Slovenci še trn v peti odličnih Francozov

V pripravljalni tekmi nogometni reprezentanc do 21 let Slovenije in Francije v Ljudskem vrtu 2:2. Strelca za Slovenijo sta bila Dejan Petrović in Jan Mlakar.
Fotografija: Jan Mlakar (levo) je v 15. nastopu za selekcijo do 21 let zabil že šesti gol. Foto Jure Eržen
Odpri galerijo
Jan Mlakar (levo) je v 15. nastopu za selekcijo do 21 let zabil že šesti gol. Foto Jure Eržen

Jesenski paket pripravljalnih tekem za evropsko prvenstvo reprezentanc do 21 let leta 2021, ki ga bosta gostili Madžarska in Slovenija, so slovenski upi začeli z odmevnim remijem. V Ljudskem vrtu so proti favoriziranim Francozom iztržili izid 2:2 (1:2). Do konca leta bodo Slovenci igrali še doma z Anglijo (11. oktober) in Madžarsko (15. oktober) ter v gosteh s Portugalsko (14. november).

Slovenci so ohranili sloves »trna v peti« francoski selekciji, ki se ji tudi v zadnjih kvalifikacijah za letošnje EP do 21 let v Italiji enkrat ni posrečilo premagati izbrancev selektorja Primoža Glihe. V Domžalah so bili »trikolori« boljši s 3:1, v Franciji pa se je dvoboj razpletel brez zmagovalca z 1:1.

Slovenci so odlično odprli dvoboj z golom Dejana Petrovića že v 2. minuti. Gostje so izenačili v 11. minuti. »Dopustili smo jim preveč prostora. Igrali smo evforično, preveč adrenalinsko, zaradi česar si največ preglavic povzročimo kar sami. To pa je v nogometu najvišje profesionalne ravni tako rekoč prepovedano,« je selektor Primož Gliha komentiral prvih 45 minut, po katerih so njegovi varovanci zaostajali z 1:2.
Primož Gliha je bil brez dlake na jeziku. FOTO: Jure Eržen/Delo
Primož Gliha je bil brez dlake na jeziku. FOTO: Jure Eržen/Delo


»V slačilnici smo se pogovorili. Ne smejo si privoščiti, da prejmejo gol z glavo s 14 m, potem ko so imeli kar dve minuti časa, da so se lahko zbrali in postavili. To je nedopustno. Žogo bi morali izbiti iz kazenskega prostora.«

Kot je že v navadi v zadnjih tekmah, so slovenski upi (u)lovili zaostanek. Po dolgi podaji z desne strani na rob kazenskega prostora in manjšemu darilu (zaradi slabega posredovanja francoskega branilca) je Jan Mlakar z močnim strelom s 14 m premagal gostujočega vratarja Sonnyja Laitona.

Mladi Aluminijev reprezentant Dejan Petrović je v Ljudskem vrtu Francozom zabil gol že v 2. minuti. FOTO: Tadej Regent/Delo
Mladi Aluminijev reprezentant Dejan Petrović je v Ljudskem vrtu Francozom zabil gol že v 2. minuti. FOTO: Tadej Regent/Delo


»Dejstvo je, da zabijamo gole. Toda prevečkrat moramo loviti zaostanek. Nazadnje smo zaostajali s Švico in nato zmagali, z Gruzijo smo izenačili, prav tako s še močnejšo Francijo, kot je ta. Škoda je, ker prejemamo gole po lastnih neumnostih, je pa tudi res, da so Francozi tehnično bolj dovršeni. Veseli me, da dosegamo gole, pet smo jih zabili na zadnjih treh tekmah, toda brez obrambe ni preživetja,« je značilno kritično ocenil pripravljalne tekme selektor Gliha, ki ga do evropskega prvenstva čez dve leti čakajo številne težke pripravljalne preizkušnje in ostra selekcija.

Komentarji: