Več jih bo preživelo delovno akcijo s Kitajsko, boljši bo januar

Popoldne (17) v Španiji prva tekma Matjaža Keka po vrnitvi na položaj selektorja slovenske reprezentance
Fotografija: Slovenska nogometna družina odšteva čas do prve tekme novega selektorja članske zasedbe Matjaža Keka. FOTO: NZS
Odpri galerijo
Slovenska nogometna družina odšteva čas do prve tekme novega selektorja članske zasedbe Matjaža Keka. FOTO: NZS

Ljubljana – Slovenska nogometna družina odšteva čas do prve tekme novega selektorja članske zasedbe Matjaža Keka. Ne glede na kakovostno raven Slovenije B in Kitajske U-25 ter prijateljski značaj snidenja bodo igrali popoldne (17) v Marbelli pravo tekmo, v kateri bo štel tudi končni izid. Kek išče predvsem koristne informacije.

V Španiji bosta dobila priložnost za igro tudi Ljubljančana v vijoličastem dresu Amir Dervišević in Jan Mlakar. FOTO: NZS
V Španiji bosta dobila priložnost za igro tudi Ljubljančana v vijoličastem dresu Amir Dervišević in Jan Mlakar. FOTO: NZS


Mariborčan, ki je jeseni na položaju selektorja nasledil Tomaža Kavčiča oziroma Igorja Benedejčiča, želi v Andaluziji dobiti čim več informacij o delovanju članov izbrane vrste B – če bo odkril zgolj enega aduta ali eno alternativno kadrovsko rešitev za marčevski štart bojev za euro 2020, bo opravil velikansko delo. Januarska delovna akcija v Španiji bi namreč v tem primeru dobila še močnejši pomen; več jih bo ostalo zraven tudi marca z Izraelom in Makedonijo, boljši bo januar. V prihodnje, ko naj bi se razvilo tesnejše sodelovanje med Kekom in selektorji reprezentanc U-17, U-19 in U-21, bi bili lahko tovrstni izzivi še bolj učinkoviti.


V Španiji se pripravlja tudi Benjamin Verbič


Danes bo vendarle v ospredju rezultat, kitajska reprezentanca do 25 let bo gotovo tekmec po meri selekcije 1. SNL. »Od minule sobote poskušamo opraviti čim več in iztisniti iz fantov, kar je možno glede na značilnosti januarskega termina. Verjamem, da smo maksimalno izkoristili pet pravih treningov, prav bi nam prišla denimo še dva. Kljub temu vemo dovolj tudi o Kitajcih. Igor Benedejčič si je ogledal njihovo zadnjo tekmo v dobro uro vožnje oddaljenem Gibraltarju, saj so Kitajci tu od začetka leta, z naborom 40 nogometašev so igrali že osem tekem. V igri delujejo zelo uigrano in agresivno, zato se nam obeta zanimiva nogometna preizkušnja. Nazadnje so izgubili z ruskim Krasnodarjem, čeprav so po prvem polčasu vodili z 1:0,« je Matjaž Kek strnil pričakovanja o tekmi, ki jo bodo predvajali na kanalih NZS na youtubu in facebooku.

Selektor Matjaž Kek je angažiral tudi postavnega branilca Uroša Koruna. FOTO: NZS
Selektor Matjaž Kek je angažiral tudi postavnega branilca Uroša Koruna. FOTO: NZS


Selektorja sta se na pobudo Keka dogovorila za možnost zamenjave vseh igralcev, ki bodo v zapisniku (v drugem polčasu bosta imela vsak po dva paketa menjav). To pomeni, da bi lahko dobili priložnost za igro prav vsi fantje od 23, ki sestavljajo slovensko odpravo na jugu Andaluzije. Po nekaterih informacijah naj bi si ogledal tekmo tudi Benjamin Verbič, eden udarnih adutov kijevskega Dinama, ki se že deseti dan v Španiji pripravlja za nadaljevanje ukrajinskega prvenstva. Dinamo je včeraj remiziral v prijateljski tekmi s Steauo (1:1). Če bo Verbič obiskal slovenski tabor, se bo z njim gotovo pogovoril tudi Matjaž Kek in mu predstavil vizijo boja za nastop na evropskem prvenstvu, ki ga bo Slovenija odprla 21. marca v Haifi. In, seveda, vlogo Verbiča na tej poti.


Na vratih Sorčan, pred vrati Zahović in Vombergar


Kitajska ne bo prvi tekmec Kekovih ekip na jugu Španije; na klopi Rijeke se je denimo tam že meril z Ingolstadtom in Augsburgom. Tudi danes bo v ospredju odgovor na vprašanje, kateri od fantov se bo najbolje znašel v režimu dela, ki ga od njih zahteva selektor.



»Tekma prihaja ob pravem času po nizu treningov, vsi izžarevajo veliko željo in motiv, ključne informacije o kandidatih za nadaljevanje zgodbe pa sem pridobival iz dneva v dan – tako med treningi kot med druženjem v hotelu, zato sproščeno pričakujem dvoboj s Kitajci. Fantom nihče ne prepoveduje igrati agresivno, motivirano, ponuja se jim odlična priložnost za dokazovanje,« je pozval svoje izbrance Kek.

Priložnost v slovenski reprezentanci bo dočakal tudi Andrej Vombergar. FOTO: NZS
Priložnost v slovenski reprezentanci bo dočakal tudi Andrej Vombergar. FOTO: NZS


Mariborčan je na treningih uigraval »modro«, »rdečo« in »zeleno« enajsterico, fantje so si večkrat zamenjali telovnike, tako da je težko z gotovostjo napovedati začetno enajsterico. Najverjetneje bo Kek krenil nad Kitajce z naslednjimi nogometaši (4-4-2): Sorčan; Klinar, Korun, Delamea, Sikošek; Hotić, Vetrih, Dervišević, Vancaš; Zahović, Vombergar.

Preberite še:

Komentarji: