Slovaki izločili Američane, Švedi poslali domov Kanadčane

Po kazenskih strelih so slovaški hokejisti ugnali izbrano vrsto ZDA. Finci ustavili Švicarje, Rusi so bili boljši od Dancev.
Fotografija: Peter Čehlarik je Slovake popeljal v polfinale. FOTO: Annegret Hilse/Reuters
Odpri galerijo
Peter Čehlarik je Slovake popeljal v polfinale. FOTO: Annegret Hilse/Reuters

Slovaški hokejisti so na olimpijskem turnirju v Pekingu šokirali Američane, ob odsotnosti igralcev lige NHL najmlajšo ekipo teh iger, in jih po izvajanju kazenskih strelov poslali domov. Slovaki so v četrtfinalu zmagali s 3:2 in se bodo v polfinalu pomerili s Finci, ki so izločili Švicarje.

Slovaški hokejisti so bili srečnejši oziroma spretnejši pri izvajanju kazenskih strelov in so Američane, ki so doslej na turnirju dobili vse tekme, premagali so tudi favorizirane Kanadčane, strlli s 3:2 (1:1, 0:1, 1:0; 1:0).

Slovaki so se veselili velike zmage. FOTO: Brian Snyder/Reuters
Slovaki so se veselili velike zmage. FOTO: Brian Snyder/Reuters

Prvi so na tekmi povedli Slovaki prek svojega najboljšega igralca, komaj 17-letnega Juraja Slafkovskega v 12. minuti. Američani so nato pripravili preobrat. Že pred koncem uvodne tretjine so izenačili prek Nicka Abruzzesa, nato pa je Sam Hentges v drugem delu povišal na 2:1.

Ameriški hokejisti so bili na pragu polfinala, ko je v 60. minuti, 44 sekund pred koncem, za Slovake izenačil kapetan Marek Hrivik. V podaljšku ni bilo golov, v kazenskih strelih pa sprva sedem igralcev ni zadelo, nato pa je junak večera postal Peter Čehlarik, ki je Slovakom prinesel velik skalp in polfinale.

Rusi so izločili Dance. FOTO: Jonathan Ernst/Reuters
Rusi so izločili Dance. FOTO: Jonathan Ernst/Reuters

Slovaška za zdaj še nima olimpijske kolajne v hokeju na ledu.

Rusi so v drugem četrtfinalu s 3:1 (1:0, 1:1, 1:0) ustavili novince Dance. Kapetan zbornaje Vadim Šipačjov je v 14. minuti popeljal Ruse v vodstvo, Frans Nielsen je v 23. sicer izenačil, to pa je bil tudi edini gol danskih hokejistov.

Nikita Nesterov je že v drugi tretjini povišal prednost na 2:1, tik pred koncem tekme pa je v 56. minuti končni izid zapečatil Vjačeslav Vojnov.

Finski orjak Marko Anttila je takole zadel za 3:0. FOTO: Annegret Hilse/Reuters
Finski orjak Marko Anttila je takole zadel za 3:0. FOTO: Annegret Hilse/Reuters

Finci brez večjih težav prek švicarske ovire

Zanesljive zmage so se veselili tudi Finci, ki so po golih Mira Aaltonena (9.), Mikka Lehtonena (11.) in Marka Anttile (24.) na začetku druge tretjine vodili že s 3:0. Nekaj upanja je nato Švicarjem vlil Andres Ambühl, ki je v 38. minuti znižal na 1:3.

Hokejisti iz dežele čokolade, sirov in ur so v nadaljevanju poskušali vse, da bi zasukali rezultat, selektor Patrick Fischer je že šest minut pred koncem tekme potegnil iz vrat čuvaja mreže Leonarda Genonija, kar so »Suomiji« izkoristili ter z zadetkoma Iira Pakarinena (56.) in Teemuja Hartikainena (57.) zapečatili usodo Švicarjem.

V polfinale napredovali tudi Švedi

V zadnji četrtfinalni tekmi so Švedi po hudem boju z 2:0 strli odpor Kanadčanov. Potem ko gledalci v uvodnih dveh tretjinah niso videli gola, je v 51. minute Skandinavce popeljal v vodstvo Lucas Wallmark. Končni izid je s strelom v prazna vrata slabi dve minuti pred koncem dvoboja postavil Anton Lander.

Izidi četrtfinala: 

ZDA : Slovaška 2:3 (1:1, 1:0, 0:1) – kazenski streli

ROC : Danska 3:1 (1:0, 1:1, 1:0)

Finska : Švica 5:1 (2:0, 1:1, 2:0)

Švedska : Kanada 2:0 (0:0, 0:0, 2:0)

Takole so se Finke veselile zmage na tekmi za tretje mesto. FOTO: Kirill Kudryavtsev/AFP
Takole so se Finke veselile zmage na tekmi za tretje mesto. FOTO: Kirill Kudryavtsev/AFP

Preberite še:

Komentarji: