Prinesel pol milijarde evrov in izgubil službo

Prvi favorit za trenerja Monaca je Thierry Henry.
Fotografija: Leonardo Jardim je svojo nalogo v Monte Carlu opravil z odliko, za novo službo ne bo potreboval botrov. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Leonardo Jardim je svojo nalogo v Monte Carlu opravil z odliko, za novo službo ne bo potreboval botrov. FOTO: AFP

Zaslužek merljiv v stotinah milijonov evrov ni rešil nogometnega trenerja Leonarda Jardima. V Venezueli rojeni Portugalec je po nizu slabih izidov, zmagal je le v uvodni tekmi sezone, izgubil službo pri klubu iz Monte Carla. Štiriinštiridesetletni Jardim je v štirih letih Monaco popeljal do francoskega prvaka in do polfinala lige prvakov, v minuli sezoni je bil slabši le od prvaka Paris St. Germaina.

Jardimova zgodba na trenerskem stolčku kluba, ki ga je leta 2011 kupil ruski milijarder Dmitrij Ribolovljev, ima z zlatimi črkami pisano poglavje. V tem obdobju je izbrusil na desetine odličnih nogometašev, ki so klubu navrgli preko pol milijarde evrov, med njimi tudi najboljšega mladega igralca in drugega najdražjega na svetu Kyliana Mbappeja. Zanj je PSG plačal 181 milijonov €.

Monaco je samo v zadnjih dveh sezonah od prodaje igralcev iztržil 560 milijonov €, medtem ko je za nove igralce plačal 251 milijonov. Zaslužek je presegel 300 milijonov. Portugalec je v preteklosti vodil tudi Brago in v obdobju, ko se je v evropski ligi merila z Mariborom. V Ljudskem vrtu sta se razšla brez zmagovalca z 1:1, v Bragi je Maribor izgubil z 1:5.

Največji favorit za Jardimovega naslednika je sloviti Thierry Henry, ki je bil prav tako vzgojen pri Monacu in pod taktirko Arsena Wengerja.

Komentarji: