V Fazaneriji je za Maribor stockholmski scenarij prepovedan

V 4. kolu 1. SNL je bila prva tekma včeraj v Celju, danes bosta dve z vrhuncem v Murski Soboti, jutri pa še dve
Fotografija: Pred desetimi meseci je Mura v spektakularni tekmi pred domačimi navijači v polni Fazaneriji uprizorila veliki pok in je napolnila mrežo Maribora (4:1). FOTO: Tadej Regent/Delo
Odpri galerijo
Pred desetimi meseci je Mura v spektakularni tekmi pred domačimi navijači v polni Fazaneriji uprizorila veliki pok in je napolnila mrežo Maribora (4:1). FOTO: Tadej Regent/Delo

Staviti na favorite po napornih evropskih bitkah ne gre. To je nepisano pravilo »lovcev na stave«, ki ga velja upoštevati tudi v 4. kolu 1. SNL, v katerem se evropski trojici, Mariboru, Olimpiji in Domžalam, obetajo grenke preizkušnje. Osrednja tekma bo nocoj v soboški Fazaneriji, kjer Maribor poraza ne bo mogel slaviti kot zmage. Danes bo še tekma v Kidričevem, jutri pa v Sežani in Stožicah. V včerajšnji uvodni tekmi kola sta Celje in Bravo remizirala.

Kidričevo: Aluminij – Rudar (sobota, sodnik Darjan Kovačič, 18): Velenjčani so razvneli strasti s svojim neprimernim »šovom« v strokovnem štabu in ukradli pozornost gostiteljem, ki znova blestijo na začetku sezone. Sprva je kazalo, da bo v sporu z Marijanom Pušnikom krajšo potegnil med navijači in igralci priljubljeni trener Almir Sulejmanović, po burnem odzivu lokalnega okolja in navijačev, pa je končal svoje poglavje tudi športni direktor. Podrobnosti spora, razen ostrega verbalnega petelinjenja, so še skriti, toda Pušnik je dobil jasno sporočilo, da v Velenju ni več zaželen. Najbrž pa bo treba omejiti vpliv menedžerjev. Klubske zdrahe so pisane na kožo Aluminiju, ki ima domala odprta vrata do tretje zmage, saj sta kaznovana tudi kapetan David Kašnik in najboljši Rudarjev strelec Žiga Škoflek.



Murska Sobota: Mura – Maribor (Nejc Kajtazović, 20.10): Fazanerija bo pokala po šivih, priložnost za novo veselico črno-belih, podobni tisti iz lanskega leta, ko so vijoličnim zadali najvišji ligaški poraz (4:1), bo težko lepša. Stockholmskih peklenskih 120 minut bo hočeš-nočeš pustilo posledice pri Mariborčanih, ki so razpeti na obe fronti: na domači vsaka izgubljena točka pomeni manj možnosti za ubranitev naslova, na evropski se ni mogoče izogniti sredini prvi tekmi z Rosenborgom. Najvznemirljivejši pa bo dvoboj trenerjev, Anteja Šimundže in Darka Milaniča. Šimundža je v prvi samostojni vlogi pri Mariboru (slejkoprej bo enkrat spet sedel na vijolično klop) že prekosil Milaniča in tudi pri Muri je sila neprijeten tekmec. V minuli sezoni ni izgubil tekme. Pa še: Maribor je v 3. kolo kvalifikacij za LP napredoval s porazom. Ponovitev scenarija v Fazaneriji pomeni veselje domačih.



CB24 Tabor – Domžale (nedelja, Aleksandar Matković, 17.30): V 48 urah so se morali Domžalčani preklopiti z evropske fronte na domačo, na kateri so že na pragu lanskega scenarija: da bodo avgusta opustili upanje za naslov prvaka. Naloga bo zahtevna, na začetku sezone so novinci najtrši, najbolj zavzeti, ambiciozni ... Sežanci vse to imajo, za dodano vrednost bodo morali svoje moči razkriti še tujci. Trener Andrej Razdrh jih ima na voljo veliko, toda koliko jih je pravšnjih za slovensko konkurenco? Domžalčani se na začetku sezone spopadajo tudi s pomenljivo uganko: ali lahko zabijejo več golov, kot jih prejmejo?

Triglavov adut v Stožicah bo Olimpijin otrok David Tijanić. FOTO: Mavric Pivk/Delo
Triglavov adut v Stožicah bo Olimpijin otrok David Tijanić. FOTO: Mavric Pivk/Delo


Ljubljana: Olimpija – Triglav (Bojan Mertik, 20.15): Evropsko poletje je bil kratko, lepo, grenko, razburljivo, toda nadvse poučno. Tako bogatih izkušenj, ki bodo ob kolikor toliko normalni evoluciji prinesli tudi srečo v Evropi, si Olimpija ne more priigrati v domačem prvenstvu. V njem lahko le sestavlja mozaik in utrjuje smer, ki si jo je zastavila. Tako, kot je svojo Maribor. Vrnitev v domačo realnost ima pasti, na katere se bo moral pripraviti in odzvati trener Safet Hadžić. A prva zahteva je, da najprej razčisti znotraj zasedbe. So proti Malatyju res vsi »trobili v isti rog«? Olimpija je lansko leto izgubila šampionsko bitko z Mariborom v tekmah z »malimi«. Triglav je bil eden od njih in tudi v tej sezoni je v primerjavo z Olimpijo še majhen. Toda strupen. David Tijanić, otrok Olimpije, ki bi ga mnogi radi videli med zeleno-belimi, je eden od najboljših mož v kranjski zasedbi. V njej dozoreva in se brusi za kaj več. Če bi ostal pri Olimpiji, bi bil obsojen na drobtinice, zato je bila selitev v Triglav pravilna odločitev. Pomembno je, da je odraščal z igro in ne le s treningi. A Gorenjce, pri katerih je trener Dejan Dončić sestavil trdno hrbtenico z Alešem Mertljem (branilec), Tijanićem (zvezni igralec) in Luko Majcnom (napadalec), odlikujeta tudi kompaktnost in homogenost, čeprav se jim tu in tam primeri tudi kakšna zatemnitev. Na začetku sezone se jim še ni.

Komentarji: