Začasni suspenz za seksističnega Rubialesa

Fifa je začasno suspendirala predsednika španske nogometne zveze Luisa Rubialesa, ki je s poljubom na usta prizadel špansko reprezentantko Jennifer Hermoso.
Fotografija: Predsednik španske nogometne zveze Luis Rubiales, je ob razglasitvi zmagovalk brez privolitve poljubil igralko Jennifer Hermoso.
Odpri galerijo
Predsednik španske nogometne zveze Luis Rubiales, je ob razglasitvi zmagovalk brez privolitve poljubil igralko Jennifer Hermoso.

Mednarodna nogometna zveza Fifa je začasno suspendirala predsednika Španske nogometne zveze (RFEF) Luisa Rubialesa. Španec zaradi afere s poljubom španske reprezentantke Jennifer Hermoso vsaj 90 dni ne bo smel opravljati aktivnosti, povezanih z nogometom, je poročala STA.

Fifa, ki je pred tem začela disciplinski postopek zoper Rubialesa, je prav tako Špancu prepovedala stike ali poskuse stikov s špansko reprezentantko Hermoso in njenim ožjim krogom ljudi.

Javnost je sicer v petek pričakovala odstop predsednika Rubialesa, ki pa je to zavrnil. S tem je izzval neposreden komentar Hermosojeve. »Bila sem ranjena. Počutila sem se kot žrtev impulzivnega, seksističnega in neprimernega dejanja, v katerega nisem privolila. Po domače povedano, brez spoštovanja,« je 33-letnica zapisala na socialnih omrežjih.

Luis Rubiales se oklepa položaja. FOTO: Franck Fife/AFP
Luis Rubiales se oklepa položaja. FOTO: Franck Fife/AFP

Ta je dodala, da je sporno dejanje po finalu SP le eden od dogodkov na dolgem spisku neprimernega obnašanja predsednika, ki so jih nogometašice v preteklih letih obsodile. »Dogodek, v katerega sem vpletena sama, je bil le kapljica čez rob. Kar je vsak lahko videl po tekmi ob našem slavju, je že dolga leta del vsakdana naše ekipe.«

Tik pred tem so španske nogometašice, po novem tudi svetovne prvakinje, napovedale, da ne bodo več igrale za izbrano vrsto, dokler se bo Rubiales oklepal predsedniške funkcije. »Žalostne smo, da je takšno nesprejemljivo dejanje zasenčilo največji uspeh španskega ženskega nogometa,« so nogometašice, podpisalo se jih je kar 81, na socialnih omrežjih zapisale javnosti.

Predsednik zveze je v nedeljo po zmagi Španije v finalu svetovnega prvenstva v Sydneyju nad Anglijo z 1:0 zagrabil Hermosojevo z obema rokama za glavo in jo poljubil na usta. Le malo za tem je sam priznal, da nogometašici to ni bilo všeč in vsul se je val obtožb na njegov račun, vrstile so se zahteve po njegovem odstopu.

Ameriška nogometašica Alex Morgan je dejanje ocenila kot odvratno. Solidarnost so potrdile tudi v finalu svetovnega prvenstva poražene Angležinje.

Obnašanje 46-letnega Rubialesa je nesprejemljivo tudi za špansko vlado, od koder so sporočili, da bodo storili vse, da predsedniško funkcijo izgubi. Tudi najvišji španski uradni športni organ CSD je od španskega razsodišča za šport zahteval njegovo razrešitev ter obsodil Rubialesovo vnovično potvarjanje dejstev na skupščini, saj so od njega pričakovali le odstop in opravičilo.

Predsedniku so zvesti le še na zvezi, kjer so zvečer objavili odziv na dogodke in stopili v bran predsedniku ter Hermosojevi in sindikatu igralk zagrozili s tožbo. Osnova za grožnje s tožbo so izjave Hermoso, da ni privolila v poljub, saj predsednik trdi, da je šlo za vzajemno dejanje.

Luis Rubiales je bil zelo čustven po zmagi Španije in je igralke objemal in poljubljal. FOTO: Franck Fife/AFP
Luis Rubiales je bil zelo čustven po zmagi Španije in je igralke objemal in poljubljal. FOTO: Franck Fife/AFP

Na zvezi so objavili štiri fotografije, s katerimi naj bi potrdili izjave predsednika, njegove trditve pa naj bi bile jasno razvidne tudi iz govorice telesa obeh akterjev. Fotografije naj bi bile dokaz, da Rubiales ne laže. Na zvezi trdijo, da se vidi, kako nogometašica v trenutku slavja drži predsednika, na dveh fotografijah ima ta noge celo v zraku. Ali ga je nogometašica dvignila, ali je v zrak skočil sam, se s fotografij ne da razbrati.

Prav te trditve so bile v petek tudi osnovna razlaga, zakaj Rubiales na izredni skupščini zveze ni odstopil z mesta predsednika. Še več, označil se je za žrtev zarote. A dejstvo je, da mu javnost ni naklonjena. Slednja je pričakovala slavje ob naslovu prvakinj namesto nastale seksistične afere.

Preberite še:

Komentarji: