Žan v vratnico, Ante v vrata za Olimpijino povečanje prednosti

V 25. kolu 1. SNL Bravo, Aluminij, Celje in CB24 zmagali v gosteh. Mariboru grozi poletje brez Evrope, Domžalam druga liga.
Fotografija: Olimpija ni blestela, a je v izjemno zahtevnem derbiju proti Muri dosegla zmago, ki je imela šampionske obrise. Tri točke ji je zagotovil najboljši strelec in ne posebej razpoloženi Ante Vukušić (desno). FOTO: Blažž Samec/Delo
Odpri galerijo
Olimpija ni blestela, a je v izjemno zahtevnem derbiju proti Muri dosegla zmago, ki je imela šampionske obrise. Tri točke ji je zagotovil najboljši strelec in ne posebej razpoloženi Ante Vukušić (desno). FOTO: Blažž Samec/Delo

Olimpija je po hudi bitki in 18. ligaškem golu Anteja Vukušića v zadnji tekmi 25. kola strla trd, zelo trd Murin oreh. Lahko bi potegnila tudi krajšo, saj je gost Žan Karničnik pri rezultatu 0:0 zatresel vratnico, Ljubljančani pa so na koncu dobili, kar so želeli: pet točk prednosti pred najbližjima zasledovalcema, sedem točk pred Mariborom.

Prvaku po najslabšem scenariju grozi poletje brez Evrope, Domžalam celo neizprosen boj za obstanek, takšno podobo namreč razkriva pogled na lestvico. Celje je potrdilo status moštva v najboljši formi, CB24 Tabor, da je resen in tekmovalen tekmec, Bravo navdahnjen rival, Aluminij pa navkljub ne tako všečnim igram resen kandidat za vrh lestvice.


Dalmatinec povzročil potres


Temelje Ljudskega vrta je zamajal Bravo, njegova bojevita predstava in taktično discipliniran pristop sta izpostavila še enega hrvaškega mladeniča, ki v domovini ni dobil resnejše priložnosti, v Sloveniji pa postavlja ogledalo domačim »proizvajalcem« vrhunskih nogometašev. Komaj 19-letni Dalmatinec, posojeni Dinamov napadalec Roko Baturina je bil neposredni krivec za mariborski polom: najprej je v 14. minuti izsilil enajstmetrovko in prvi rumeni karton za Luko Koblarja. V 28. minuti je Koblarja »izključil«, potem ko ga je mladi vijolični branilec nespretno in nenamerno udaril pri obrambnem posredovanju. Za nameček je v 41. minuti dosegel še gol (četrtega v petih tekmah) po lepi globinski podaji k Bravu posojenega Mariborčana Martina Kramariča.

Prvi polčas je bil dovolj, da se je v Ljudskem vrtu že začela pripravljati »vstaja« na tribunah in po tekmi. A Maribor v drugem polčasu kljub igralcu manj ni bil tako slab, da bi si zaslužil le kritike, zmanjkalo mu je tudi nekaj sreče. Mitja Viler je zatresel prečko; če bi zadel v vrata, bi morda gol Marcosa Tavaresa v sodnikovem dodatku pomenil vsaj točko. Bravo kljub igralcu več ni bil tako lahek in hiter v nogah ter samozavesten.

»Ob tako negativnem vzdušju se čuti, da fantje igrajo pod pritiskom. Videti je, da jim je težko igrati. Vedeli pa smo, da bo tekma težka tekma iz psihološkega zornega kota,« je o težavnosti tekme povedal trener Maribora Darko Milanič, medtem ko je kaznovani kolega z ljubljanske klopi Dejan Grabić priznal, da si ne želi, da bi še kdaj tako razburljivo tekmo spremljal s tribune.

»Odločila sta moštveni duh in konkretnost. Gola smo dosegli v pravem trenutku in odlično smo se branili,« je bil vesel trener Brava.

 

Predsednik NK Olimpija Milan Mandarić je pred tekmo trenerju Safet Hadžžiću namenil besede spodbude. Foto Blažž Samec
Predsednik NK Olimpija Milan Mandarić je pred tekmo trenerju Safet Hadžžiću namenil besede spodbude. Foto Blažž Samec


Celjskih 15 golov


»Lepo je biti trener Celja. Ves čas smo razmišljali, kako se bomo po Mariboru lotili te tekme. Nismo pričakovali zmage na tak način. Srečni in zadovoljni smo, ampak ostajamo na tleh,« je žarel Dušan Kosić. Kako ne bi, Celje uprizarja spektakularne predstave in ustrahuje tekmece s svojo učinkovitostjo. V Kranju so razigrani trikratni strelec Dario Vizinger, dvakratni Ivan Božić, podajalca pri dveh golih Mitja Lotrić in Denis Mandariči ter drugi postavili na trdna tla po prvih treh tekmah »leteče« Gorenjce. Ti so v tej sezoni za Celjane kot boksarska vreča za nabijanje. 6:0, 4:0, 5:0 so izidi v tej sezoni.


Polom izkušenega Ibričića


Eno samo točko od petnajstih so osvojili Domžalčani in se namesto v boju za Evropo znašli v boju za obstanek. »Tekmo je odločila napaka v prvem polčasu,« je bil odkrit trener Andrej Razdrh. Krivec? Povratnik po kazni in mož, od katerega so v domžalskem taboru pričakovali, da bo krivuljo rezultatov obrnil navzgor, Senijad Ibričić. Luka Kerin mu je ukradel žogo in zadel za vodstvo gostov.

»Do gola smo imeli nekaj sreče, potem smo se sprostili in izpeljali taktično odlično tekmo v obrambi,« je povedal trener Aluminija Slobodan Grubor, medtem ko se je Razdrh, ki ga resnično čakajo težki dnevi na domžalski klopi, že sprijaznil, da ne bo veliko sproščenih trenutkov. »Enostavno ne gre, v slačilnici je težko. Dva meseca bosta še dolga,« je še razmišljal.

Vitja Valenčič (levo) in Klemen Šturm sta bila med najvidnejšimi igralci v Stožicah. FOTO: Blažž Samec/Delo
Vitja Valenčič (levo) in Klemen Šturm sta bila med najvidnejšimi igralci v Stožicah. FOTO: Blažž Samec/Delo


Sežanci že do desete točke


Mauro Camoranesi je bil nepopustljiv borec kot igralec, takšen je tudi Tabor, ki ga vodi v vlogi trenerja. Argentinec je za tekmo z zadnjim Rudarjem odlično pripravil moštvo in motiviral igralce, da so bili vztrajni tudi takrat, ko so trpeli. Že odpisani Velenjčani so bili vse prej kot drugoligaški, a znova jim je zmanjkal ščepec sreče. Sežančani so vendarle zasluženo zmagali, domači vratar Matjaž Rozman je bil namreč odličen, nemočen pa le pri prostem strelu Marka Ristića z roba kazenskega prostora.

OlimpijaMura  JPG ZA SPLET!!!
OlimpijaMura JPG ZA SPLET!!!

Komentarji: