Vrača se Benjamin Verbič

Selektor Matjaž Kek predstavil seznam za dvoboja kvalifikacija za SP z Malto in Rusijo.
Fotografija: Benjamin Verbič je spet na seznamu nogometne reprezentance. FOTO: Uroš Hočevar
Odpri galerijo
Benjamin Verbič je spet na seznamu nogometne reprezentance. FOTO: Uroš Hočevar

Selektor slovenske nogometne reprezentance Matjaž Kek je na Brdu pri Kranju predstavil seznam nogometašev, na katere bo računal na prihajajočih tekmah v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2022 proti Malti v gosteh in v Mariboru proti Rusiji. V ekipo se vrača Benjamin Verbič, nekaj je tudi novih obrazov oziroma takšnih, ki še niso igrali. Med temi so Žan Karničnik, Žan Kolmanič, tudi Timi Max Elšnik, znova je zraven tudi David Tijanić.

»Popravnih izpitov ni, sami smo se pripeljali v ta položaj, v katerem za nas štejejo samo točke. V zadnjih dveh akcijah smo imeli težave s tretjo tekmo, zdaj sta samo dve. A najprej razmišljamo le o Malti, potem pa o vsem ostalim. Za nas štejejo le točke, če hočemo ostati v kombinacijah za veliko tekmovanje,« je dejal Kek. Iz dosedanjega dela kvalifikacij najbolj bodeta v oči poraza na Cipru in Hrvaškem, ko so igralci delovali anemično. »Tudi o tem bomo govorili na tej akciji, ne samo o kakovosti igre, temveč tudi o odnosu. Upam, da so tudi fantje prišli do ugotovitve, da moramo biti preprosto boljši, odločnejši, agresivnejši, drugače nimamo nobenih možnosti,« je poudaril selektor na novinarski konferenci.

Dodal je, da bo tekma proti Malti tekma karakterja, kjer se bo zlomilo v eno ali drugo smer. »Jasno pa je, da igrišče vedno pokaže resnico,« je še povedal. »Tisti, ki so tam že igrali, so se pošteno namučili. Če kdo misli, da je to le uvertura za Rusijo, potem lahko imamo velike težave,« je opozoril. Pojasnil je, da se je malteška vrsta do zdaj pokazala vse prej kot ekipa, ki ji zlahka nasuješ pet golov. To so nenazadnje sami občutili tudi na prvi tekmi doma, ko so zmagali z 1:0, a delovali prepočasno, premalo nevarno. »Takšnega tekmeca je treba čim prej prebiti. Doma so Maltežani še odločnejši, pogumnejši. Znajo se braniti, so organizirani, zato bomo potrebovali kakovost igre. In tudi odnos. Če bo ta tudi zdaj vprašljiv, potem to ne bo za nikamor,« je še dejal Kek.

Matjaž Kek tokrat pričakuje tudi pravi odnos igralcev izbrane vrste. FOTO: Sakis Savides/AFP
Matjaž Kek tokrat pričakuje tudi pravi odnos igralcev izbrane vrste. FOTO: Sakis Savides/AFP

 

Z Iličićem ni težav


Ta je v izbrano vrsto tokrat povabil tudi nekatere nove(jše) obraze, kot so Karničnik, Kolmanič, Elšnik, znova je zraven tudi David Tijanić. »Ne vem, zakaj bi jih klical, če jih ne bi nameraval uporabiti. Res pa je, da sta tokrat le dve tekmi in bo rotacij manj, hkrati pa so trije naši vezisti pod kartoni. Nekateri so tokrat zraven, da bi bili boljši pri agresivnosti, 'duelih',« je pojasnil Kek. Mariborčan je še povedal, da sta se pogovorila tudi z Josipom Iličićem in glede tega ni težav po burni reakciji ob menjavi v Splitu, in da je v primeru obojestranskega zadovoljstva pripravljen na podaljšanje pogodbe, kar je pred časom napovedal že predsednik NZS Radenko Mijatović. »Prejšnjo pogodbo sem sklenil v dveh minutah, če bo treba, bom novo v eni,« je zaključil Kek.

Slovenija se bo z Malto merila 8. oktobra ob 20.45, z Rusijo pa 11. oktobra, prav tako ob 20.45. Rusija je na lestvici Mednarodne nogometne zveze 37., Slovenija 64., Malta pa 171. Z Rusijo se je Slovenija v teh kvalifikacij že pomerila v gosteh in izgubila z 1:2, Malto pa je v začetku septembra doma premagala z 1:0. V skupini H po šestih krogih vodita Hrvaška in Rusija s po 13 točkami, Slovaška jih ima devet, Slovenija sedem, Malta in Ciper pa po štiri.

Seznam za Malto in Rusijo – vratarji: Jan Oblak (Atletico Madrid), Vid Belec (Salernitana), Igor Vekić (Bravo); branilci: Miha Mevlja (Alanyaspor), Petar Stojanović (Empoli), Jaka Bijol (CSKA Moskva), Jure Balkovec (Karagümrük), Miha Blažič (Ferencvaros), Žan Rogelj (Tirol), Žan Karničnik (Mura), Žan Kolmanič (Austin); zvezni igralci: Jasmin Kurtić (Paok), Domen Črnigoj (Venezia), Leo Štulac (Empoli), Sandi Lovrić (Lugano), Jon Gorenc Stanković (Sturm), Adam Gnezda Čerin (Rijeka), Timi Max Elšnik (Olimpija); napadalci: Josip Iličić (Atalanta), Benjamin Verbič (Dinamo Kijev), Andraž Šporar (Middlesbrough), Luka Zahović (Pogon Szczecin), Benjamin Šeško (Salzburg), David Tijanić (Göztepe).

Komentarji: