Slovenci so moji prijatelji, vesel sem njihove podpore

Legendarni Miroslav Ćiro Blažević ekskluzivno nekaj ur pred finalno tekmo SP za našo spletno stran.
Fotografija: Miroslav Ćiro Blažević FOTO: Cropix
Odpri galerijo
Miroslav Ćiro Blažević FOTO: Cropix

Nekaj ur pred začetkom finalne tekme smo se pogovarjali z legendarnim Miroslavom Ćirom Blaževićem, ki je bil do letošnjega prvenstva najuspešnejši hrvaški nogometni selektor, saj je reprezentanco leta 1998 vodil k 3. mestu na mundialu v Franciji. Spregovoril je o sedanjem rodu, vodstvu hrvaške zveze in svoji naklonjenosti do Slovenije.

Gospod Blažević, dočakali ste ta veliki dan, in nastop hrvaških nogometašev v finalu SP. Koliko ste neučakani pred tekmo?

Res je to nek poseben dan. Tako kot moji rojaki sem se zvečer odšel v posteljo, da se bom zbudil v jutro finalnega dne z nastopom hrvaške reprezentance in nato je bilo res tako. Današnje jutro je prav posebno, vsi razmišljamo o čudovitem popoldnevu, potrebovali smo ta en dogodek, da bi bila Hrvaška spet enotna. Kar naenkrat je vse v najlepšem redu, ni več prepirov, to je ta moč športa in našega nogometa.

Toda ta hrvaški rod je prestal že precej tekmovanj, kako to, da je moral tako dolgo čakati na odmeven uspeh?

Odločilna je vloga selektorja. Njegovo usodo pa kroji vodstvo zveze. Na srečo imamo zdaj Zlatka Dalića, ki ga niti sedanji predsednik Davor Šuker ni mogel pokvariti. Škoda, da je bilo pri predhodnikih drugače, a zdaj pač moramo uživati v sedanjem trenutku.

Kako pa vi kot odličen poznavalec francoske nogometne scene gledate na sedanjega selektorja pri tekmecih Didierja Deschampsa?

Poglejte, ko nekdo dobi pri 18 letih kapetanski trak, kar je nekoč doživel Deschamps, gre za res zaupanja vrednega posameznika. Je izjemen možakar, odličen strateg, zelo izkušen. Verjamem našemu Daliću, a obenem se bojim, da bi lahko odločile na koncu prav izjemne izkušnje tekmečevega trenerja. Ponovil bom, da je Francija favorit, a mi seveda upamo, da bodo naši fantje še za konec pripravili podvig.

Z Davorjem Šukerjem FOTO: Nikola Solic
Z Davorjem Šukerjem FOTO: Nikola Solic


Ker izjemno spoštujete Francijo, jo dobro poznate, živeli ste tam – je to za vas tudi zato prav poseben finale?

Res, o Franciji ne morem najti slabe besede. Ko bi le vedeli, kako gostoljubni so bili, ko smo igrali tam na SP 1998. Prav spoštujem francosko ljudstvo. Četudi naj bi bila ta dežela bližje Srbom kot pa nam, mi bo za vedno ostala v prav posebej lepem spominu.

Kaj pa današnja tekma, koliko je v pomoč udarnim hrvaškim reprezentantom spoznanje, da so prestali že izjemno veliko tekem pri vodilnih evropskih klubih?

To se neprecenljive izkušnje. Naši nogometaši res igrajo med izbrano smetano, Luka Modrić je motor igre najboljšega kluba na svetu. Tudi zato seveda upam, da imamo možnosti za končni podvig.

Reprezentanco je leta 1998 vodil k 3. mestu na mundialu v Franciji. FOTO: Andrew Winning
Reprezentanco je leta 1998 vodil k 3. mestu na mundialu v Franciji. FOTO: Andrew Winning


Pa veste, da je v Zagrebu danes tudi precej Slovencev, ki bodo skupaj z domačimi privrženci stiskali pesti za hrvaško izbrano vrsto?

To me pa res ne preseneča! Vrag pocitraj vse politike, naj gredo – saj veste kam … Kako so nas ločili, naša naroda sta tradicionalno prijateljstva, pravzaprav je to eno ljudstvo. Poznam veliko Slovencev, čudoviti so. Povsem razumljivo mi je, da bi se danes skupaj veselili …

Komentarji: