Slovenija dobiva nocoj v Ljubljani novo desetko

Miha Zajc blesti v majici Empolija, želi napredovati tudi v italijanskem prvenstvu, zato je začasno zavrnil tudi Fenerbahče in Benfico.
Fotografija: Miha Zajc (na fotografiji v sredini med Luko Zahovićem in Timom Matavžem) bo drevi pomemben adut Slovenije.
Odpri galerijo
Miha Zajc (na fotografiji v sredini med Luko Zahovićem in Timom Matavžem) bo drevi pomemben adut Slovenije.

Ljubljana – Nekateri slovenski nogometaši bodo igrali nocoj pod močnim povečevalom, med njimi bo posebej na očeh Miha Zajc. Šempetrčan bo vendarle obul največje čevlje – Valter Birsa je bil nemara najboljša »desetka« Slovenije v tem stoletju, zadnji ciklus je najmočneje zaznamoval Josip Iličić. Drevi bo dobil ta prestižni položaj novega uporabnika – to bo Miha Zajc, ki letos blesti v Italiji.

Miha Zajc (desno) novembra 2016 med prijateljsko tekmo v Wroclawu, kjer se je Slovenija pomerila s Poljsko.
Miha Zajc (desno) novembra 2016 med prijateljsko tekmo v Wroclawu, kjer se je Slovenija pomerila s Poljsko.


Prav v zadnji tekmi pred zborom slovenske jate na Bledu sta se merila v serie A Chievo in Empoli, Valter Birsa in Miha Zajc, sokrajana iz Šempetra sta govorila tudi o Sloveniji. »Valter mi je zaželel srečo, odslej bo naš navijač,« je potrdil Zajc, 24-letni plejmejker, ki je odrastel v nogometnem klubu Bilje – tamkajšnjo šolo je postavil na noge njegov oče Vasja –, nato pa zgradil kariero v Ljubljani. Prehodil je pot od Spodnje Šiške do Stožic, kjer je zablestel v majici Olimpije. Drevi bo torej igral na njegovem štadionu, bogatejši za dragocene izkušnje iz Italije.
 

Miha Zajc in Cristiano Ronaldo


»V Italiji smo začeli relativno dobro, čeprav je naš prvi cilj zgolj obstanek v serie A. Liga mi zelo ustreza, sprejel sem taktične zahteve stroke, našel pravi položaj, zdaj moram 'le' ponoviti minulo sezoni v serie B,« je prepričan Zajc, ki bo zanesljivo končal sezono med petimi najboljšimi »trequartisti« v italijanskem prvenstvu – če bo nadaljeval v podobnem slogu. V minuli sezoni, ko je Empoli končal na prvem mestu serie B, trinajst točk pred Parmo in Leom Štulcem, je bil prav Zajc z 8 goli in 16 podajami nosilec igre toskanskega kluba, čeprav je prišel v ospredje šele v 20. kolu po menjavi trenerja. V tej sezoni je zrežiral oba gola za zmago nad Cagliarijem z 2:0, v treh kolih je dodal še tri vratnice in ima – statistično gledano – skupaj s Cristianom Ronaldom največ neizkoriščenih priložnosti za gol. Ni slabo za zveznega nogometaša.
 

V Podgorici med najboljšimi Slovenci


»V naslednjih tednih bomo igrali z Laziem, Sassuolom in Milanom, nato sledita še Roma in Juventus, tako da moramo biti pripravljeni na pravi odziv tudi po morebitnem porazu ali dveh,« se zaveda najboljši član svojega rodu pri nas, ki deluje zelo zrelo in se izraža artikulirano, kot bi po gimnaziji nadaljeval študij slavistike, ne pa igral nogomet.

Šempetrčan v akciji v majici Empolija v italijanskem prvenstvu.
Šempetrčan v akciji v majici Empolija v italijanskem prvenstvu.


To so zaznali tudi njegovi delodajalci v Toskani, poleti je bilo kar živahno, oglasila sta se tudi Fenerbahče in Benfica, toda skupaj z menedžerjem Jako Lucujem je Zajc sprejel odločitev, da poskuša opravljeno v serie B nadgraditi še v najmočnejšem italijanskem prvenstvu. V klubu so mu dvignili plačo, slovenska »desetka« to vrača na igrišču, kjer je bil v uvodnih treh kolih serie A prvi Empolijev adut. Podobno se je izpostavil kot vodja ekipe tudi junija v Podgorici, kjer je zabil Črnogorcem gol za prvo zmago Tomaža Kavčiča na slovenski klopi.
 

Odškodnina bi lahko narasla čez 10 milijonov evrov


»V Podgorici smo delovali dobro, čeprav je šlo za junijski termin, ki nas ne sme zavesti. Jaz lider ekipe? Pomembna je le ekipa, ki ob sleherni zmagi izpostavi posameznika, obratno ne gre,« je zatrdil Zajc. In če je marca vladala huda gneča na najbolj odgovornem položaju v nogometnem kolektivu, bo po slovesu Valterja Birse in neugodni bolezni Josipa Iličića prevzel nalogo 24-letni Zajc.

»V športu pogosto narekuje tvojo usodo tudi dejavnik sreče oziroma naključja. Ob pravem času moraš biti na pravem mestu, potem pa je zgolj od tebe odvisno, ali boš optimalno izkoristil priložnost, ki jo dobiš zaradi smole nekoga drugega,« razmišlja Zajc, ki se zaveda pomembnosti nocojšnjega izziva: »Najlažje je ujeti zmagovalno miselnost in doseči pravo vzdušje z nizom dobrih iger in zmag. Liga narodov je z nas pomembno tekmovanje, zato nimamo druge izbire, kot da premagamo Bolgare.«


Dejansko se fant nahaja v obetavnem položaju, »le« nadaljevati mora učinkovito v majicah Empolija in Slovenije. Odškodnina ob naslednjem prestopu Šempetrčana bi lahko v tem primeru presegla deset milijonov evrov, saj so v nogometu najbolj cenjeni prav igralci s filigranskim občutkom za igro. In, kar je najbolj spodbudno, Zajc premore visoke tekmovalne ambicije, zaveda se, da je vse v njegovih rokah.

Komentarji: