V Međugorju aretirali Zdravka Mamića, ki noče na Hrvaško

Mamić je bil nepravnomočno obsojen na šest let in pol zapora zaradi finančnih malverzacij v Dinamu, a je pobegnil v BiH.
Fotografija: Mamićeva aretacija je bila pričakovana, potem ko so bosanske oblasti v sredo prejele mednarodno tiralico iz Hrvaške. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Mamićeva aretacija je bila pričakovana, potem ko so bosanske oblasti v sredo prejele mednarodno tiralico iz Hrvaške. FOTO: AFP

Zagreb/Sarajevo – Pripadniki policije BiH so danes v Međugorju prijeli svetovalca zagrebškega nogometnega kluba Dinamo Zdravka Mamića na podlagi mednarodne tiralice, ki jo je v torek razpisala Hrvaška, poročajo hrvaški in bosanski mediji. Mamić je bil nepravnomočno obsojen na šest let in pol zapora zaradi finančnih malverzacij v Dinamu, a je pobegnil v BiH.

Nekdanjega izvršnega predsednika Dinama so prijeli pripadniki bosanske policijske agencije (Sipa), je poročal novičarski portal iz BiH žurnal.info. Podobno novico je objavilo več medijev v BiH in na Hrvaškem.

Hrvaška je v sredo za Mamićem razpisala mednarodno tiralico in evropski priporni nalog, ker hrvaški zakon določa pripor v primeru nepravnomočnih sodb za ljudi, ki so obsojeni na več kot pet let zapora. Mamić pa se je s pobegom v BiH pred izrekom sodbe izognil izvajanju zakona.


Pričakovana aretacija


Mamićeva aretacija je bila pričakovana, potem ko so bosanske oblasti v sredo prejele mednarodno tiralico iz Hrvaške. Pojasnile so, da bodo Mamića prepeljale na sodišče, na katerem se bo izrekel, ali ima državljanstvo BiH in ali nasprotuje izročitvi Hrvaški.

Mamić je v sredinem pogovoru za uredništvo bosanske regionalne televizije N1 potrdil, da ima tudi bosansko državljanstvo, ker je bil njegov oče rojen v BiH, ta država pa praviloma ne izroča svojih državljanov.
 

»Za živo glavo« se ne bo vrnil v Hrvaško


Še zmeraj najmočnejši mož hrvaškega nogometa je po pobegu v BiH večkrat sporočil, da se »za živo glavo« ne bo vrnil v Hrvaško in da bo na prostosti v BiH pripravljal svojo obrambo, da bi dokazal svojo nedolžnost.

Hrvaški pravosodni minister Dražen Bošnjaković je po današnjem srečanju v Zagrebu s svojim bosanskim kolegom Josipom Grubešem dejal, da postopek o izročitvi Mamića poteka in da bo končno odločitev sprejelo sodišče v BiH.
 

Mamić: Povedal bom, kdo sem in kaj sem


»Grem na sodišče. Ljudje, ki so me aretirali, so se lepo obnašali. Rekel sem jim, da sem jih pričakoval, saj cela država ve, da je razpisana tiralica,« je rekel hrvaški nogometni šef, ki bo na sodišču v Sarajevu protestiral, da ga izročijo Hrvaški: »Na sodišču bom povedal, kdo sem, kaj sem in kje sem. In to je to.«

Komentarji: