalnih navez v zadnjih desetih letih. Italijani so Juventusov par poimenovali Dybaldo.
Odpri galerijo
Cristiano Ronaldo in Paulo Bybala sestavljata eno najboljših napadalnih navez v zadnjih desetih letih. Italijani so Juventusov par poimenovali Dybaldo.

Ljubljana – Danes bodo dvignili zastor v nogometni Italiji, ki je prejšnji mesec doživela preporod s prestopom Cristiana Ronalda v Torino. Prihod kralja zelenic in družbenih omrežij je sprožil popolno nogometno evforijo na Apeninskem polotoku, zato je kar prav, da bo ob 18. uri odprl sezono 2018/19 državni prvak Juventus, ki odkrito meri tudi na končno zmago v ligi prvakov.



Spektakularen uvod v sezono na »škornju«, ki ga je zrežiral najboljši nogometaš na svetu Cristiano Ronaldo, je zasenčil druge izzive v italijanskem prvenstvu. Od hudih sistemskih težav Italijanov v 2., 3. in 4. ligi do vprašanja, kaj bodo v novi sezoni serie A opravili slovenski legionarji. Če odmislimo dolgoletni številki ena in deset v slovenski reprezentanci – prijatelja Samirja Handanovića in Valterja Birso –, bo imela najmanj peterica reprezentantov nosilne vloge v svojih klubih. V ospredju bo Miha Zajc, nekdanji Olimpijin up in Birsin sokrajan iz Šempetra pri Novi Gorici, ki se nahaja pred ključno sezono za svojo nadaljnjo kariero. Z Empolijem se je zavihtel iz serie B v najvišjo ligo, bomo videli, kako se bo tehnično vrhunsko podkovani 24-letnik znašel na položaju klasične »desetke« med najboljšimi na svetu. Ni skrivnost, da prav na Zajca resno računa tudi selektor Tomaž Kavčič, ki bo v naslednjih mesecih spoznal življenje brez dolgoletnega slovenskega aduta Birse.


Od Maradone do Kakaja


Ob Zajcu, ki deluje na igrišču v modelu igre 4-3-1-2, bodo pod lupo tudi branilec Luka Krajnc (Frosinone, 3-5-2), zvezna igralca Jasmin Kurtić (Spal, 3-5-2) in Leo Štulac (Parma, 4-3-3) ter prvi adut Josip Iličić (Atalanta, 4-3-3), pred katerim pa je okrevanje po neugodni infekciji vratu, zato je datum njegove vrnitve dejansko neznan. Na »čakanju« bosta tudi vratarja Vid Belec (Sampdoria) in Rok Vodišek (Genoa), toda tekmi njunih klubov so preložili zaradi nedavne tragedije na genovski obvoznici.
Oči treh milijard nogometnih navdušencev po vsem svetu bodo uprte v Cristiana Ronalda, največjega zvezdnika, ki je kadarkoli doslej vstopil v serie A. Portugalec bo moral resda še pokazati, da je tudi na apeninskih zelenicah velik, kot je bil v zadnjih desetih letih v majicah Manchester Uniteda in madridskega Reala, kot so bili nekoč veliki na »škornju« Michel Platini, Diego Maradona, brazilski Ronaldo in Kaka.

 

Josip Iličić se še vedno bori s trdovratno infekcijo vratu, zato bo izpustil prvo dejanje prvenstva.
Josip Iličić se še vedno bori s trdovratno infekcijo vratu, zato bo izpustil prvo dejanje prvenstva.

 

Navdušena Agnelli in Elkann


Toda 33-letnik z idiličnega otoka Madeira je postal globalna uspešnica veliko pred svojo prvo tekmo v majici najtrofejnejšega kluba v Italiji. Nogometaš, ki je zrušil večino strelskih rekordov in bil med najbolj zaslužnimi za štiri (!) zmagoslavja Reala v ligi prvakov, premore na osnovnih družbenih omrežjih 336 milijonov sledilcev – 139 milijonov na instagramu, 123 milijonov na facebooku in 74 milijonov na twitterju. Juventus je v prvem mesecu po podpisu pogodbe z globalnim vplivnežem zgolj na instagramu zabeležil porast sledilcev z 10 na 14 milijonov oziroma za 40 odstotkov! Klub beleži rekordno obiskanost muzeja, ob tem vlada rekordno velik interes za nakup letnih vstopnic ... Ronaldo je sprožil podobno evforijo tudi drugod: Chievo je razprodal današnjo tekmo z Juventusom, na kateri bo – ob standardnih medijskih gostih – tudi 125 novinarjev iz Južne Amerike, Kitajske, Japonske, Egipta in drugod. Podobno bo v naslednjih tednih v Parmi, Frosinoneju, Vidmu …



Sloviti CR7 je navdušil tudi delodajalce. »Kam merimo? Naši cilji so 'scudetto', italijanski pokal in Evropa. Želimo osvojiti vse. Ronaldo je imel v Realu ob sebi Benzemaja, čigar slog igre je podoben slogu Mandžukića,« je zatrdil predsednik Andrea Agnelli, njegov bratranec John Elkann, ki je na čelu holdinga Exor – ta je prek Fiata odštel 100 milijonov evrov odškodnine Realu –, je dodal: »Lepo ga je videti v majici Juventusa. Ronaldo se je že vklopil v ekipo, z njim bomo zgradili eno najboljših zasedb vseh časov.« Tovrstnemu razmišljanju ni mogel pobegniti niti trener Max Allegri: »Naš cilj v tej sezoni je liga prvakov. Po dveh izgubljenih finalih želimo prinesti lovoriko domov.«

Logično, Allegri ima na voljo sanjsko navezo Paula Dybale in Ronalda, ki so jo Italijani poimenovali »Dybaldo«, ob tem je pripeljal v klub tudi imena, kakršna so Joao Cancelo (Valencia), povratnik Leonardo Bonucci (Milan), Emre Čan (Liverpool) in italijanski reprezentant Mattia Caldara (Atalanta).


Roma, Napoli, Milančani


Argentinski napadalec Mauro Icardi bo ključen adut Interja v boju za naslov prvaka.
Argentinski napadalec Mauro Icardi bo ključen adut Interja v boju za naslov prvaka.


Bomo videli, ali bodo tekmeci »stare dame« izkoristili njeno osredotočenost na ligo prvakov in prekinili rekordno dolgo sušo, ki traja od leta 2011, ko je bil najboljši Milan. Položaj na fronti bo podoben kot v minuli sezoni – najvišje med izzivalci kotirajo Roma, ki je dodatno okrepila zasedbo na račun prodaje vratarja Allisona v Liverpool, Napoli, ki je – z blagoslovom novega trenerja Carla Ancelottija – podobno storil na račun prodaje Jorginha Chelseaju, ter oba milanska kluba. Inter se zdi posebej močan, saj je trener Luciano Spalletti ohranil jedro zasedbe, ki je osvojila četrto mesto, ter ji dodal nekaj zanimivih okrepitev, kot so branilci Vrsaljko, De Vrij in Asamoah, ofenzivna vezista Nainggolan in Martinez (slednji, argentinski up, je bil med pripravami zelo razigran) ali Monacov napadalni adut Keita.

Komentarji: