Fak pripravljen odpreti ventile, od stare slave pa ne želi živeti

Biatlonke in biatlonci bodo tekmovanja na olimpijskih igrah v Pekingu začeli v soboto, ko se bo ob 10. uri po slovenskem času začela mešana štafeta 4x6 km.
Fotografija: Jakov Fak na podelitvi srebrne kolajne za drugo mesto na 20-kilometrski posamični preizkušnji v Pjongčangu. FOTO: Matej Družnik/Delo
Odpri galerijo
Jakov Fak na podelitvi srebrne kolajne za drugo mesto na 20-kilometrski posamični preizkušnji v Pjongčangu. FOTO: Matej Družnik/Delo

Slovenska barve bodo zastopali Jakov Fak, Miha Dovžan ter Polona in Živa Klemenčič.

»Želim si, da bi bili dobri s kar najmanjšim zaostankom za najboljšimi. Borili se bomo, dekleti bosta začeli, midva z Dovžanom bova tako končala. Po jutrišnjem hitrem treningu bomo odprli ventile in upam, da bo na tekmi vse dobro steklo,« je kratko napovedal najboljši in najizkušenejši v slovenski ekipi Jakov Fak.

Živa Klemenčič je dejala, da se na OI odlično počuti, ker je več športnega in olimpijskega duha, kljub vsem testiranjem in omejitvam. Pred olimpijskim krstom je dodala: »Veseli me tekmovati v taki zasedbi, v podobni sem že na Pokljuki, le da je bil Klemen Bauer namesto Mihe ter so najprej tekli fantje.«

Dovžan pa je že bil na OI, 35. mesto je pred štirimi leti osvojil v Pjongčangu na posamični tekmi. Upa, da bo vsa četverica prišla okrog tekmovališča, torej da ne bo predčasnega konca še pred zadnjim tekmovalcem, ter da bo na strelišču pod večjim številom udarcev srca dobro opravil svoje delo.

Ruhpolding povišal apetite

Oči bodo vnovič uprte predvsem v dobitnika dveh olimpijskih odličij Jakova Faka. Ta je v sezoni edini slovenski biatlonec z vrhunskim nastopom. Ob nekaj dobrih štafetnih predstavah je navdušil predvsem na zasledovanju v Ruhpoldingu, kjer je z 39. napredoval na osmo mesto in dokazal, da je ob dobrem streljanju še vedno sposoben presenetiti tekmece.

»Zadnji teden pred odhodom na Kitajsko sem na Pokljuki dobro treniral, zato upam, da bodo olimpijske igre takšne, kot si želim in da bom koncu zadovoljen z rezultatom,« je tik pred igrami še ocenil Fak in na glas sporočil navijačem, da je eden od ciljev tudi nastop na zasledovalni tekmi. Poznavalci biatlona pa vedo, da se bo zato moral bržkone prebiti med peterico najboljših olimpijcev, ki bodo dobili pravico nastopa ob 25 najboljših v skupni razvrstitvi svetovnega pokala. Fak s svojimi bogatimi izkušnjami na igrah stavi predvsem na kombinacijo osredotočenosti in sproščenosti.

»Želim pa si, da bi mi telo dovolilo pokazati vse, kar zmore. Kolajne sem že osvajal, še vedno pa imam željo po dokazovanju in ob tem ni pomembno, ali gre za tekme svetovnega pokala, prvenstva ali olimpijskih iger. O stvareh, ki sem jih že naredil, ne razmišljam. To je odkljukano. Vedno pa ostanejo nove stvari, ki me ženejo naprej. Kar sem pokazal v tej sezoni, ni bilo optimalno in imam rezerve,« je dodal.

Edino letošnjo tekmo v Oberhofu so dobili Norvežani pred Belorusi in Francozi, med favorite v širšem smislu pa zanesljivo sodijo še Švedi, Rusi, Nemci in Italijani. Slovenci so domače od stopničk predvsem zaradi šibkejšega ženskega dela ekipe. V Oberhofu, resda brez Faka, so osvojili 18. mesto.

A tudi prvi favoriti Norvežani imajo svoje težave, saj sta bila Johannes Thingnes Boe in Ingrid Landmark Tandrevold v tesnem stiku z osebo, okuženo s covidom-19 in kaj lahko pri prvih favoritih pride tudi do menjav v postavi. Zamenjave imajo Norvežani močne, saj so lani z drugačno postavo na svetovnem prvenstvu na Pokljuki osvojili zlato, drugi so bili Avstrijci in tretji Švedi.

Olimpijska tekma pa ima popolnoma svoj čar in ponuja priložnost za presenečenje. Nazadnje v Pjongčangu 2018 so zanj poskrbeli Francozi in ugnali Norvežane, ki so nato osvojili tri naslove svetovnih prvakov, bronasti so bili Italijani. Tokratna tekma bo poseben izziv tudi zaradi izredne nadmorske višine biatlonskega stadiona (1700 m), zelo nizkih temperatur, pa tudi vetra, ki bo kot kaže, krojil razplet.

Preberite še:

Komentarji: