Užitki lanskega poletja zlepa ne bodo pozabljeni

Gaber Dobrovoljc, branilec Domžal, je pred jutrišnjim gostovanjem v Rusiji spregovoril o novih izzivih sezone
Fotografija: Gaber Dobrovoljc, učenec domače nogometne šole, se že veseli novega evropskega izziva proti ruskem moštvu iz Ufe. Foto Uroš Hočevar
Odpri galerijo
Gaber Dobrovoljc, učenec domače nogometne šole, se že veseli novega evropskega izziva proti ruskem moštvu iz Ufe. Foto Uroš Hočevar

Domžale – Pogled v preteklost evropskih nastopov domžalskih nogometašev privablja različne spomine. Med najlepšimi pa so vsekakor tisti iz lanskega poletja, o katerih rad razmišlja tudi učenec domače nogometne šole Gaber Dobrovoljc. Branilec, star 25 let, pa se že veseli prihajajočega izziva jutrišnje preizkušnje v Ufi, mesta z nekaj več kot milijon prebivalci na ruskem jugozahodu.
 

Gaber, kakšni so prvi vtisi o sezoni, potem ko ste se namučili v uvodnem evropskem nastopu proti Širokem Brijegu ter zanesljivo preskočili uvodno oviro iz Krškega v domačem ligaškem tekmovanju?


Lahko smo zadovoljni s štartom v sezono. Te prve tekme so bile prav spodobne, če se ozremo k izidom, smo opravili začrtane cilje. Seveda pa ni pri tem nikakršnih naključij. V zadnjih tednih smo dobro vadili, prestali nekaj pripravljalnih preizkušenj, nenazadnje pa je jedro naše ekipe že dolgo skupaj in se lahko pohvali tudi že s pomembnim nizom tekem na evropski sceni.


A uvodni letošnji nastop v kvalifikacijah za evropsko ligo je razkril tudi precej nihanja v igri domžalskega moštva. Vas to pred jutrišnjo tekmo v Rusiji (ob 16. uri) in nato domačo revanšo en teden pozneje ne skrbi?


Nihanja so sestavni del športa in tem se preprosto, še zlasti v uvodnem delu sezone, ni mogoče izogniti. Zdaj je zame najbolj pomembno, da ohranimo moštveni duh, držimo skupaj, pomagamo drug drugemu. Res pa je, da smo si proti Širokem Brijegu privoščili nekaj grobih posamičnih napak, temeljna naloga je, da jih v nadaljevanju sezone odpravimo. Marsikaj smo že skupaj prestali, verjamemo tudi podpori naših privržencev, res, veselim se novih izzivov, za začetek tega v Rusiji.


Pa se strinjate, da vlogo favorita pripada Ufi, ki pripada iz leta v leto močnejšemu ruskemu ligaškemu tekmovanju, zdaj povrh še v evforičnem okolju po odmevnem svetovnem prvenstvu?


Seveda se zavedamo tekmečeve moči, toda mar ni bilo pred enim letom podobno? Tudi takrat smo igrali proti zelo uglednim zasedbam, pa smo se jim prav dobro zoperstavili. Res, naše moštvo je zdaj zbralo že dovolj mednarodnih izkušenj, zato se lahko zbrano in umirjeno pripravlja tudi na ta dvoboj z Ufo, ki pa jo seveda spoštujemo. V četrtek nam ne bo lahko, ne nazadnje bo to prva tekma naših gostiteljev na evropski sceni, lahko si predstavljamo, da bodo zelo motivirani.


Bi sicer raje s tem ruskim klubom za začetek igrali doma ali vam ustreza spoznanje o revanši pred vašimi privrženci?


Ključne razlike pri tem, če igramo na tujem ali doma, niti ne vidim. Ne vem, zelo se moraš zbrati, odpraviti tiste napake, ki smo si jih privoščili proti Širokem Brijegu, si vsekakor poskusiti priboriti dobro izhodišče za povratno tekmo.


Boste motivacijo črpali tudi iz lanskega poletja, ko ste presenetljivo izločili Freiburg, moštvo iz močne nemške bundeslige, nato pa se še odločno zoperstavili Marseillu, pozneje finalistu evropske lige?


Prav za takšne tekme, kot smo jih igrali pred enim letom, nogometaši garamo, vlagamo trud in znanje na slehernem treningu. Nato pa pridejo predstave za nogometni užitek, kot smo jih dočakali pred enim letom. Kdorkoli je bil takrat med nami na igrišču, ali vsaj ob njem, zlepa ne bo pozabil tiste imenitne podpore, ko za nas na štadionu niso stiskali pesti le naši privrženci, temveč tudi tisti, ki sicer navijajo za druge klube, a spoštujejo ves slovenski nogomet.


Za vas smo sicer večkrat slišali, da ste blizu odhodu na tuje, a ste očitno še naprej v rumeno-modrem dresu Domžal – kako je s tem?


Pri klubu ohranjamo usmeritev, da s sedanjim jedrom moštva ostanemo v boju za evropsko ligo. Ko pa se bo ta zgodba za nas končala, pa je zagotovo tudi moja osebna želja, da bi se preizkusil v kakšni močnejši ligi. Konkretnih ponudb pa še nisem dočakal, bilo je le nekaj namigovanj.

Komentarji: