Nogometna poezija, po kateri Real poraz slavi kot zmago

Izjemna prva tekma polfinala lige prvakov med Manchester Cityjem in madridskim Realom se je končala z zmago domačega Cityja (4:3).
Fotografija: Zadnji udarec je z enajstih metrov pripadel Karimu Benzemaju, ki je z drugim golom na tekmi na lestvici strelcev aktualne sezone LP prehitel vodilnega Poljaka Roberta Lewandowskega. FOTO: Paul Ellis/AFP
Odpri galerijo
Zadnji udarec je z enajstih metrov pripadel Karimu Benzemaju, ki je z drugim golom na tekmi na lestvici strelcev aktualne sezone LP prehitel vodilnega Poljaka Roberta Lewandowskega. FOTO: Paul Ellis/AFP

Lanskoletnemu poraženemu finalistu Manchester Cityju in rekorderju tekmovanja, 13-kratnemu prvaku Realu iz Madrida, pripada uvodno dejanje letošnjega polfinala lige prvakov. Strateg Cityja, legenda Realovega večnega tekmeca Barcelone Pep Guardiola, se je odločil suspendiranega desnega bočnega branilca Joãa Cancela nadomestiti z rekonvalescentom Johnom Stonesom, čigar »naravni« položaj je seveda osrčje obrambe.

Tudi Carlo Ancelotti je ostal brez pomembnega člena ekipe, saj na sredini igrišča pri Realu tekme ne bo začel brazilski obrambni vezist Casemiro, ki ga nadomešča Urugvajec Federico Valverde, bodo pa Madridčani prek Brazilcev Viniciusa Juniorja in Rodryga več kot očitno poskušali napasti sinje modre po obeh bokih, medtem ko bo na že najmanjšo priložnost v osrčju napada čakal prekaljeni Francoz Karim Benzema, strelec 12 golov v aktualni sezoni lige prvakov. To vlogo je Guardiola zaupal Brazilcu Gabrielu Jesusu, strelcu kar štirih golov na zadnji ligaški tekmi z Watfordom (5:1).

Cityjevi navijači hitro v sedmih nebesih

In že po prvem pritisku domačih na zadnjo vrsto Reala se je »zgodil« prvi gol: Riyad Mahrez je s predložkom z desnega boka idealno zaposlil vtekajočega Kevina De Bruyna, ki z glavo ni grešil in matiral nemočnega rojaka Thibauta Courtoisa v madridskih vratih. Tudi City je hitro pokazal nekaj ranljivosti ob pritisku tekmecev, Ederson bi kmalu podaril lepo priložnost gostom, a so Rodryga domači branilci še pravočasno zaprli. Kot bi mignil je bilo na semaforju že 2:0 za sinje modre, ko je z levega boka povsem neoviran po akciji Phila Fodna podajal De Bruyne, ob bledemu Davidu Alabi pa si je žogo zlahka za strel pripravil Jesus ter natančno meril mimo vnovič nemočnega Courtoisa.

Kevin De Bruyne je poskrbel za sanjski začetek tekme, seveda z vidika domačega Manchester Cityja. FOTO: Craig Brough/Reuters
Kevin De Bruyne je poskrbel za sanjski začetek tekme, seveda z vidika domačega Manchester Cityja. FOTO: Craig Brough/Reuters

V 15. minuti je Foden po dolgi žogi Oleksandra Zinčenka spet ostal povsem sam v kazenskem prostoru Reala, njegovo podajo po tleh pa je pred tekmecem in praznimi vrati uspel izbiti eden od gostujočih nogometašev. Dve minuti kasneje bi poigravanje domačinov kmalu privedlo do znižanja izida, a je po prestreženi žogi Luke Modrića in akciji Benzemaja ter Viniciusa slednji zelo slabo streljal z ugodnega položaja. Real je bil po novi napaki v Cityjevi obrambi v 25. minuti spet blizu zadetku, po napaki Edersona oz. Rubena Diasa se je zatresla celo vratnica, a je bil Vinicius v prepovedanem položaju ob pritisku Benzemaja. City je že v naslednjem napadu spet zatresel mrežo Reala, a na žalost svojih navijačev z napačne strani, ko je sebično streljal Mahrez, ki so se mu v sredini ponujali bolje postavljeni soigralci. Po še enem nevarnem poigravanju domačih, ki ga ni izkoristil Real, je City izpeljal neverjeten protinapad, ki pa ga je s strelom mimo oddaljenejše vratnice zapravil Foden.

V 30. minuti je po hitrem izvajanju kota in podaji Benzemaja do tedaj eno največjih priložnosti zapravil Alaba, čigar poskus z glavo je za las obšel oddaljenejšo vratnico že premaganega Edersona. Izjemno dinamičen obračun se je nadaljeval s poskusom Zinčenka, ki je z levega boka švignil mimo daljše vratnice Courtoisa. Vedno boljši Real je med žive v 33. minuti vrnil Benzema, ki je po borbenem vložku Modrića in predložku Ferlanda Mendyja mojstrsko zadel »na prvo« tudi s pomočjo vratnice. Ederson je moral nato prisebno posredovati, ko je do strela znotraj kazenskega prostora precej z desne v naslednjem napadu prišel še Rodrygo. Še slabše novice so za navijače Cityja prišle v 36. minuti, ko je moral iz igre pred tekmo vprašljivi Stones, ki ga je zamenjal kapetan Fernandinho.

Karim Benzema je znižal izid v Manchestru. FOTO: Lee Smith/Reuters
Karim Benzema je znižal izid v Manchestru. FOTO: Lee Smith/Reuters

Nor drugi polčas

Igra se je do zadnjih minut polčasa precej umirila, izpostaviti velja zgolj poskus Mahreza s prostega strela, po katerem je žogo brez večjih težav na varno odbil Courtois. Z veliko ugodnejšega položaja si je žogo za prosti strel v 45. minuti namestil tudi De Bruyne, a zadel le »živi zid«. V veliko nevarnejšem položaju se je v zadnji resnejši akciji prvega dela igre znašel Mahrez, a po pobegu v 16-metrski prostor ni uspel bolje zaposliti katerega od soigralcev.

Drugi polčas je Real začel z menjavo, Alabo, ki je bil pred tekmo tako kot Stones vprašljiv, je Ancelotti zamenjal z Nachom Fernandezom. City je bil tako kot v prvem polčasu v praktično prvem napadu na pragu zadetka, najprej je Mahrez, ki je ušel Militãu, zatresel vratnico, Foden pa je pred praznimi vrati, na črti katerih je stal zgolj še Daniel Carvajal, zadel španskega branilca. Rešitve ni bilo v 53. minuti, ko je Fernandinho priboril žogo svoji ekipi in nato s predložkom z desnega boka idealno zaposlil osamljenega Fodna, ki je poslal žogo mimo Courtoisa. A veselje na štadionu ni trajalo dolgo, potem ko je po dolgi žogi Vinicius za seboj z lepo potezo pustil rojaka Fernandinha ter se sprehodil do še enega Brazilca, vratarja Edersona, in ga hladnokrvno ukanil za znižanje na 2:3.

V 61. minuti so gostje po izgubljeni žogi Fernandinha spet izigrali domačo obrambo, ki se je po akciji Modrića in Benzemaja rešila z zadnjimi močmi. Po krajšem zatišju je bil spet nevaren City, oster predložek Zinčenka je v 67. minuti proti Courtoisu preusmeril Aymeric Laporte, a je bil tokrat belgijski vratar na mestu. Eduardo Camavinga je v 70. minuti zamenjal Rodryga, Ancelotti je tako, vsaj na papirju, začel rahlo zapirati igro. Že tako nepozabna tekma je novo izjemno poglavje dobila v 74. minuti, ko je Zinčenka na robu kazenskega prostora zrušil Toni Kroos, glavni sodnik Romun Istvan Kovacs (Romunija) pa je pustil prednost, ki jo je z mojstrskim strelom pod prečko izkoristil Bernardo Silva. Kmalu bi sledil dvojni udarec, ko je sam pred Courtoisa prišel Mahrez, a v težkem položaju streljal mimo oddaljenejše vratnice. Ancelotti se je odzval z aktiviranjem Daniela Ceballosa, ki pa je vsaj malce presenetljivo zamenjal Modrića.

Drama se kar ni želela končati in v 80. minuti je Kovacs zapiskal za najstrožjo kazen, ko je Laporte ob izbijanju žoge z glavo zadel lastno roko, Benzema pa je z 11 metrov s »panenko« znižal na 3:4. V 85. minuti je bil po predložku s strani na oddaljenejši vratnici le za las prekratek Dias, podobno se je Portugalcu primerilo že v naslednji akciji sinje modrih. Zaključek tekme je minil brez večjih vznemirjenj, sodnik je tekmo zaradi dveh navijačev, ki sta pritekla na zelenico, za nekaj sekund tudi prekinil.

FOTO: Jason Cairnduff/Reuters
FOTO: Jason Cairnduff/Reuters
FOTO: Craig Brough/Reuters
FOTO: Craig Brough/Reuters
FOTO: Jason Cairnduff/Reuters
FOTO: Jason Cairnduff/Reuters
FOTO: Craig Brough/Reuters
FOTO: Craig Brough/Reuters
FOTO: Craig Brough/Reuters
FOTO: Craig Brough/Reuters
FOTO: Jason Cairnduff/Reuters
FOTO: Jason Cairnduff/Reuters
FOTO: Craig Brough/Reuters
FOTO: Craig Brough/Reuters
FOTO: Craig Brough/Reuters
FOTO: Craig Brough/Reuters
Karim Benzema je z novo mojstrovino zabil že svoj 13. gol v tej sezoni lige prvakov. FOTO: Oli Scarff/AFP
Karim Benzema je z novo mojstrovino zabil že svoj 13. gol v tej sezoni lige prvakov. FOTO: Oli Scarff/AFP
FOTO: Craig Brough/Reuters
FOTO: Craig Brough/Reuters

Preberite še:

Komentarji: