PSV je v Sloveniji že padel, zakaj ne bi še drugič?

V današnjih tekmah 3. kola kvalifikacij za evropsko ligo Sobočani gostijo sloviti PSV, Celjani pa gostujejo v Erevanu v Armeniji
Fotografija: Sobočani so na pragu zgodovinskega podviga, a morajo za uvrstitev v zadnje odločilno kolo kvalifikacij za uvrtsitev v evropsko ligo premagati nekdanjega evropskega prvaka PSV iz Eidnhovna. FOTO: Sobotainfo
Odpri galerijo
Sobočani so na pragu zgodovinskega podviga, a morajo za uvrstitev v zadnje odločilno kolo kvalifikacij za uvrtsitev v evropsko ligo premagati nekdanjega evropskega prvaka PSV iz Eidnhovna. FOTO: Sobotainfo

Evropska pot Mure ima sledi najmanj ponovitve zgodovinskega nogometnega podviga prekmurskega kluba. Če bo drevi v Fazaneriji (dvoboj se bo začel ob 19. uri) padel še najslavnejši gost, evropski prvak iz leta 1988 in 24-kratni nizozemski prvak PSV, se bo uvrstila v 4. kolo kvalifikacij za evropsko ligo in se potegovala za preboj v skupinski del tega po kakovosti drugega tekmovanja.



Sliši se neverjetno, toda Mura je bila v Evropi že uspešnejša. Leta 2012 jo je na zadnji oviri v kvalifikacijah za evropsko ligo pred vstopom v paradiž zanesljivo ustavil rimski Lazio. A tedanjih in zdajšnjih okoliščin ni mogoče primerjati. Mura izpred osmih let je bila Mura na poti v pogubo, ki ji je šlo na roko vse mogoče in nemogoče, letošnja je na poti čudežev, ki jih piše ali izziva predvsem sama. Pa vendar; presežek bo le napredovanje, vse drugo že sodi v kategorijo »že videno in doseženo«.

Ante Šimundža se je temeljito pripravil za evropsko bitko. FOTO: Leon Vidic/Delo
Ante Šimundža se je temeljito pripravil za evropsko bitko. FOTO: Leon Vidic/Delo


Pred osmimi leti so štirje že igrali


Osrednji mož odlično delujočega črno-belega orkestra Ante Šimundža je bil tudi »oče« Mure, ki se je že približala sanjskemu podvigu, a je zaradi slabih razmer predčasno zapustil trenerski stolček. Od zdajšnjih članov orkestra so dvoboja z Laziem in evropsko pot okusili tudi Matic Maruško, Nino Kouter, Alen Kozar in Jure Travner. Prvi trije so nepogrešljivi kamenčki v trenerjevem mozaiku, Celjan je »gasilec« po potrebi. In prav prvi, Maruško, bo zaradi poškodbe stegenske mišice izpustil tekmo.

PSV je favorit, Mura pa ni le brezzobi tekmec, ki bo že vnaprej vrgel puško v koruzo. Ena tekma je velika soboška priložnost., Čeprav Šimundža pred 22 leti ni bil med vijoličnimi, ki so po zmagi v Ljudskem vrtu z 2:1 šele v podaljšku izgubili bitko za ligo prvakov proti PSV, zelo dobro ve, kako se lotiti vzvišenega in prepričanega nasprotnika, da ne more trčiti ob tako neuveljavljeno čer. Vsaj podzavestno bo pri PSV vladala drža, »kaj nam pa morejo«.

Dušan Kosič, trener Celja, je optimist. FOTO: Tadej Regent/dDelo
Dušan Kosič, trener Celja, je optimist. FOTO: Tadej Regent/dDelo


Bilanca, ki prestraši tudi velike


Za takšne tekmece ima Šimundža preprosto formulo: »Enostavnost in drznost.« Oboje so Sobočani v tej sezoni že združili do vrhunstva, ki se na igrišču odraža v fantastični bilanci: šest tekem, pet zmag in en neodločen izid z razliko v golih 13:0. Od tega sta bili evropski preizkušnji še najbolj prepričljivi. V Budimpešti je bil Kalju resda nekonkurenčen tekmec in je prejel kar štiri gole, zato pa je bil potop danskega Århusa v Fazaneriji (Mura je zmagala s 3:0) jasno sporočilo tudi za zasedbo novega trenerja pri PSV Rogerja Schmidta. Nemec je po letu oddiha po gostovanju na Kitajskem junija zamenjal v. d. trenerja Ernsta Faberja, ki je po decembrski odstavitvi Marka van Bommla popeljal moštvo do četrtega mesta v domačem prvenstvu.

Kevin Žižek je Århusu zabil atraktiven gol. FOTO: Sobotainfo
Kevin Žižek je Århusu zabil atraktiven gol. FOTO: Sobotainfo


Izjemna samozavest in taktična popolnost krasi Muro v uvodnem delu sezone. Doslej je bila le uspešna.

»Odlični rezultati in predstave brez prejetega gola dvigujejo samozavest. Eno gre z drugim, toda zdaj se bomo soočili s tekmecem povsem drugačne, višje kakovosti. Igrali bomo proti velikanu,« si ne beli las še slab teden 48-letni Mariborčan (28. t. m. bo dopolnil 49 let). Zagotovo ne bo izpustil niti najmanjše podrobnosti v taktično-tehnični pripravi za dvoboj Davida in Goljata. V veliki meri je Šimundža podobo Mure že razkril proti na papirju favoriziranemu Århusu. Zdaj bodo odločale malenkosti, kot, denimo, ocena o dnevni formi posameznikov. Ima jih več kot dovolj.
 


PSV iz Maribora v Fazanerijo, brez Zahavija


Nizozemci so v Slovenijo dopotovali včeraj popoldne, v odpravi pa ni bilo najvidnejše okrepitve, izraelskega veterana, 33-letnega Erana Zahavija. Najboljši strelec kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2020 je zadnja štiri leta igral na Kitajskem in v 117 tekmah dosegel kar 103 gole. Pri PSV so se presenetljivo odločili, da bodo spali v Mariboru, zaradi česar sinoči niso opravili treninga v Fazaneriji.

PSV je sezono začel zmagovito. V prvih dveh prvenstvenih tekmah je v gosteh premagal Groningen s 3:1 (Cody Gakpo 2, Donyell Malen), doma pa Emmen z 2:1 (Nioni Madueke, Maximiliano Romero).

Sodniška zasedba prihaja iz Švice, glavni sodnik bo Sandro Schärer.

V obdobju pandemije Mura niza zmage in uspehe brez zvestih navijačev na tribuni. So pa črno-beli privrženci glasni in številčni tudi zunaj štadiona v Fazaneriji. FOTO: Sobotainfo
V obdobju pandemije Mura niza zmage in uspehe brez zvestih navijačev na tribuni. So pa črno-beli privrženci glasni in številčni tudi zunaj štadiona v Fazaneriji. FOTO: Sobotainfo

Preberite še:

Komentarji: