Rezervist Gareth Bale z dvema goloma poskrbel za Realov trojček

Za zmago galaktikov s 3:1 v finalu lige prvakov je zadel še Karim Benzema. Tragični junak Liverpoolov vratar.
Fotografija: Real je laskavo lovoriko dvignil tretjič zapovrstjo. Foto Lluis Gene/AFP
Odpri galerijo
Real je laskavo lovoriko dvignil tretjič zapovrstjo. Foto Lluis Gene/AFP

Kijev - Nogometaši madridskega Reala so tretjič zapovrstjo zmagovalci lige prvakov. V finalu v Kijevu so s 3:1 odpravili zasedbo Liverpoola, ki je že sredi prvega polčasa ostala brez poškodovanega prvega zvezdnika Mohameda Salaha. Vsi goli so padli po glavnem odmoru, junak zmage galaktikov je bil dvakratni strelec, rezervist Gareth Bale, medtem ko je mrežo Otočanov načel Karim Benzema. Častni gol za poražence je prispeval Sadio Mane, tragična figura dvoboja pa je bil Liverpoolov vratar Loris Karius, ki je prvi in tretji zadetek prejel po osnovnošolskih napakah.

VRHUNCI FINALNEGA DVOBOJA TUKAJ.


POTEK PRVEGA POLČASA


Moštvi sta na zelenico Olimpijskega štadiona v Kijevu prikorakali ob zvokih priljubljenega slovensko-hrvaškega inštrumentalnega dvojca 2Cellos, s tribun pa je dogajanje spremljal tudi prvi mož Evropske nogometne zveze (UEFA) Aleksander Čeferin. Galaktiki naj bi imeli na štadionu podporo skoraj 16.000 navijačev, Otočani še tisoč več, glavni sodnik na vrhuncu klubske sezone pa je bil Srb Milorad Mažić.

Začetna enajsterica Liverpoola. Foto Matthias Schräder/AP
Začetna enajsterica Liverpoola. Foto Matthias Schräder/AP


Trenerja obeh moštev, Zinedine Zidane in Jürgen Klopp, nista želela ničesar prepustiti naključju in sta uvodoma na igrišče poslala pričakovani enajsterici z vsemi ključni močmi. Nobeden od prejšnjih petih medsebojnih obračunov se ni končal brez zadetkov (niti z neodločenim izidom), tudi tokrat so bile že prve minute živahne na obeh straneh, a je bilo to šele ogrevanje. Branilci lovorike so sprva pobudo prepustili tekmecu.

Začetna enajsterica Reala. Foto Phil Noble/Reuters
Začetna enajsterica Reala. Foto Phil Noble/Reuters


Po desetih minutah se je za strel z razdalje odločil Marcelo, a bil nenatančen, čuvaju mreže Lorisu Kariusu ni bilo treba resneje posredovati. Na drugi strani so Angleži spletli obetaven napad, ki pa mu je zmanjkal učinkovit zaključek. Zato pa je po četrt igre prvič nase opozoril portugalski superzvezdnik Cristiano Ronaldo, ki je po protinapadu brez pomislekov sprožil, toda pod oblake. V 19. minuti je po podaji iz kota Keylor Navas zajadral v prazno, Virgil van Dijk je bil najvišji v skoku, toda z glavo premalo natančen.

Ravno ko se je prvi polčas nagnil v drugo polovico, pa so se blizu zadetka znašli nogometaši Liverpoola. Najprej je iz obrata poskusil Roberto Firmino, a je tekmečeva obramba njegov strel blokirala, žoga je odskočila natanko na nogo Trenta Alexander-Arnolda, ki je bliskovito in močno usekal, Navas pa se je izkazal s panterskim posredovanjem. Tri minute pozneje je na zelenici obležal prvi Liverpoolov zvezdnik Mohamed Salah, ki ga je Sergio Ramos vlekel za roko in ga spravil na tla, nato pa se mu še »ulegel« na ramo. Kljub hudim bolečinam je Egipčan stisnil zobe in se takoj vrnil v igro.

Mohamed Salah je v solzah zapustil igrišče. Foto Paul Ellis/AFP
Mohamed Salah je v solzah zapustil igrišče. Foto Paul Ellis/AFP


A ne za dolgo. Poškodba je bila prehuda, v 29. minuti je moral Salah v solzah z igrišča, nadomestil ga je Adam Lallana. Ramos jo je pri prekršku, s katerim je brezkompromisno onesposobil glavno nasprotnikovo orožje, odnesel celo brez kazni. Le nekaj trenutkov pozneje pa je tudi beli balet ostal brez člana začetne enajsterice. Daniela Carvajala je pohodil eden od Liverpoolovih obrambnih igralcev in poskrbel, da je moral tudi Realov branilec prezgodaj v slačilnico. Namesto njega je priložnost dobil Nacho.

V 43. minuti pa je zaledenela kri navijačem angleškega velikana. Ronaldo se je sam znašel pred Kariusom, ki je njegov poskus z glavo odbil, toda le do Karima Benzemaja, ki je brez oklevanja zatresel mrežo, a je bilo njegovo veselje kratkotrajno. Stranski sodnik je namreč dvignil zastavico, saj je bil Portugalec v prepovedanem položaju. Pred odhodom na odmor je Benzema odlično našel Nacha, ki je nastreljal zunanji del mreže. Po odhodu Salaha iz igre so Madridčani povsem zagospodarili na igrišču, medtem ko so bili tekmeci nenevarni. Ekipi sta na odmor odšli ob izidu 0:0.

...
...


POTEK DRUGEGA POLČASA


Drugi polčas je precej podjetneje začel Real. V 48. minuti resda Marcelo ni optimalno podal, a je žoga vendarle našla pot do Isca, ki je sprožil prek Kariusa, njegov poskus pa je zaustavila prečka. Liverpoolovi navijači so si oddahnili. Toda ne za dolgo. Že tri minute pozneje so bili branilci lovorike v vodstvu. Z zvrhano mero sreče! Predolgo podajo za Karima Benzemaja je Loris Karius brez težav ukrotil. Nato pa si je pri oddajanju žoge privoščil osnovnošolsko napako, podal je tako neposrečeno, da je Benzema zgolj podstavil nogo in žogo počasi poslal v mrežo. Liverpoolov vratar je ugovarjal, češ da je bilo nasprotnikovo posredovanje nepravilno, a sodniki odločitve niso spremenili.

Loris Karius si je privoščil osnovnošolsko napako, ki jo je kaznoval Karim Benzema. Foto Sergej Gric/AP
Loris Karius si je privoščil osnovnošolsko napako, ki jo je kaznoval Karim Benzema. Foto Sergej Gric/AP


Vendar pa so bili galaktiki v vodstvu pičle štiri minute. Po kotu je Dejan Lovren žogo z glavo podal pred nasprotnikova vrata, kjer je nogo stegnil Sadio Mane in zatresel mrežo za izenačenje na 1:1. Real je hitro odgovoril prek Isca, a je njegov poskus Karius s skrajnimi napori ukrotil. Ni pa mogel ukrotiti mojstrovine Garetha Bala, ki je v igro vstopil v 61. minuti ravno kot zamenjava za Isca, tri minute pozneje pa je po odličnem predložku Marcela s škarjicami žogo pospravil v mrežo. Prava nogometna poezija Valižana, ki je zadel tudi v zadnjih dveh ligaških dvobojih.

Sadio Mane je najprej zadel mrežo in nato še vratnico. Foto Phil Noble/Reuters
Sadio Mane je najprej zadel mrežo in nato še vratnico. Foto Phil Noble/Reuters


Seveda pa tudi Otočani niso kar tako zlepa položili orožja. Potem ko je moral z igrišča Salah, je bil najopaznejši v rdečem Sade, ki je v 71. minuti poskusil nevarno, toda le za odtenek premalo natančno, žogi je namreč pot v mrežo preprečila vratnica. Madridsko zmago bi lahko že v 74. minuti potrdil Ronaldo, ki se je znašel sam pred Kariusom, a je zadnji hip nogo podstavil Andrew Robertson in preprečil najhujše. Liverpool je poskusil vse sile usmeriti v napad.

Gareth Bale je s to mojstrovino popeljal Real v vodstvo. Foto Kai Pfaffenbach/Reuters
Gareth Bale je s to mojstrovino popeljal Real v vodstvo. Foto Kai Pfaffenbach/Reuters


A se mu ni izšlo. Še drugič je bil tragični junak 24-letni Nemec med Liverpoolovimi vratnicami, ki se je ponovno osmešil v 83. minuti, ko je z ogromne razdalje poskusil Bale. Zdelo se je, da bo Karius žogo brez težav ujel, a mu je odskočila v mrežo, s čimer je bil finalni zmagovalec odločen. Statistika zmagovalnega moštva je bila osupljiva: pet strelov v okvir vrat in trije goli. V končnici je Otočanom zmanjkalo sape, Realovo veselje se je lahko začelo ...


REAL MADRID : LIVERPOOL 3:1 (0:0)


Strelci: 1:0 - Karim Benzema (51.), 1:1 - Sadio Mane (Dejan Lovren, 55.), 2:1 - Gareth Bale (Marcelo, 64.), 3:1 - Gareth Bale (83.).

REAL MADRID (4-3-1-2): Keylor Navas; Daniel Carvajal (od 37. Nacho), Raphael Varane, Sergio Ramos, Marcelo; Luka Modrić, Casemiro, Toni Kroos; Isco (od 61. Gareth Bale); Karim Benzema (od 89. Marco Asensio), Cristiano Ronaldo.

LIVERPOOL (4-3-3): Loris Karius; Andrew Robertson, Dejan Lovren, Virgil van Dijk, Trent Alexander-Arnold; James Milner (od 83. Emre Can), Jordan Henderson, Georginio Wijnaldum; Sadio Mane, Roberto Firmino, Mohamed Salah (od 31. Adam Lallana).

Komentarji: