Slovenci, pozabite na prijateljstvo

Naslednji izziv slovenskih nogometašev leži v Sredozemlju. Ciprski mediji zahtevajo vse tri točke.
Fotografija: Ciprčani so se dobro upirali Norvežanom, potopil jih je Fulhamov ostrostrelec Stefan Marius Johansen.
Odpri galerijo
Ciprčani so se dobro upirali Norvežanom, potopil jih je Fulhamov ostrostrelec Stefan Marius Johansen.

Ljubljana – Izbranci selektorja Tomaža Kavčiča bodo jutri zvečer vnovič dobili potrditev, da je Uefina liga narodov vse prej kot prijateljsko merjenje moči med dvema reprezentancama. Prav nič prijateljsko vzdušje ne čaka slovenske odprave na skrajnem jugovzhodu Evropske unije, saj ciprski mediji zahtevajo odločen odziv po porazu na Norveškem.

Slovenska nogometna reprezentanca (na fotografiji pred tekmo z Bolgari) bo doživela na Cipru kadrovske spremembe.
Slovenska nogometna reprezentanca (na fotografiji pred tekmo z Bolgari) bo doživela na Cipru kadrovske spremembe.


Spomin na zadnje gostovanje Slovenije na sredozemskem vzhodu je prijeten – četa Srečka Katanca je tedaj nadigrala in premagala razrvano reprezentanco Cipra in ohranila realne upe za nastop na mundialu v Braziliji. Jutrišnja tekma resda ne bo tako usodna v boju za euro 2020, za vrh tretje skupine lige C pač. Tega se zavedajo tako Slovenci kot – Ciprčani, ki tradicionalno gojijo visoke upe v prvih kolih slehernih kvalifikacij, nato pa praviloma doživijo hladno prho. Po četrtkovem porazu v Oslu prav tekmo s Slovenijo ocenjujejo kot ključno v boju za vrh skupine C3; poraz bi jih prizemljil, morebitna zmaga bi jim povečala krila. Izbrana vrsta Cipra resda ne sledi ritmu vlaganj tamkajšnjih nogometnih klubov, toda kljub temu še zdaleč ne sodi v družbo San Marina ali Malte, kot bi mislili nekateri. Ne nazadnje so Ciprčani v zadnjih šestih domačih tekmah izgubili le s »starejšo sestro« Grčijo, remizirali pa z Estonijo in Črno goro ter premagali Gibraltar, Kazahstan in natančno pred enim letom tudi ugledno zasedbo BiH.
 

Klubi pred reprezentanco


»Čeprav potrebujemo nekaj časa, da se uigramo, kar zahteva potrpežljivost, seveda želimo iz Nikozije odnesti vse tri točke,« je potrdil Miha Zajc in opozoril: »Tudi Ciprčane bomo dobro proučili, graditi moramo na odlikah s tekme proti Bolgariji in gledati le na prihajajoči izziv.« Podobno menijo na Cipru, ki igra domače tekme na štadionu ciprske športne zveze (GSP) v Nikoziji iz leta 1999; objekt sprejme 23.000 gledalcev, na njem pa redno igrata ambiciozna Apoel in Omonia, pred leti je tudi Olympiakos. Klubske tekme v povprečju obišče med 6000 in 8000 navijačev, odvisno od posamezne sezone, gotovo klubi kotirajo višje od reprezentance. Ne gre le za Apoel, ki je v zadnjih letih redno in spodobno igral v ligi prvakov, v tej sezoni evropske lige ima denimo Ciper kar dva kluba, Slovenija nobenega: to sta Apollon iz Limassola in AEK iz Larnake. Reprezentanco podpirajo le toliko časa, dokler ohranja upe na presenečenje, nato se misli Ciprčanov dodatno usmerijo proti reprezentanci Grčije.

Zvezno vrsto Cipra je okrepil portugalski adut Renato Margaça (desno).
Zvezno vrsto Cipra je okrepil portugalski adut Renato Margaça (desno).

 

Norveška ga ni nadigrala


Prav v teh dneh se nahajajo na prelomnici. Poraz v Oslu je pošteno predramil navijače in medije, slednji zahtevajo takojšen odziv v tekmi s Slovenijo, edini cilj so – tri točke! Norvežanom so uspešno zapirali prostor na sredini igrišča, »vikingi« so poskušali tudi z diagonalnimi podajami in prek ene od takšnih akcij zabili prvi gol, drugega za končnih 2:0 že v prvem polčasu pa neposredno s prostega strela. Ciper torej ni bil nadigran (posest žoge 57:43, streli na vrata 3:2, podaje 431:329), kar bi moralo biti resno opozorilo za Kavčičeve upe.

Reprezentančno jato vodi selektor Ran Ben Šimon, 47-letni Izraelec iz Petah Tikve, med letoma 1992 in 2000 izraelski reprezentant, nato pa trener večine tamkajšnjih največjih klubov. Ciper je prevzel lansko poletje, po četrtkovem porazu pa je zavrnil ostre kritike ciprskih novinarjev. Pred tekmo s Slovenijo javno pričakuje ustrezen odgovor njegovih fantov na igrišču, čeprav celotna jata velja na trgu skromnih 15 milijonov evrov. Milijon presegajo le štoper Konstantinos Laifis (25 let, Standard, 4 milijone €), srednji napadalec Pieros Sotiriou (25, København, 1,5) in desno krilo Georgios Efrem (29, Apoel, milijon). Na Norveškem so igrali v postavitvi 4-3-3 oziroma 4-5-1, prejšnje tekme so igrali tudi v postavitvah 4-2-3-1 in 5-4-1.

Komentarji: