Vsi štirje Italijani resno napadli Evropo

Brezhibna podoba klubov s »škornja« prvič po letu 2005. Napoli z zmago nad Liverpoolom zapletel položaj v skupini C lige prvakov.
Fotografija: Lorenzo Insigne je z golom Liverpoolu močno zapletel položaj v skupini C.
Odpri galerijo
Lorenzo Insigne je z golom Liverpoolu močno zapletel položaj v skupini C.

Ljubljana – Po drugem kolu lige prvakov si upravičeno manejo roke navijači, ki so videli tekmi z rekordnim številom golov, kot UEFA, ki je z reformo tekmovanja dodatno dvignila odmevnost tekmovanja. Najbolj veseli so v Italiji, saj na štartu sezone doživlja pravi klubski razcvet.

Statistična analiza dveh kol lige prvakov.
Statistična analiza dveh kol lige prvakov.


Sredin večer sta zaznamovala zmaga Parižanov nad Beograjčani s 6:1 in privlačen derbi na Wembleyju, ki je z izidom 4:2 pripadel Barceloni. To sta bili tekmi z najvišjim številom golov v tej sezoni. Beograjčani so začeli tekmo na Parku princev, končali pa »v Roland Garrosu«, potem ko so izgubili s teniških 1:6. Pri tem je zabil tri gole Neymar, po novem – skupaj s Kakajem – najboljši brazilski strelec v ligi prvakov (30 golov, za njima so Rivaldo 27, Elber in Jardel po 25, …). To je bil tudi večer Lionela Messija, ki je v Londonu znižal zaostanek za Cristianom Ronaldom na 105:120.

Tudi Brazilec Neymar je zabil tri gole in je po novem – skupaj s Kakajem – najboljši brazilski strelec v ligi prvakov (30 golov, za njima so Rivaldo 27, Elber in Jardel po 25, …).
Tudi Brazilec Neymar je zabil tri gole in je po novem – skupaj s Kakajem – najboljši brazilski strelec v ligi prvakov (30 golov, za njima so Rivaldo 27, Elber in Jardel po 25, …).


Lionel Messi je v Londonu znižal zaostanek v golih za Cristianom Ronaldom na 105:120.
Lionel Messi je v Londonu znižal zaostanek v golih za Cristianom Ronaldom na 105:120.


Zaplet drugega kola je vendarle zrežiral Napoli, ki je na svojem štadionu premagal Liverpool. Rdeči s tribune Kop resda sanjajo o zanje prvem naslovu angleškega prvaka po daljnem letu 1990, zato so nemara pogledovali tudi proti nedeljskem derbiju z Manchester Cityjem, toda tovrsten izgovor bi predstavljal prepoceni alibi za Liverpoolčane. Bolj verjetno je, da imajo ta čas enostavno preveč težav v dvobojih z najmočnejšimi. V nizu so izgubili s Chelseajem v ligaškem pokalu (1:2), se z istim tekmecem izvlekli v izdihljajih prvenstvene tekme (1:1), v sredo pa klonili na štadionu svetega Pavla v Neaplju, kjer so bili za razred slabši od gostiteljev. Italijanski reprezentant Lorenzo Insigne je zapečatil angleško usodo šele v 90. minuti tekme, toda zmaga Napolija je čista kot solza – Liverpool ni sprožil na domača vrata niti strela!



»Iz tekme v tekmo smo bližje filozofiji našega trenerja, v naši igri se pozna roka Carla Ancelottija. Veliko je spreminjal in uvedel številne novosti v razumevanju taktike, mi mu le sledimo,« je priznal Insigne, rojeni Neapeljčan, ki je spravil v delirij 40.000 someščanov na tribuni. Napoli igra zanimivo – čeprav ga odlikuje visoka posest žoge in stavi na igro kratkih podaj, njegovi napadi niso usmerjeni v širino, večkrat temeljijo na številnih predložkih v kazenski prostor. Česa takega ne bi mogli trditi za nobeno od moštev Pepa Guardiole (Barcelona, Bayern, ManCity). Največ natančnih podaj so v dveh kolih lige prvakov nanizali prav Barcelona (1345), Napoli (1317) in Real (1303), najmanj Crvena zvezda (388), Galatasaray (502) in Hoffenheim (510). Največ predložkov so poslali v kazenski prostor Real (69), Napoli (50) in Manchester United (48), najmanj Lyon (22), Crvena zvezda (21) in pričakovano – Barcelona (20).


Čehom ni pomagalo niti pivo


Napoli je kljub igri številnih podaj zbral več kotov kot Liverpool (5:1; po dveh kolih sta na vrhu Real in Roma, oba po 22 kotov), prav prekinitve pa so pogosto odločilni dejavnik derbijev, ko se izenačeni ekipi zapreta na svojo polovico igrišča in čakata na napako tekmeca. Priljubljeno moštvo iz Kampanije, ki v zadnjih letih vztrajno, toda zaman išče pot do prvega naslova italijanskega prvaka po obdobju legendarnega Diega Maradone, je dodobra zapletlo položaj v skupini C. Favorizirana PSG in Liverpool sta po dveh kolih vpisala po en poraz, zato bo zanimivo spremljati, kako uspešni bodo Parižani v paketu dveh tekem z Napolijem (24. 10. in 6. 11.). Že zdaj je jasno, da 24. oktobra nihče ne bo želel biti v koži Beograjčanov, ki bodo obiskali ranjeni Liverpool …

Neapeljčani so le eden štirih predstavnikov Italije v prvi sezoni spremenjene lige prvakov, celoten kvartet s »škornja« je začel uspešno. Inter bo pričakal derbija z Barcelono s polnim izkupičkom šestih točk, enako velja za vodilni Juventus v skupini H, ob prav tako vodilnem Napoliju je opazno dvignila svojo formo tudi Roma, ki je po ligaški zmagi nad Laziem tako močno nadigrala goste iz Plzna, da slednjim med vračanjem domov ni pomagalo niti najbolj žlahtno pivo iz tamkajšnje slovite pivovarne. Italijani so nazadnje vpisali štiri zmage v istem kolu lige prvakov leta 2005, ko je to uspelo Juventusu, Milanu, Interju in Udineseju.

Napolijev trener Carlo Ancelotti (desno) je vesel uspeha italijanskih klubov.
Napolijev trener Carlo Ancelotti (desno) je vesel uspeha italijanskih klubov.


»Dobro je, da zmagujejo vsi italijanski klubi. Dejstvo je, da se hitro spreminja razmerje sil v evropskem klubskem nogometu,« je povedal Ancelotti po zmagi nad Liverpoolom. Zanimivo, istega leta 2005 je Liverpool nazadnje osvojil vrh Evrope – v finalu je padel prav Ancelottijev Milan –, Napoli pa je tedaj igral v 3. ligi, potem ko je razglasil bankrot …

Preberite še:

Komentarji: