Umrl legendarni Ivan Toplak

Bil je slovito igralsko in trenersko ime v nekdanji skupni državi.
Fotografija: Ivan Toplak se je vpisal med legende jugoslovanskega in slovenskega nogometa. FOTO: Tadej Regent/Delo
Odpri galerijo
Ivan Toplak se je vpisal med legende jugoslovanskega in slovenskega nogometa. FOTO: Tadej Regent/Delo

V Mariboru je v 90. letu starosti umrl Ivan Toplak, najprej odličen napadalec, pozneje slovito trenersko ime. Toplak je leta 1984 v Los Angelesu na olimpijskih igrah do bronaste medalje vodil reprezentanco Jugoslavije, v kateri sta bila tudi Srečko Katanec in Marko Elsner. Kot igralec je Toplak z beograjsko Crveno zvezdo osvojil štiri naslove državnega prvaka.

Leta 1951, po petih letih pri Braniku, je šel igrat k članom ljubljanske Olimpije. Od tam pa leta 1954 k Crveni zvezdi, pri velikanu iz Beograda je v sedmih letih zbral 210 tekem in kar 144 zadetkov za rdeče-bele. Trenersko kariero je začel ravno pri zvezdi, pozneje je bil predavatelj na Univerzi Stanford, vodil pa je tudi vse selekcije Jugoslavije: mlado, olimpijsko ter v letih 1976 in 1977 A-reprezentanco. Po razpadu Jugoslavije je bil še selektor Indonezije.

Njegovo delo, ki ga je nadgradil kot dolgoletni inštruktor Fife, je leta 2000 s posebnim priznanjem nagradila tudi svetovna nogometna zveza. Leta 2010 pa je pri zadnjem slovenskem nogometnem vrhuncu, nastopu na svetovnem prvenstvu v Republiki Južni Afriki, bil častni gost reprezentance pod vodstvom Matjaža Keka. Živel je v Mariboru, kamor se je njegova družina iz Beograda preselila sredi druge svetovne vojne.

Komentarji: