Valter Birsa nič več za reprezentanco, ki bo v Črni gori oslabljena

Slovenski vezist Valter Birsa se je poslovil od nogometne reprezentance, Tomaža Kavčiča v Črni Gori čaka težko delo. 
Fotografija: Enaintridesetletni Birsa je svojo prvo reprezentančno tekmo odigral leta 2006, v 12 letih pa je v reprezentančnem dresu dosegel sedem golov. FOTO: Blaž Samec/Delo
Odpri galerijo
Enaintridesetletni Birsa je svojo prvo reprezentančno tekmo odigral leta 2006, v 12 letih pa je v reprezentančnem dresu dosegel sedem golov. FOTO: Blaž Samec/Delo

Brdo pri Kranju – Slovenski nogometni igralec Valter Birsa je danes oznanil slovo od slovenske reprezentance. Enaintridesetletni Valter Birsa je drugi po številu odigranih tekem v dresu Slovenije. Vrhunec njegove kariere je bilo svetovno prvenstvo leta 2010, kjer se je vpisal tudi med strelce.

Pred današnjim seznamom igralcev za prihajajočo prijateljsko tekmo s Črno goro je iz tabora slovenske reprezentance prišla udarna novica. Reprezentančno kariero je sklenil Valter Birsa, ki je v dresu Slovenije odigral 90 tekem in je v tem pogledu drugi po številu odigranih tekem, takoj za Boštjanom Cesarjem

Enaintridesetletni Biki je svojo prvo reprezentančno tekmo odigral leta 2006, v 12 letih pa je v reprezentančnem dresu dosegel sedem golov. Bolj kot strelec je blestel kot podajalec in kreator slovenske igre na sredini igrišča, kjer je odigral nekaj najboljših predstav v reprezentačnem dresu. Vrhunec je doživel na svetovnem prvenstvu leta 2010 v Južni Afriki, kjer je na tekmi proti ZDA dosegel gol.

Novinarska konferenca slovenske reprezentance v nogometu na Brdu pri Kranju. FOTO: Blaž Samec/Delo
Novinarska konferenca slovenske reprezentance v nogometu na Brdu pri Kranju. FOTO: Blaž Samec/Delo

 

Velika težava za selektorje


V zadnjih letih je imel tako Srečko Katanec kot na zadnjih dveh tekmah Tomaž Kavčič precej težav s tem, kako naenkrat na igrišče postaviti Josipa Iličića, Valterja Birso in Kevina Kampla, ki so bili trije najbolj kreativni igralci v slovenski izbrani vrsti. Po slovesu Birse bo glavnina bremena padla na ramena Iličića, ki se je v zadnjih sezonah v Italiji uveljavil kot eden najboljših vezistov.

Birsa bo nadaljeval klubsko kariero, letos je za Chievo na 28 tekmah v Serie A dosegel tri zadetke in šest asistenc, bil je standardni član prve enajsterice. Chievo je italijansko prvenstvo končal na 13. mestu in se brez težav izognil izpadu iz elite. 

FOTO: Instagram
FOTO: Instagram

 

Kavčič z okrnjeno zasedbo nad Črno goro


»Z Birso sem se pogovoril, to je povsem njegova odločitev. Za to se je odločil zaradi obveznosti v klubu. Je njegova odločitev, ki jo sprejemam in spoštujem. Zahvalil bi se mu za vse, veliko je dal slovenskemu nogometu,« je Kavčič pokomentiral slovo Birse, ki bi sicer bil na seznamu za kvalifikacijsko tekmo s Črno goro. 

Kavčič se bo na zanj zelo pomembni tekmi, saj se mu po slabem začetku na klopi reprezentance trese stolček, Črni gori zoperstavil z zelo okrnjeno zasedbo. Na seznamu ni prvega vratarja Jana Oblaka in Josipa Iličića, ki imata težave s poškodbami. Ni niti nogometašev iz druge italijanske lige, ki se še borijo za preboj v prvoligaško tekmovanje (Jure Balkovec, Aljaž Struna, Aleš Krajnc in Leo Štulac), so pa zato nekateri novi igralci, med njimi napadalec Maribora Luka Zahović, ki spomladi v domačem prvenstvu kaže izjemno učinkovitost, pa tudi Rudi Požeg Vancaš, ki blesti v prvi ligi v dresu Celja. 

Seznam slovenske nogometne reprezentance za tekmo s Črno goro. FOTO: NZS 
Seznam slovenske nogometne reprezentance za tekmo s Črno goro. FOTO: NZS 


Tekma s Črno goro bo v Podgorici 2. junija. 

Komentarji: