V Katarju kar 48 reprezentanc?

Gianni Infantino predlaga širitev svetovnega prvenstva in tudi klubskega SP, čemur klubi nasprotujejo.
Fotografija: Gianni Infantino ima ambiciozne načrte. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Gianni Infantino ima ambiciozne načrte. FOTO: AFP

Predsednik mednarodne nogometne zveze Gianni Infantino je po zasedanju sveta Fife v Miamiju dejal, da bo Fifa predlagala širitev svetovnega prvenstva 2022 v Katarju z 32 na 48 ekip.

»Svetu smo predstavili študijo izvedljivosti, v kateri sklepamo, da je možno razširiti svetovno prvenstvo 2022 z 32 na 48 ekip, če bodo izpolnjeni nekateri pogoji,« je dejal Infantino in dodal, da mora končno odločitev sprejeti kongres Fife.

Glede na na diplomatsko krizo v zalivski regiji, Katar nekatere sosednje države, vključno s Savdsko Arabijo in Združenimi arabskimi emirati, obtožujejo podpore terorizmu, je vse skupaj še vedno vprašljivo, saj bi Katar potreboval so-gostitelja.»Moj vtis je, da politična situacija pušča širitev povsem odprto,« je povedal predsednik nemške nogometne zveze Reinhard Grindel.
Kot možna gostitelja ob Katarju sicer navajajo Kuvajt in Oman, ki nista del blokade Katarja.
 

400 milijonov razlogov


Kot pravi Infantino, morajo predloge pripraviti do junija. Končna odločitev o obliki svetovnega prvenstva bo znana na kongresu Fife v Parizu 5. junija. »Če se to zgodi, fantastično, če se to ne zgodi, fantastično,« pravi Infantino.

Ob predlagani širitvi prvenstva v Katarju so že pred dnevi v študiji ugotovili, da bi moralo biti v skupinskem delu tudi po šest tekem na dan. Doslej so bile največ štiri tekme v enem dnevu.

Fifa želi širitev udeleženk. FOTO: Reuters
Fifa želi širitev udeleženk. FOTO: Reuters


Študija Fife je na več kot 80 straneh zaključila, da je razširjeno prvenstvo na Bližnjem vzhodu, ki ga promovira Infantino možno.

Na SP 2022 bo v primeru potrditve 48 ekip tekmovalo v 16 skupinah s po tremi ekipami, nato pa bi sledili štirje krogi na izločanje. Tako prvenstva ne bi podaljšali. Predvideno je med 21. novembrom in 18. decembrom 2022.

Zaenkrat bo zagotovo turnir z 48 ekipami in 80 tekmami namesto zdajšnjih 64 tisti leta 2026, ko bodo SP skupaj gostile Mehika, Kanada in ZDA. Da si Fifa želi širitev, kaže tudi finančni vidik, saj bi to krovni zvezi omogočilo 400 milijonov dolarjev dodatka.
 

Fifa potrdila širitev klubskega SP, evropski klubi napovedali bojkot


Infantino je tudi potrdil, da bodo z letom 2021 vpeljali novo klubsko svetovno prvenstvo, na katerem bo igralo 24 klubov. Združenje evropskih klubov (Eca) pa je že poudarilo, da bodo njeni klubi bojkotirali načrtovano klubsko SP, kar predstavlja hud udarec za Infantinovo prenovo tega tekmovanja.

V sporočilu za javnost, ki so ga pri Eci objavili malce pred potrditvijo spremembe formata klubskega SP, so člani Ece zapisali, da pri tem ne bodo sodelovali. »Klubi iz Ece ne bodo sodelovali na klubskem SP 2021 in se bodo pozneje odločili o sodelovanju na klubskem SP 2024,« so predstavnika Ece za stike z javnostmi navedli pri francoski tiskovni agenciji AFP.

Klubsko SP bo med 17. junijem in 4. julijem 2021 in bo zamenjalo pokal konfederacij. Eca je ves čas nasprotovala Infantinovemu predlogu.

Bojkot evropskih klubov bi tudi pomenil manjši ugled novega tekmovanja, ki ga je po poročilu Fife podprlo pet od šestih konfederacij.

Preberite še:

Komentarji: