Visoke cene mnogim zagrenile pot iz Madrida v Kijev

Liga prvakov: pred sobotnim finalom lige prvakov med Realom in Liverpoolom slaba volja zaradi draginje.
Fotografija: Na Olimpijskem stadionu v Kijevu je bil pred šestimi leti finale EP, zdaj bo tu sklepna predstava lige prvakov. Foto Reuters
Odpri galerijo
Na Olimpijskem stadionu v Kijevu je bil pred šestimi leti finale EP, zdaj bo tu sklepna predstava lige prvakov. Foto Reuters

Ljubljana – Malo manj kot šest let je naokrog, odkar je Ukrajina gostila največji športni dogodek v svoji samostojnosti. Takrat, junija 2012, je skupaj s Poljsko pripravila evropsko prvenstvo v nogometu, odmev odločilnih tekem pa zdaj že primerjajo s prihajajočim kijevskim finalom lige prvakov. Ukrajinska metropola se vzneseno pripravlja za spektakel sobotnega večera.

Resda gre tokrat le za eno tekmo, a ker gre za Real Madrid in Liverpool, oba velikana evropske nogometne scene z množico navijačev po vseh celinah, je že nekaj dni pred to soboto, ko se bo spustil zastor nad dolgo in razburljivo sezono lige prvakov, čutiti prav poseben utrip. V Kijevu se pri domačem Dinamu že občasno ustavi katero od cenjenih moštev nogometne Evrope, a tako veličastne klubske tekme, kot bo na omenjeni sobotni večer med branilci lovorike iz Madrida in petkratnimi evropskimi prvaki z Otoka, v tem mestu treh milijonov prebivalcev še ni bilo.
 

Real vrnil 2200 vstopnic


Tako so že od začetka tedna začeli preštevati obiskovalce od vsepovsod, največ jih bo z britanskega otoka in iz Španije. Toda vsaj zadnjih bo manj, kot so sprva načrtovali: iz Reala so že sporočili, da so vrnili na trg 2200 vstopnic, torej približno desetino od števila, ki pripade vsakomur od finalistov. Številnim privržencem je zavrelo ob ekstremno visokih cenah letalskih vozovnic in zlasti namestitev. Zato se je pred dnevi v pogovoru za torinski dnevnik La Stampa posebej k tej težavi ozrl tudi Aleksander Čeferin, predsednik Evropske nogometne zveze: »Kijev je prekrasno mesto, toda ni prav, da na dan finalne tekme ne morete rezervirati sobe za manj kot nekaj sto evrov. Poslej ne bomo več prehitro izbrali prireditelja finala lige prvakov. Prav vsak bo moral temeljito predstaviti celoten projekt, pri tem pa bodo zelo pomembne tudi cene namestitev. Takšna mesta, v kateri si navijači ne bodo mogli privoščiti spanja drugje kot v kakšni garaži, ne bodo imela finala.«

V Ukrajini, ne le v Kijevu, so s cenami pretiravali že med omenjenim eurom 2012, zdaj so marsikoga od navijačev, ki so sanjali o navzočnosti na sklepnem dejanju evropske nogometne sezone, odvrnili od prihoda. Pred dnevi se je podobno zgodilo tudi prirediteljem finalne predstave evropske lige, ko pri Atleticu v Madridu niso mogli prodati 1300 vstopnic zaradi draginje v Lyonu. Toda ugledno univerzitetno mesto, tudi eden od centrov cenjene francoske kulinarike, že sicer ne slovi po prav nizkih cenah, v Kijevu pa je zgodba vendarle drugačna.
 

Finale LP v Dohi?


A zdaj ne gre drugače – v ukrajinski metropoli bodo po letih vojne in posledične gospodarske krize v državi tudi s tem spektaklom poskusili dobro napolniti blagajne, kako pa bo v prihodnje s prireditelji, bo pokazal čas. Vse več je namigov tudi o tem, da bi finale lige prvakov lahko imeli tudi v New Yorku, Miamiju ali Dohi, ki ji že sicer iz leta v leto pripada več športnih spektaklov. Tako kot na evropskih prizoriščih bi tudi tam morali v primeru finalnega dvoboja poskrbeti za najvišjo stopnjo varnosti.

Na tem področju imajo v Kijevu precej izkušenj, zelo resno so vzeli tudi sporočila ene od islamskih ekstremističnih skupin, ki je napovedala svojo navzočnost že pred meseci na SP v nogometu, zdaj pa je z opozorilnimi plakati v najožjem središču ukrajinskega glavnega mesta napovedala morebitne težave tudi na to prihajajočo soboto. Obenem domače policiste čaka boj s preprodajalci, povrhu je že zdaj na črnem trgu precej ponarejenih vstopnic. In tako očitno ne lesketa prav vse, kar navzven kaže podoba finalne predstave lige prvakov. Prireditelji so se znašli tudi v morju omenjenih težav.

Komentarji: