Finski »levi« drugič po letu 2006 v velikem finalu OI, čakajo jih Rusi

»Suomiji« so v polfinalu po hudem boju strli odpor Slovakov, Rusija je po kazenskih strelih izločila Švedsko.
Fotografija: Finci so se takole s svojim sijajnim vratarjem Harrijem Säterijem veselili polfinalne zmage nad Slovaki. FOTO: Brian Snyder/Reuters
Odpri galerijo
Finci so se takole s svojim sijajnim vratarjem Harrijem Säterijem veselili polfinalne zmage nad Slovaki. FOTO: Brian Snyder/Reuters

Finski hokejisti so prvi finalisti olimpijskega turnirja v Pekingu. V današnjem polfinalu so z 2:0 (1:0, 0:0, 1:0) premagali Slovake, ki so si polomili zobe na sijajnem vratarju »levov« Harriju Säteriju.

»Suomije« je v 16. minuti v vodstvo popeljal Sakari Manninen, ki je s trojčkom golov zablestel že v prvem medsebojnem dvoboju na teh olimpijskih igrah, v katerem so bili severnjaki boljši s 6:2. Po zaostanku so Slovaki poskušali vse, da bi zasukali rezultat, ob koncu tekme so svojega čuvaja mreže Patrika Rybarja zamenjali s šestim igralcem v polju, kar so Finci izkoristili in z zadetkom Harrija Pesonena pičlih 39 sekund pred iztekom časa potrdil zmago za drugo uvrstitev modro-belih »levov« v veliki finale olimpijskega turnirja po Torinu 2006. Pred tem so se s srebrno kolajno na največji zimski športni prireditvi ovenčali tudi leta 1988 v Calgaryju.

Finski napadalec Sakari Manninen je nerešljiva uganka za Slovake. FOTO: David W Cerny/Reuters
Finski napadalec Sakari Manninen je nerešljiva uganka za Slovake. FOTO: David W Cerny/Reuters

»Čeprav si Slovaki v zadnji tretjini niso pripravili prav veliko nevarnih priložnosti za gol, mi je vseeno zelo odleglo, ko sem slišal zadnjo sireno. To je bila težka tekma,« si je oddahnil 32-letni Säteri, ki je ubranil vseh 28 slovaških strelov in tako prvič na pekinškem turnirju ohranil svojo mrežo nedotaknjeno.

V nedeljskem zaključnem dvoboju (ob 5.10 po srednjeevropskem času) se bodo Finci, ki v Pekingu niso doživeli niti enega poraza, pomerili z zmagovalcem drugega polfinalnega obračuna Rusijo. Ta je po kazenskih strelih z 2:1 premagala Švede. Odločitev o drugem finalistu je padla šele po osmih serijah kazenskih strelov. V rednem delu so povedli Rusi z zadetkom Antona Slepiševa v 21. minuti, izenačil je Anton Lander v 47. Podaljšek ni prinesel odločitve, ta je padla šele po osmih serijah kazenskih strelov. Za rusko slavje je bil uspešen Arseni Gricjuk. Slovaški hokejisti bodo zgodovinsko prvo olimpijsko kolajno lovili na jutrišnji tekmi za tretje mesto proti Švedski (14.10).

Preberite še:

Komentarji: