Celjski cunami razbil Gorenje na prafaktorje

Ekipa Branka Tamšeta je v drugem polčasu naredila delni izid 10:1 in stopila na prag 22. naslova državnega prvaka.
Fotografija: Borut Mačkovšek je na derbiju vpisal pet zadetkov. Foto Mavric Pivk
Odpri galerijo
Borut Mačkovšek je na derbiju vpisal pet zadetkov. Foto Mavric Pivk

Tudi po 1618 dneh in 23 tekmah se nadaljuje prevlada rokometašev Celja nad večnimi tekmeci iz Velenja. Na začetku drugega polčasa je kazalo, da bo Gorenje prekinilo črni niz, a potem so prvaki pokazali, zakaj jim že pet let nihče ne more do živega.

Celje je nazadnje izgubilo proti Gorenju 4. decembra 2013, v Rdeči dvorani še malce prej, 18. septembra 2013, in tudi tokrat je pokazalo moč, ko mu je tekla voda v grlo. Z zmago je stopilo na prag 22. naslova državnega prvaka, petega zapored, odkar ga vodi Branko Tamše, ki poraza proti nekdanjemu klubu ne pozna. Klemen Luzar je že šesti na seznamu trenerjev Gorenja, ki ga je premagal, odkar je po dveh naslovih leta 2013 zapustil Rdečo dvorano.

V njej je bilo Gorenje po dveh zmagah lačno potrditve izhoda iz krize. »Mislim, da bi nam zmaga prinesla več sreče, kot bi poraz prinesel žalosti Celjanom,« je ob polčasu razmišljal novi športni direktor »os« Janez Gams, ki si je obetal nadaljevanje uspešne zgodbe v novi službi. Zelo dobro je kazalo. Na dolgo časa zelo izenačeni tekmi je imelo Gorenje pobudo vse do 33. minute, ko je Nejc Cehte povišal prednost na rekordnih 16:12. Zmaga se je tudi po njegovem golu za 18:15 (37. minuta) zdela na dlani …

Toda derbi ne bi bil derbi, če ne bi imel dramaturškega loka. Celjani so že večkrat pokazali, da potrebujejo zgolj nekaj minut, da zlomijo odpor tekmecev. Že dve minuti pozneje so izenačili na 18:18. Luzar ni mogel ustaviti celjskega cunamija, po golu Boruta Mačkovška je bilo 19:22 in v 51. minuti po bombi najstnika Domna Makuca 19:24 … Delni izid v 14 minutah je bil kar 1:10!

Gorenje, pred tekmo polno povrnjene samozavesti, je razpadlo na prafaktorje ter doživelo peti poraz v končnici. Zanj je precej zaslužen drugi celjski vratar Aljaž Panjtar, ki je v drugem polčasu zbral sedem obramb in te so vzele voljo črno-rumenim. »Dolgo smo bili v krču, vendar smo vedeli, da bo naš trud poplačan. Gorenje ni več moglo slediti našemu ritmu, pošle so mu moči,« je dejal Škofjeločan v celjskih vratih. Od 31. oktobra 2015 neporaženi Celjani bodo prvaki že dve tekmi pred koncem, če bodo v soboto doma premagali Ribnico. »Dobra bitka, dobra tekma. Takšen je derbi, pripravljen moraš biti na udarce in provociranja. Bili smo močnejši, ni nas zagrabila panika, ko smo zaostali za štiri gole,« je bil ponosen borec v obrambi Matic Suholežnik, ki komaj čaka, da dvigne pokal, preden se odpravi v tujino: »V soboto gremo na glavo in potem do jutra!«

Sladka celjska zmaga je imela grenak priokus, v 42. minuti je poškodbo staknil Jaka Malus, ki je že sinoči odšel na pregled kolena.

Komentarji: