Brazilija šokirala Hrvaško, ki bi lahko ostala brez boja za kolajne

Na 26. SP v rokometu jutri ključni tekmi za polfinale.
Fotografija: Brazilski rokometaši so v drugem delu SP pripravili največjo senzacijo z zmago proti Hrvaški, ki doslej sploh še ni izgubila. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Brazilski rokometaši so v drugem delu SP pripravili največjo senzacijo z zmago proti Hrvaški, ki doslej sploh še ni izgubila. FOTO: AFP

"Šokanten poraz. Hrvaška je blizu izpadanja boja za kolajne; Katastrofa; Razpad taktike!" je le del zapisov v hrvaški medijih po senzacionalnem porazu z Brazilijo. V drugem delu 26. svetovnega prvenstva v rokometu je nogometna velesila uprizorila največje presenečenje na SP v Nemčiji in na Danskem. Na kolena je spravila doslej nepremagano Hrvaško.

Kljub temu je naša južna soseda ob Franciji, Nemčiji, Danski, Švedski in Norveški glavna kandidatka za odličja. Tekme v drugem delu prvenstva so bile zanimive, a so bile zgolj uvertura v dramo, ki se obeta v ponedeljek in v sredo, ko se bo odločalo o polfinalnih vstopnicah.

Zdi se, da je v močnejši skupini 1 gostiteljem iz Nemčije usojeno sodelovanje v finalnem vikendu v Herningu. Njihov edini spodrsljaj z remijem proti Rusiji je bil izbrisan, ker se je v drugi del uvrstila Brazilija. Na tekmi proti Franciji je Nemcem le smola preprečila zmago, s katero bi bili z nogo in pol že najmanj drugi. V soboto so zanesljivo ugnali Islandijo in bodo v ponedeljek v Lanxess Areni v Kölnu ob 20.30 imeli prvo zaključno žogo za polfinale.


Tudi glasni motivacijski nagovori selektorja Lina Červarja Hrvatom niso prinesli zasuka proti Brazilcem. FOTO: Reuters
Tudi glasni motivacijski nagovori selektorja Lina Červarja Hrvatom niso prinesli zasuka proti Brazilcem. FOTO: Reuters


Za polfinale zmaga in nedoločeno proti Nemčiji in Franciji


A letvica bi bila težko postavljena višje. Hrvati bodo v vlogi ranjenih levov, potem ko so sinoči presenetljivi klonili proti Braziliji (26:29). Tako so si močno otežili pot v polfinale, zdaj bodo morali premagati Nemčijo in potem vsaj remizirati s Francijo. Jutri se torej zares obeta prava poslastica, v kateri sicer ne gre pričakovati lepega rokometa, pokanje kosti pač. Naši južni sosedje so zlasti proti evropskim prvakom iz Španije pokazali moč, toda imeli bodo primerjalno slabost, saj so včeraj odigrali zelo težko tekmo z Brazilijo, ki jim je vzela tudi samozavest, medtem ko so lahko Nemci počivali. Ko imaš v nogah šest tekem v desetih dneh, je vsaka ura odmora vredna zlata. Če reprezentanci Lina Červarja nocoj ne bi uspelo, bo sanj o kolajni konec, to pa bi bila voda na mlin Franciji, ki jo je proti Španiji (33:30) že okrepil kapetan Nikola Karabatić. Sicer ni v vrhunski formi, a njegova prisotnost je neprecenljiva za vrsto Didierja Dinarta.

»Pred tremi meseci, ko sem imel operacijo noge, si nisem mislil, da bom tukaj kot igralec, ampak gledalec ali strokovni komentator na TV, vesel sem, da se lahko borim za kolajno,« je povedal 34-letni Karabatić, ki je dosegel en gol.


Nikola Karabatić se je vrnil v francosko reprezentanco le tri mesece po operaciji. FOTO: AFP
Nikola Karabatić se je vrnil v francosko reprezentanco le tri mesece po operaciji. FOTO: AFP


Prokop upravičuje zaupanje


Francijo je pred dvema letoma tresla rokometna vročica, zdaj se je ta vnela prek vzhodne meje. Vsi pričakujejo ponovitev zgodbe iz leta 2007, ko je ekipa Heinerja Branda osvojila zlato. Islandija ni mogla preprečiti domače zmage, veselico bo danes skušala pokvariti Hrvaška.

»Preživljamo čudovite trenutke, če odštejemo srečne dogodke iz zasebnega življenja, je to najlepši čas sploh. Pišemo zgodovino, toda daleč je še do konca. Če bomo imeli takšno podporo s tribun (zmago z Islandijo je v živo videlo 19.250 ljudi in več kot 10 milijonov Nemcev po televiziji; op. p.) tudi na zadnjih dveh tekmah, bomo imeli lepe možnosti za uspeh,« v vsakem trenutku uživa selektor, 40-letni Christian Prokop, ki se lani na debiju na hrvaškem euru ni izkazal, pa vseeno zadržal službo.

V Herningu skoraj ni dvoma, da bodo prvo mesto osvojili olimpijski prvaki Danci, danes ob 18. uri bo ključna tekma za svetovne podprvake iz Norveške in evropske podprvake iz Švedske.

Komentarji: