Spektakularno v Ljudskem vrtu in Stožicah

V včerajšnji prvi tekmi 9. kola 1. SNL Bravo še poglobil krizo Rudarja. Danes druga tekma, v nedeljo pa še tri. Aluminij in Celje izzivata favorita.
Fotografija: Eric Boakye, Luka Menalo, Stefan Savić in drugi zeleno-beli bodo imeli v mladih in sproščenih Celjanih sila zahtevne tekmece. FOTO: Mavric Pivk/Delo
Odpri galerijo
Eric Boakye, Luka Menalo, Stefan Savić in drugi zeleno-beli bodo imeli v mladih in sproščenih Celjanih sila zahtevne tekmece. FOTO: Mavric Pivk/Delo

Izjemen ligaški nogometni konec tedna je pred vrati po sinočnjem uvodnem velenjskem dvoboju 9. kola, zadnjem prve četrtine prvenstva 1. SNL. Pomerili se bodo najboljši: Maribor bo že danes v Ljudskem vrtu gostil vodilni Aluminij, jutri v Stožicah drugouvrščena Olimpija bo pričakala tretje Celje. V nedeljo bo na sporedu še gorenjski derbi dna lestvice, zadnje dejanje pa bo v Murski Soboti, kjer bo gostoval novinec iz Sežane.

Maribor: Maribor – Aluminij (sobota, Damir Skomina, 20.15): Za prvaka se je bitka za prvaka šele začela. Vijolični so po napornem avgustovskem ritmu usmerjali vse sile v evropske tekme in jo po vseh vzponih in padcih celo dobro odnesli v prvenstvu. Samo pet točk zaostanka za Olimpijo ni veliko, šest za nocojšnjim gostom pa ima drug pomen. Aluminij je nogometno prekosil vse tekmece. Tudi vijoličnega trenerja Darka Milaniča, ki je z aktiviranjem odpisanega dvojca Amir Dervišević-Gregor Bajde zaostril konkurenco in napovedal, da se bo Maribor preobrazil v napadalnejšo moštvo. Končno! Od te podobe bi lahko največ pridobili navijači s plačano vstopnico. Toda pozor! Previdnost je mati modrosti. Milanič ali Zlatko Zahović vendarle ne moreta iz svoje kože kar čez noč. Mariborčani se doslej najboljšega Aluminija ne bodo lotili s frontalni napadom, pač pa s pragmatičnim, nadzorovanim. Za uveljavljanje igre po vzorcih iz močnejših lig, v katerih si najboljši s petkrat, šestkrat večjim proračunom ne smejo privoščiti, da bi premagovali slabše, ne da bi jih »oblegali«, bodo morali pri Mariboru izpeljati tudi novo selekcijo.

Darko Milanič je v prvo moštvo vijoličnih vrnil 27-letnega Amirja Derviševića, toda to še ne pomeni, da bo najboljši podajalec v minuli sezoni tudi igral. FOTO: Tadej Regent/Delo
Darko Milanič je v prvo moštvo vijoličnih vrnil 27-letnega Amirja Derviševića, toda to še ne pomeni, da bo najboljši podajalec v minuli sezoni tudi igral. FOTO: Tadej Regent/Delo


Kranj: Triglav – Domžale (nedelja, Darjan Kovačič, 14): Kdo bi si mislil, da bo gorenjski dvoboj postal derbi dna lestvice. Triglavu se je po obetavnem štartu ustavilo in postal je »vreča za nabijanje«, Domžalam pa se obeta sila trnova pot navzgor. Veliko težja, kot je bilo pričakovati. Točka ne bi kaj prida zadovoljila enih ali drugih.



Ljubljana: Olimpija – Celje (Andrej Žnidaršič, 16.15): Vse govori v prid lepotici kola, če ne celo dosedanjega dela DP. Olimpija in Celje sta z naskokom najučinkovitejša in najbolj igriva. Izkupiček morda ni najboljši, toda malo je bilo tekem, v katerih gledalci niso prišli na svoj račun. Bolj so trpeli navijači. Olimpijin trener Safet Hadžić ima zdaj mir do konca prvenstva, saj je tako rekoč ohranil najmočnejšo zasedbo. Nepredvidljivega »driblerja« Asmirja Suljića je zamenjal Dinamov mojster Bojan Knežević, napad je okrepil rekonvalescent Jucie Lupeta. Celjski adut je sproščenost, ki navdihuje tudi vse bolj taktično odgovorne mlajše igralce. Celje je na zadnjih treh tekmah zabilo 11 golov, prejelo le enega.

Murska Sobota: Mura – CB24 Tabor (Aleksandar Matković, 18): Sobočani imajo celo kakšno točko premalo, toda v zadnjih treh tekmah (Olimpija, Aluminij, Domžale) je trener Ante Šimundža lahko videl še kakšno manjkajočo podrobnost v igri ali selekciji, zaradi katere niso v celoti izkoristili razmeroma ugodnega razporeda in spodrsljajev največjih tekmecev. Sežančani začenjajo novo poglavje s trenerjem Almirjem Sulejmanovićem. Razdrhova točkovna zapuščina je za novinca spodobna. Pomenljivo vprašanje je le, ali je bil on ključni režiser ali izkušeni igralci.

Komentarji: