Velemojster Josip Iličić postavil piko na i svojega večera

Slovenija na dramatičen način prišla do zmage nad Kosovom in potuje v Atene kot vodilna reprezentanca skupine C3
Fotografija: Prijatelja Josip Iličić in Jasmin Kurtić sta takole proslavila zmagoviti gol zvezdnika Atalante. FOTO: Jure Makovec/AFP
Odpri galerijo
Prijatelja Josip Iličić in Jasmin Kurtić sta takole proslavila zmagoviti gol zvezdnika Atalante. FOTO: Jure Makovec/AFP

Slovensko reprezentanco čaka izjemno dramatičen finiš Uefine lige narodov, potem ko je sinoči v zadnji letošnji tekmi na svojem štadionu na holivudski način premagala Kosovo (2:1), Grki pa so ob isti uri zmagali v Moldaviji (0:2). Prav tekma v Atenah bo v sredo (20.45) zadnje dejanje grško-slovenskega dvoboja za prvo mesto v skupini C3.



Sinočnja tekma v Stožicah je pisana na kožo navijačem oziroma je bila zrežirana kot nalašč za polne tribune in spektakularen zaključek večera. Toda višja sila je spraznila tribune po vsej Evropi, tudi pri nas, na srečo pa ni spraznila nabojev slovenske reprezentance.


Gol v 93. minuti zanimive tekme


Gledljiva tekma med Slovenijo in Kosovom je bila zanimiva, polna ostrih dvobojev in tudi lepih potez, ki se jih ne bi sramovali niti na največjih štadionih v zahodni Evropi. Za to je bil seveda zaslužen Josip Iličić, velemojster nogometne igre, ki je v 93. minuti sinočnjega večera postavil piko na i uspešnega večera, v katerem je delil žoge soigralcem in jih pošiljal v priložnosti.

Haris Vučkić ostaja najboljši strelec Slovenije s štirimi goli, toda sinoči je prepustil glavno vlogo Josipu Iličiću. FOTO: Jure Eržen
Haris Vučkić ostaja najboljši strelec Slovenije s štirimi goli, toda sinoči je prepustil glavno vlogo Josipu Iličiću. FOTO: Jure Eržen


»Jojo« je namreč v sodnikovem dodatku unovčil enajstmetrovko za končnih 2:1, potem ko je v svojem kazenskem prostoru igral z roko Fidan Aliti, poljski sodnik Bartosz Grankowski pa je ob glasnih protestih številčne gostujoče odprave ob severni ljubljanski obvoznici pokazal na belo točko. Kranjčanov strel je bil preveč natančen za gostujočega vratarja Arijaneta Murića.

Josip Iličić je med tekmo pretrpel veliko ostrih dvobojev in dobil več udarcev, toda za vse je bil nagrajen v 93. minuti negotove tekme. FOTO: Jure Eržen
Josip Iličić je med tekmo pretrpel veliko ostrih dvobojev in dobil več udarcev, toda za vse je bil nagrajen v 93. minuti negotove tekme. FOTO: Jure Eržen


Pred tem je bilo ključnih le pet minut igre v drugem polčasu. Najprej so prešli v vodstvo gostje, ki so v svoji prvi resni akciji izigrali polovico slovenske obrambe – čeprav je žogo predtem izgubil Petar Stojanović, si lahko Slovenci enakomerno porazdelijo krivdo za gol. Napadalec iz Prizrena Vedat Muriqi je z enim dotikom potrdil, zakaj ga je angažiral rimski Lazio. To je bila boleča kazen za zapravljeno priložnost Sandija Lovrića


Kurtić odgovoril Muriqiju


Gostitelji so se resda kmalu oddolžili: enako kot prej, ko je Lovrića poslal v ogenj Iličić, je najboljši slovenski nogometaš odlično opravil svoj del posla na desni strani igrišča, s peto zaposlil Stojanovića, ta je prodrl v kazenski prostor, s povratno žogo našel Jasmina Kurtića, slednji pa je s strelom na prvo matiral Arijaneta Murića – 1:1!

Slovenci so bili tudi v prvem polčasu bolj ambiciozni kot gostje, bolj opazno so iskali poti do gostujočih vrat in kakšnega gola v mreži Murića. Tak scenarij se je resda začel pisati šele po daljšem premoru v 9. in 10. minuti, ko je po posredovanju Lovrića obležal na tleh kot pokošen Hekuran Kryeziu.

Slovenci so se zasluženo veselili pomembne zmage. FOTO: Jure Eržen
Slovenci so se zasluženo veselili pomembne zmage. FOTO: Jure Eržen


V Stožicah seveda ni bilo navzočih navijačev, kot smo to vajeni iz prejšnjih let; posledično uživajo gostitelji manjšo podporo – dobro, sinoči bi bilo v normalnih razmerah morda obratno in bi bila glasnejša kosovska diaspora –, redki navzoči na štadionu pa lahko slišimo prav sleherno besedo akterjev na igrišču.

Tako je med omenjenim premorom povzdignil glas Jasmin Kurtić in delil napotke soigralcem, predvsem Lovriću in Iličiću. Slednja je treba res izpostaviti: Lovrić vsaj v prvem polčasu ni igral na ravni njegovih prvih tekem v slovenski reprezentanci. Iličić? »Jojo« je bil spet enostavno predober in je razmišljal prehitro za soigralce, videl je rešitve, ki jih drugi niso zaznali, potreboval bi vsaj še enega mojstra ob sebi, tako pa je šlo v prazno več njegovih zamisli.


Pojutrišnjem v boj za ubranitev prvega mesta


Kljub vsemu je treba dodati, da je bila Slovenija v tem obdobju igre veliko »boljša«, našteli smo več predložkov v gostujoči kazenski prostor.

Damjan Bohar med eno od akcij. FOTO: Jure Eržen
Damjan Bohar med eno od akcij. FOTO: Jure Eržen


Izpostaviti velja 17. minuto, ko je Napolijev branilec Amir Rrahmani z zadnjimi močmi izbil žogo v kot po strelu z glavo Harisa Vučkića, »Hari« je streljal tudi deset minut pozneje, v sodnikovem dodatku prvega polčasa pa je Damjan Bohar preslabo zaključil akcijo Iličića in predložek Jureta Balkovca z leve strani. In, seveda, gledalci pred TV zasloni niso ostali prikrajšani za akcijo s Copacabane, ko je Iličić poslal v ogenj Petra Stojanovića, toda slednji v kazenskem prostoru ni izbral optimalne rešitve. Statistika prvega polčasa? Posest žoge (v %) 58:42, streli 8:3, na vrata 2:0, koti 5:1, prekrški 6:7.

V seštevku torej zaslužena zmaga Slovencev, ki bodo pojutrišnjem branili prvo mesto v Uefini ligi narodov C3, v zapletenem sistemu boja za naslednji mundial pa nemara tudi že vstopnico za dodatne kvalifikacije za Katar 2022!

Standings provided by SofaScore LiveScore

Preberite še:

Komentarji: