Šejk se je izognil kazni, Francoz le deloma

Švicarsko sodišče v Bellinzoni je oprostilo predsednika PSG Nasserja Al-Khalifo korupcije pri dodeljevanju pravic za svetovno prvenstvo.
Fotografija: Nasser Al-Khelaifi (levo) ina odlične prijateljske vezi tako med športnimi kot političlnimi vplivneži, kot sta Realov predsednilk Florentino Perez in nekdanji francoski predsednik Nicolas Sarkozy. FOTO: Charles Platiau/Reuters
Odpri galerijo
Nasser Al-Khelaifi (levo) ina odlične prijateljske vezi tako med športnimi kot političlnimi vplivneži, kot sta Realov predsednilk Florentino Perez in nekdanji francoski predsednik Nicolas Sarkozy. FOTO: Charles Platiau/Reuters

Predsednika francoskega nogometnega kluba Paris St. Germain Nasser Al-Khelaifi je ušel neprijetni kazni. Švicarsko sodišče v Bellinzoni ga je oprostilo korupcije pri dodeljevanju pravic za svetovno prvenstvo. Nekdanji generalni sekretar Svetovne nogometne zveze (Fifa) Jerome Valcke pa je bil v aferi Fifagate obsojen na 120-dnevno pogojno kazen.

Oba sta bila obtožena sodelovanja v korupcijskem škandalu. Al-Khelaifi, ki je tudi predsednik katarske medijske hiše beIN Media in član izvršnega odbora Evropske nogometne zveze (Uefa), naj bi Valckeja napeljeval h kriminalnemu dejanju.

Valcke naj bi njegovemu podjetju omogočil pridobitev televizijskih pravic za območje Bližnjega vzhoda in Severne Afrike za svetovni prvenstvi 2026 in 2030 za beIN Media. V zameno naj bi Valcke, nekoč tesen sodelavec odstavljenega predsednika krovne zveze Seppa Blatterja, dobil obljubo Al-Khelaifia, da bo kupil vilo na Sardiniji za pet milijonov evrov in zanjo ekskluzivne pravice prepustil Valckeju.

Valckeja so obenem sumili, da je izkoristil svoj položaj v Fifi med letoma 2013 in 2015 za dodelitev medijskih pravic za Italijo in Grčijo za različna svetovna prvenstva in druga tekmovanja med letoma 2018 in 2030.

Oba sta med septembrskimi zaslišanji krivdo zanikala in pojasnila, da je šlo za zasebne dogovore in ne koruptivna dejanja.

Švicarsko tožilstvo je za prvega moža PSG zahtevalo 28-mesečno zaporno kazen, za Valckeja pa triletno. Tretji obtoženi v tem procesu je grški podjetnik Dinos Deris, zanj tožilstvo zahteva 30-mesečno kazen.

Komentarji: