Za padla prvaka popravna izpita

Danes prva tekma 10. kola 1. SNL, jutri v Murski Soboti četrti proti tretjemu.
Fotografija: Prvi letošnji mestni derbi v Sp. Šiški je zanesljivo pripadel Olimpiji. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Prvi letošnji mestni derbi v Sp. Šiški je zanesljivo pripadel Olimpiji. FOTO: Jure Eržen/Delo

Pokalna kolapsa državnega prvaka Maribora in pokalnega zmagovalca Olimpije sta vnesla nemir v oba kluba, po malem zamajala stolčka trenerjema Darku Milaniču in Safetu Hadžiću, toda blagodejno vplivala na tekmece. Dvojec ni več nedotakljiv, marveč je lahko ranljiv tudi v prvenstvu, v katerem bodo danes in jutri tekme 10. kola 1. SNL. Danes bo v Kidričevem, jutri pa v Velenju, Kranju, Murski Soboti in Stožicah.

Kidričevo: Aluminij – CB24 Tabor (sobota, sodnik Rade Obrenović, 18): Kidričani na dveh frontah delujejo kot najmočnejša nogometna moštva. Minimalna pokalna zmaga proti današnjemu ligaškemu izzivalcu je prišla po porazu v Ljudskem vrtu. To zmorejo samo najboljši. Ampak tudi tako odlično naoljen stroj, kot je ta trenutek Aluminij, si ne more privoščiti lagodja, saj je v treh dneh premagati istega tekmeca ne glede na razliko v kakovosti izjemno težko.

Velenje: Rudar – Domžale (nedelja, Slavko Vinčić, 14): Minulo soboto je Bravo razbil in odpisal Rudar, v četrtkovi senzaciji v Stožicah pa je bil zadnjeuvrščeni na lestvici naravnost odličen. Resda je trpel in srečno preživel 70 minut ter je Damjan Trifković zabil čudovit gol, a vso tekmo je bil odgovoren, discipliniran in organiziran. Katera Rudarjeva podoba je realnejša, spravlja v zagato tudi domžalski tabor s trenerjem Andrejem Razdrhom, ki je lažje zadihal po dveh zaporednih zmagah. S slovesom Maribora in Olimpije v pokalnem tekmovanju so Domžale dobile nenadejano priložnost, da morebitni prvenstveni fiasko nadomestijo s pokalnim zmagoslavjem in uvrstitvijo v Evropo. Rudar v polni zasedbi in urejeno logistiko ni glavni kandidat za izpad.
Za mladega zveznega igralca Triglava Žana Roglja bo dvoboj z Mariborom velika učna ura.  FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Za mladega zveznega igralca Triglava Žana Roglja bo dvoboj z Mariborom velika učna ura.  FOTO: Jože Suhadolnik/Delo


Kranj: Triglav – Maribor (Matej Jug, 16): Triglav, ki je sezono začel s senzacionalno zmago v Ljudskem vrtu, je v prvi četrtini prvenstva prehodil pot od prijetnega presenečenja do glavnega kandidata za izpad. Za trenerja Dejana Dončića je dilema naslednja: naj vztraja pri igri odprtih vrat ali se odloči za popolno dekadenco, bunker in nabijanje žoge? Ideal bi bil nekje vmes, a ta je že za najboljše, kot je Maribor, težko uresničljiv. Maribor se je (pre)dolgo zanašal na rezultat, zdaj navijači od Milaniča in nogometašev zahtevajo tudi všečno igro. Le zmage z dodano vrednostjo v privlačnosti igre bodo vrnile mir v vijolični tabor, ki bo na daljši rok moral prenoviti ali osvežiti filozofijo, igralski kader ali strokovni štab. To pa je že tema, ki jo bo narekovala tudi malomeščanska ulica, izpeljal pa ...



Murska Sobota: Mura – Celje (Nejc Kajtazović, 18): Četrtega in tretjega loči nekaj podrobnosti. Sobočane zaznamuje nadziran nogomet, Celjane improvizacija in več svobode v igri, kar se odraža v razliki v golih (14:10 – 22:11). Posebno poglavje in dodano vrednost daje tekmi interni dvoboj: kdo ima boljšega Medžimurca, Mura v najboljšem asistentu lige Luki Bobićancu ali Celje v najboljšem strelcu Dariu Vizingerju? Paradoks je, da je najboljši Prekmurec celjski Mitja Lotrič.
Celjan Dario Vizinger (v sredini) bo v Fazaneriji imel velikega izzivalca v medžimurskem rojaku Luki Bobičancu. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Celjan Dario Vizinger (v sredini) bo v Fazaneriji imel velikega izzivalca v medžimurskem rojaku Luki Bobičancu. FOTO: Voranc Vogel/Delo


Ljubljana: Olimpija – Bravo (Dejan Balažič, 20.15): Kaj prinaša prva resnejša kriza Olimpije na igrišču? Trenerju Hadžiću velik strokovni izziv in veliko glavobola, ker neguje igro za gol več in ne za enega manj. Zato je Olimpija za obrambni spodrsljaj ali dva takoj kaznovana. Če ne zabijata en ali dva igralca, še ni težava, če so neučinkoviti štirje, je že panika. Ni težko najti »krivcev«: Stefan Savić, 9 tekem, 0 golov, 0 asistenc; Endri Cekici, 7 tekem, 2 gola (eden iz 11-m), 1 asistenca. Zaradi izključitve bo manjkal najbolj razigrani napadalec Luka Menalo. Hadžiću se je ponesrečil poskus z domačim fantom Oliverjem Kregarjem. Devetnajstletnik in tudi njegovi vrstniki, ki čakajo na priložnost, še niso zreli za resnejše vloge. Bravo je močnejši, kot je bil v prvi tekmi, in izkušenejši. Prvi mož Olimpije Milan Mandarić je že odšel v ZDA na krajši (ali daljši?) odmor.
Stefan Savić je velik dolžnik po prvi četrtini prvenstva. FOTO: Jure Eržen/Delo
Stefan Savić je velik dolžnik po prvi četrtini prvenstva. FOTO: Jure Eržen/Delo


Vrstni red: Olimpija in Aluminij po 18, Celje in Mura po 16, Maribor 15, Bravo 11, CB24 Tabor 10, Domžale 7; Triglav 6, Rudar 4.

Komentarji: