Tudi Cristiano Ronaldo bo poleti le eden od kandidatov za kaj več

Navijače čaka 22 tekmovalnih dni v mesecu od 12. junija do 12. julija.
Fotografija: Junija in julija bo spektakularno po vsej Evropi. FOTO: Delo
Odpri galerijo
Junija in julija bo spektakularno po vsej Evropi. FOTO: Delo

Dobrih šest mesecev pred začetkom evropskega prvenstva v nogometu si lahko vodstvo Uefe upravičeno mane roke. V romunski metropoli Bukarešti so namreč položili temeljni kamen za spektakularen turnir ob jubilejni 60-letnici eura, ki bo med 12. junijem in 12. julijem ustavil čas na stari celini.

Junija in julija bo spektakularno po vsej Evropi. FOTO: Delo
Junija in julija bo spektakularno po vsej Evropi. FOTO: Delo


Težko si je zamisliti lepši uvod v enomesečni šov kot s tekmo med Italijo in Turčijo v večnem mestu – na drugi junijski petek ob 21. uri –, ki bo le uvod v še veliko odmevnejše derbije. Nekdanji nogometni asi, kakršni so Gullit, Totti in Casillas, so uspešno vodili žreb skupin eura 2020; ples kroglic je denimo določil tudi skupino, v kateri bodo igrale Portugalska, Francija in Nemčija, zmagovalke zadnjih treh velikih turnirjev – Brazilije 2014, Francije 2016 in Rusije 2018!


Evropski in svetovni prvaki brez ogrevanja


»Ne bomo imeli časa za ogrevanje naših motorjev, od prve minute bomo morali biti na najvišji ravni. To je seveda najmočnejša skupina na euru 2020, toda enako razmišljata tudi moja kolega Joachim Löw in Fernando Santos. Če le pomislite, kaj smo vsi skupaj osvojili v zadnjih letih, veste, o čem govorim. Štart na polnih obratih pa je tudi ugoden: za pripravo na turnir in logistične izzive. Zdaj natančno vemo, kako dobri moramo biti v začetku junija,« je ocenil svetovni prvak Didier Deschamps. Njegova Francija naj bi kotirala na vrhu favoritov eura, kar je posrečeno potrdil tudi portugalski selektor Santos, ki svojemu prvemu zvezdniku Cristianu Ronaldu ne želi naprtiti vloge favorita: »To je strahovito močna skupina, v kateri bodo igrali dva favorita za naslov evropskega prvaka in en kandidat …«

Nekdanji Romin zvezdnik Francesco Totti je bil deležen v Bukarešti posebne pozornosti navzočih. FOTO: AFP
Nekdanji Romin zvezdnik Francesco Totti je bil deležen v Bukarešti posebne pozornosti navzočih. FOTO: AFP


Cristiano Ronaldo, francoski up za prihodnost Kylian Mbappe in pomlajeni nemški stroj so res jamstvo za spektakularno merjenje moči v skupini F, ki jo bodo odprli 16. junija. Na ta dan se bodo v Budimpešti merili evropski prvaki Portugalci in najboljši iz lige A (marčevska para sta Bolgarija – Madžarska in Islandija – Romunija), v Münchnu pa klasična giganta nogometa in Evropske unije Francija in Nemčija.


Dalić: Anglija favorit naše skupine


Skupina F bi bila lahko najbolj izenačena med vsemi na euru 2020. FOTO: Reuters
Skupina F bi bila lahko najbolj izenačena med vsemi na euru 2020. FOTO: Reuters


Zanimivo bo tudi v vseh preostalih skupinah, navijače čaka 22 tekmovalnih dni v mesecu od 12. junija do 12. julija. Tudi skupino D bodo denimo odprli z reprizo lanskega polfinala mundiala v Rusiji: Anglija in Hrvaška se resda ne bosta pomerili v St. Peterburgu, pač pa na londonskem štadionu Wembley. Druga junijska nedelja ob 15. uri bo pravšnji termin za hrvaški desant na London. »Večkrat sem ponovil, da je Anglija favorit naše skupine. Dobro se poznamo, med nami ni skrivnosti, pričakujem zanimiv uvod v prvenstvo na polnem štadionu, kar bo le dobro za nogomet,« je ocenil hrvaški selektor Zlatko Dalić, ki – prav tako kot Portugalci – želi ubraniti pred pritiskom svoje največje ase Luko Modrića, Ivana Rakitića, Ivana Perišića, Anteja Rebića,

Tudi žrebanje skupin evropskega prvenstva je potrdilo odlično organiziranost Evropske nogometne zveze. FOTO: Reuters
Tudi žrebanje skupin evropskega prvenstva je potrdilo odlično organiziranost Evropske nogometne zveze. FOTO: Reuters


Tudi Uefin predsednik Aleksander Čeferin pričakuje športno-poslovno uspešnico v štirikotniku med Dublinom, Bilbaom, Peterburgom in Bakujem. »Navijači bodo imeli res več stroškov s potovanji, toda hkrati so imele države organizatorke manj stroškov in so ustvarile manj emisij z gradnjo štadionov in cestno-prometne infrastrukture,« je ocenil Čeferin, ki je vseevropski turnir resda nasledil iz rok Michela Platinija. Euro 2024 bo namreč spet obiskal le eno državo – Nemčijo.

Preberite še:

Komentarji: