Španke prejele pokal za naslov najboljših tudi iz rok Čeferina

Nogometašice Španije so avgustovski naslov svetovnih prvakinj nadgradile z zmago v prvi izvedbi lige narodov.
Fotografija: Španska reprezentantka Jennifer Hermoso in predsednik Uefe Aleksander Čeferin v Sevilli. FOTO: Franck Fife/AFP
Odpri galerijo
Španska reprezentantka Jennifer Hermoso in predsednik Uefe Aleksander Čeferin v Sevilli. FOTO: Franck Fife/AFP

Nogometašice Španije so zmagovalke prve izvedbe lige narodov. V finalu v Sevilli so premagale Francijo z 2:0 (1:0). Za Španijo, ki je lani avgusta osvojila naslov svetovnih prvakinj, sta zadeli Aitana Bonmati (32.), dobitnica zlate žoge 2023 in igralka preteklega leta po izboru Mednarodne nogometne zveze (Fifa), ter Mariona Caldentey (53.).

Za Španke je to prva zmaga nad Francijo v štirinajstih dvobojih. Deset prejšnjih so izgubile, tri pa igrale neodločeno. Španija je po zmagi na svetovnem prvenstvu avgusta na Novi Zelandiji in Avstraliji prva reprezentanca na lestvici Fifa, Francija, ki je bila svetovna prvakinja 2019 (lani je izpadla že v četrtfinalu), pa tretja.

»Zasluženo smo prišle do novega naslova«

Nagrado MVP finala je z rok predsednika Uefa Aleksandra Čeferina prejela Aitana Bonmati, sicer igralka Barcelone. »Zasluženo smo prišle do novega naslova. Zmago bi lahko zapečatile že v prvem polčasu, vendar smo bile premalo natančne. Ta ekipa je znova dokazala, da nima omejitev. Naš naslednji izziv so olimpijske igre v Parizu,« je dejala Bonmatijeva.

Takole so Španke proslavile naslov zmagovalk lige narodov. FOTO: Jorge Guerrero/AFP
Takole so Španke proslavile naslov zmagovalk lige narodov. FOTO: Jorge Guerrero/AFP

Tekmovanje bi se moralo končati z zaključnim turnirjem na Nizozemskem, vendar je bil finale odigran na štadionu Cartuja v Sevilli pred 57.619 gledalci, hkrati pa je bilo tekmo za naslov možno spremljati le na peščici televizijskih postaj.

Slovenke so v ligi B zasedle tretje mesto. V skupini s Češko, BiH in Belorusijo so zbrale šest točk za eno zmago, tri remije in dva poraza. To je bil najslabši izkupiček med tretjeuvrščenimi zasedbami B lige narodov, zaradi česar so varovanke Saše Kolmana izpadle v najnižji rang tekmovanja.

Preberite še:

Komentarji: