Courtois z obrambami, Vinicius pa z golom za 14. krono Reala

Za 37 minut preloženi finale lige prvakov se je razpletel s 14. naslovom madridskega Reala, ki so v Parizu z golom Viniciusa premagali Liverpool.
Fotografija: Pokal je dvignil kapetan Marcelo, zaenkrat pa še ni jasno, če bo v Madridu ostal še eno sezono. FOTO: Franck Fife/AFP
Odpri galerijo
Pokal je dvignil kapetan Marcelo, zaenkrat pa še ni jasno, če bo v Madridu ostal še eno sezono. FOTO: Franck Fife/AFP

Pariški finale je imel kaotičen uvod, zaradi prometnega kolapsa je imel veliko težav že avtobus z nogometaši Liverpoola (člani Reala so se v svojo slačilnico namestili po pričakovanem protokolu). Veliko počasneje se je polnil tudi del štadiona, na katerem so bili zbrani privrženci angleških podprvakov. Francoski RMC je poročal, da je v slogu težav pred finalno tekmo lanskega eura 2020 v Londonu prišlo do vdora navijačev brez vstopnic. Slabih 10 minut pred začetkom tekme je udarila novica, da se bo tekma začela s 15-minutno zamudo.

image_alt
Ancelotti po naslovu: To je Real Madrid in pika

Ob 21.07 so se na igrišče kot prvi vrnili nogometaši Liverpoola, ki so začeli z ogrevanjem, Evropska nogometna zveza (Uefa) je nato sporočila, da se bo tekma začela ob 21.30. Realovci so na zelenico pritekli pet minut za tekmeci iz Liverpoola, a nato novo sporočilo – finale se ne bo začel niti ob 21.30, temveč ob 21.36. Stvari so se vendarle začele odvijati v pravo smer, ko se je začel nastop pevke Camile Cabello, pokal sta na zelenico prinesla izvrstna strelca, Ian Rush in Raul Gonzalez, nato jima je ob sledilo tudi vseh 22 nogometašev. Prvi žvižg francoskega sodnika Clementa Turpina smo nato vendarle dočakali po skoraj točno 37 minutah čakanja.

Courtois junak prvega polčasa

V začetnih postavah ni bilo večjih presenečenj. Federico Valverde je v ekipi madridskega Reala dobil prednost pred Rodrygom na desnem boku, medtem ko se je več vprašanj pred tekmo pojavljalo pri Liverpoolu, a sta se načeta vezista Thiago Alcantara in Fabinho oba znašla v prvi enajsterici, čeprav je imel prvi nekaj vidnih težav med ogrevanjem. Liverpoolčani so takoj silovito pritisnili na zadnjo vrsto Reala, ki pa je brez prask preživela uvodne nalete tekmecev. V prvih desetih minutah nevarnejših akcij ni bilo na spregled, vsaj rahlo terensko premoč pa je imel Liverpool, ki se je tudi večkrat približal vratom Reala.

Thibaut Courtois je najprej izvrstno ustavil Mohameda Salaha, nato še posebej bravurozno Sadia Maneja. FOTO: Paul Ellis/AFP
Thibaut Courtois je najprej izvrstno ustavil Mohameda Salaha, nato še posebej bravurozno Sadia Maneja. FOTO: Paul Ellis/AFP

V 16. minuti pa je do tedaj najresneje zapretil Liverpool, po akciji Trenta Alexander-Arnolda je v padcu s težkega položaja žogo proti vratom preusmeril Mohamed Salah, a se je izkazal Thibaut Courtois. V nadaljevanju akcije je Belgijec še zlahka ujel poskus Alcantare z razdalje. Ob izteku 17. minute je še enkrat do strela prišel Salah, Courtois pa je spet brez večjih težav pričakal njegov sicer močan poskus z roba kazenskega prostora. Salah je bil spet v osrčju akcije, ki je neoviran strel z roba 16-metrskega prostora pripravila Alexander-Arnoldu, ki pa je meril zelo nenatančno.

Courtois je v 21. minuti uprizoril morda celo obrambo svoje kariere, potem ko je v kazenskem prostoru preigraval Sadio Mane in močno pomeril, belgijski reprezentant pa je njegov strel ustavil s pomočjo vratnice. Alisson Becker je moral prvič vsaj približno resno posredovati v 25. minuti, ko je ujel predolg predložek Viniciusa Juniorja. Dolge žoge proti Brazilcu, Karimu Benzemaju in Valverdeju so bile tudi edina izbira Reala v zelo povprečnih prvih 30 minutah igre, Liverpoolčani so – nekajkrat sicer v zadnjem hipu – vedno še pravočasno »zavohali« težavo in 13-kratne prvake držali daleč od svojih vrat. V 34. minuti je Salah spet pomeril proti vratom Courtoisa, neoviran je prišel do strela z glavo, a je Courtois žogo spet zlahka ujel.

Gol Benzemaja razveljavili po dolgem ogledu VAR-posnetkov

Šele v 36. minuti se je v kazenski prostor Liverpoola prebil tudi Real, a je Viniciusa s pomočjo soigralca ustavil angleški kapetan Jordan Henderson. Na drugi strani je bilo spet vroče po akciji Andrewa Robertsona, ki je v kazenskem prostoru našel Maneja, ta pa je tudi po zaslugi dobrega španskega bloka meril mimo vrat. Po kotu, ki je sledil, je silovito pomeril še Henderson, a tudi sam (precej) mimo želenega cilja.

Nato pa drama v 43. minuti, ko je po dolgi žogi Davida Alabe branilcem ušel Benzema, ki je nato preigraval in podal v sredino, po napaki Liverpoolove obrambe pa je spet prišel do žoge in jo pospravil v mrežo. Stranski sodnik je označil prepovedan položaj, po dolgem pregledu v VAR-sobi pa zadetka niso priznali – za žogo sta se borila Valverde in Fabinho, od Brazilca se je okroglo umetno usnje tudi odkotalilo do Benzemaja, ki je bil v trenutku dotika žoge urugvajskega soigralca za hrbtom vratarja in za enim od obeh branilcev v rdečem dresu. Real je takoj po tem spet nevarno zapretil, Alisson je moral posredovati daleč iz svojih vrat, medtem ko se je prvi polčas finala zavlekel že v obdobje, ko bi morali po prvotnem sporedu spremljati že zaključek drugega. Po slabih treh minutah dodatka igralnega časa je Turpin ekipi poslal v slačilnice.

Na zelenici se je drugi polčas začel v slogu prvega, predložek Alexander-Arnolda v 47. minuti je iskal Luisa Diaza, ki ga je na oddaljenejši vratnici s skrajnimi močmi ustavil Daniel Carvajal. A tudi Real je, vsaj v primerjavi s prvimi 45 minutami, začenjal kazati obrise igre, ki ga je tudi letos popeljala do velikega finala. Potem, ko sta poskusa Maneja in Alexander-Arnolda končala v bloku, je Anglež v nadaljevanju akcije v 54. minuti poslal ostro žogo proti vratom Reala, kjer je Courtoisu na pomoč priskočil tudi Eder Militão.

Vinicius Junior je v prvem nastopu v velikem finalu LP zabil tudi svoj prvi gol. FOTO: Molly Darlington/Reuters
Vinicius Junior je v prvem nastopu v velikem finalu LP zabil tudi svoj prvi gol. FOTO: Molly Darlington/Reuters

Vinicius zadel s prvim strelom Reala v okvir vrat

Salah je v 58. minuti prišel do strela znotraj kazenskega prostora, a spet zadel le dobro postavljen blok nogometašev v belih dresih. Že v naslednjem napadu pa veliko špansko slavje, ko je ostro žogo z desnega boka na drugo vratnico poslal Valverde, osamljen pa jo je v prazno mrežo spet povsem na robu prepovedanega položaja pospravil Vinicius za svoj prvi gol v prvem nastopu v finalu LP. Na odgovor Liverpoola je bilo potrebno počakati do 64. minute, ko je Egipčan izvrstno pomeril z roba 16-metrskega prostora, njegov strel pa je spet ustavil najboljši posameznik finala Thibaut Courtois. Jürgen Klopp je nekaj trenutkov kasneje opravil svojo prvo menjavo, Diogo Jota je na zelenici nadomestil Diaza.

V 69. minuti je po visoki diagonalni žogi in vračanju podaje na oddaljenejšo vratnico sam ostal Salah, ki pa ga je spet odlično ustavil Courtois. Po prostem strelu v 76. minuti bi lahko bilo vsega konec, povsem sam je ostal Casemiro, ki pa se je uštel pri ustavljanju žoge oz. iskanju soigralcev. Klopp je nato minuto kasneje udaril z dvojno menjavo, v igro sta prišla vezist Naby Keita in napadalec Roberto Firmino, iz igre pa sta odšla kapetan Henderson in Alcantara. Sledila je 80. minuta, ko je žogo pred svojimi vrati spet izbijal Courtois po strelu Salaha, ki ga je rahlo preusmeril Jota. Minuto kasneje je po novi nevarni akciji Liverpoola neoviran pomeril Keita, a to z roba kazenskega prostora z zunanjim delom nogometnega čevlja storil zelo slabo.

Še en čudež Courtoisa potrdil naslov

Vse pa je kot je treba storil Salah v 82. minuti, ki si je pred Courtoisom priigral strel z desnico, Belgijec pa ga je ustavil s čudežnim posredovanjem. Alisson je s skrajnimi močmi v naslednjem napadu ustavil Realov protinapad treh proti dvem in podaljšal upanje svojega moštva, ko je še pravočasno zaprl Viniciusa. Rezervist Daniel Ceballos, ki je le nekaj tenutkov prej zamenjal Luko Modrića, je imel naslednji priložnost za odločilni udarec, a je sam pred Alissonom predolgo odlašal s podajo in iztržil le kot. Blizu zadetku je bil tudi Eduardo Camavinga, čigar strel z roba kazenskega prostora pa je poletel visoko prek vrat.

Real je brez težav preživel več kot petminutni sodnikov podaljšek in slavje se je lahko začelo – Madridčani so še štirinajstič osvojili naslov najboljših v Evropi, Carlo Ancelotti pa je s četrtim naslovom v ligi prvakov spisal evropsko nogometno zgodovino. Kraljevi klub je sezono sklenil z dvojno krono, državnim prvenstvom in ligo prvakov, medtem ko se morajo Liverpoolčani zadovoljiti z ligaškim pokalom in pokalom FA, ostajajo pa pri sedmih trofejah.

Nogometaši Reala proslavljajo po eni številnih obramb Thibauta Courtoisa. FOTO: Thomas Coex/AFP
Nogometaši Reala proslavljajo po eni številnih obramb Thibauta Courtoisa. FOTO: Thomas Coex/AFP
FOTO: Thomas Coex/AFP
FOTO: Thomas Coex/AFP
FOTO: Gonzalo Fuentes/Reuters
FOTO: Gonzalo Fuentes/Reuters
FOTO: Dylan Martinez/Reuters
FOTO: Dylan Martinez/Reuters
FOTO: Lee Smith/Reuters
FOTO: Lee Smith/Reuters
Pogovor Karima Benzemaja in Thiaga Alcantare, ki sta po golu Francoza dolgo časa čakala na odziv sodnikov iz VAR-sobe. FOTO: Franck Fife/AFP
Pogovor Karima Benzemaja in Thiaga Alcantare, ki sta po golu Francoza dolgo časa čakala na odziv sodnikov iz VAR-sobe. FOTO: Franck Fife/AFP
Karim Benzema je izkoristil neodločno posredovanje obrambe Liverpoola in poslal žogo mimo vratarja Alissona Beckerja, nato so po več kot dveh minutah pregledovanja posnetkov sodniki v VAR-sobi sporočili, da zadetek ne bo obveljal. FOTO: Thomas Coex/AFP
Karim Benzema je izkoristil neodločno posredovanje obrambe Liverpoola in poslal žogo mimo vratarja Alissona Beckerja, nato so po več kot dveh minutah pregledovanja posnetkov sodniki v VAR-sobi sporočili, da zadetek ne bo obveljal. FOTO: Thomas Coex/AFP
Sadio Mane se je pomeril z Ederjem Militãom. FOTO: Kai Pfaffenbach/Reuters
Sadio Mane se je pomeril z Ederjem Militãom. FOTO: Kai Pfaffenbach/Reuters
Nogometaši so vendarle zavzeli svoja mesta na zelenici. FOTO: Thomas Coex/AFP
Nogometaši so vendarle zavzeli svoja mesta na zelenici. FOTO: Thomas Coex/AFP
Pokal lige prvakov čaka na zmagovalca na štadionu Saint-Denis. FOTO: Franck Fife/AFP
Pokal lige prvakov čaka na zmagovalca na štadionu Saint-Denis. FOTO: Franck Fife/AFP

Preberite še:

Komentarji: