Wimbledon skrajšal peti niz

Angleški prireditelji najslavnejšega teniškega turnirja na svetu so peti niz omejili na največ 24 iger (12:12) in podaljšano igro.
Fotografija: Takole je nadzorni sodnik Sören Friemel k sebi pozval Johna Isnerja in Nicholasa Mahuta, da je zaradi teme prekinil najdaljši dvoboj. FOTO: AP
Odpri galerijo
Takole je nadzorni sodnik Sören Friemel k sebi pozval Johna Isnerja in Nicholasa Mahuta, da je zaradi teme prekinil najdaljši dvoboj. FOTO: AP

Tradicionalisti v najznamenitejšem teniškem klubu so se uklonili. Na največjem turnirju za veliki slam v Wimbledonu ne bodo več igrali neskončno dolgih dvobojev v zadnjem petem nizu, saj so se odločili, da bodo odločilni niz omejili na največ 12 iger, potem pa bo o zmagovalcu odločala podaljšana igra. Ta "odlok" ne bo veljal le za moški del teniškega turnirja, marveč tudi za ženski, čeprav nežnejši spol igra le na dva dobljena niza.


Rekord je 11 ur in 5 minut


Namere vodilnih mož v slovitem londonskem zbirališču teniškega jet-seta o omejitvi odločilne igre so bile stare že nekaj let. Še posebej aktualne so postale po znamenitem in hkrati rekordno najdaljšem dvoboju med Američanom Johnom Isnerjem in Francozom Nicolasoma Mahutom v 1. kolu leta 2010. Tekmeca sta dvoboj končala po treh dnevih in skupno enajstih urah ter petih minutah igre, potem ko je ameriški velikan odločilni peti niz dobil s 70:68. Drugo najdaljšo partijo sta v Davisovem pokalu izpeljala Čeh Tomaš Berdych in Švicar Stan Wawrinka. Bedriych je za zmago potreboval 7 ur in 2 minuti, 24:22 v zadnjem nizu. Letos sta Južnoafričan Kevin Anderson in Isner igrala 6;36 – 5. niz se je končal s 26:24. Na peščenem igrišču najdaljša igra pripada Francozoma Fabriceu Santoroju in Arnaudu Clementu. Leta 2004 sta v 1. kolu pariškega turnirja Roland Garros igrala 6 ur in 33 minut – 6:4, 6:3, 6:7 (5), 3:6, 16:14.  

Najdaljši teniški dvoboj v zgodovini bo za vekomaj ovekovečen v Wimbledonu. FOTO: AP
Najdaljši teniški dvoboj v zgodovini bo za vekomaj ovekovečen v Wimbledonu. FOTO: AP


Med dekleti najdlje v Virginii


Pri ženskah sta najdaljši dvoboj v zgodovini igrali Američanki Vicki Nelson in Jean Hepner leta 1984 na turnirju v Virgiini. Nelsonova je bila boljša po le dveh nizih, a zato dolgih 6 ur in 31 minut, 6:4 in 7:6 (11). Na velikih slamih sta najdaljši dvoboj leta 2011 na OP Avstralije v Melbournu izpeljali Italijanka Francesca Schiavone in Rusinja Svetlana Kuznjecova. Italijanka je po 4;44 urah zmagala s 6:4, 1:6, 16:14.

Komentarji: