Celjski rokometaši v novi sezoni spet med evropsko elito

Evropska rokometna zveza (EHF) je ekipo Celja Pivovarne Laško uvrstila na seznam nastopajočih v sezoni 2022/23 elitne lige prvakov.
Fotografija: Alem Toskić (desno) je na klopi Celja proslavil osvojitev državnega naslova. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Alem Toskić (desno) je na klopi Celja proslavil osvojitev državnega naslova. FOTO: Jure Eržen/Delo

To bo za celjski klub že 27. nastop v družbi evropske elite, največji uspeh pivovarjev je seveda naslov prvakov iz leta 2004. Celjani so si z naslovom državnih prvakov zagotovili mesto v evropski ligi, kljub temu, da Slovenija nima zagotovljenega mesta v ligi prvakov, pa bo celjski ponos branil slovenske barve v elitnem tekmovanju, v katerega se je neposredno uvrstilo devet klubov (Barcelona, Dinamo Bukarešta, Gudme, Kiel, Kielce, Magdeburg, Paris Saint-Germain, Porto in Szeged).

Evropska rokometna zveza (EHF) je zaradi finančnih težav izključila makedonski Vardar, tako se je za sedem prostih mest potegovalo trinajst klubov, so sporočili na uradni spletni strani celjskega velikana. EHF je udeležence izbral na podlagi različnih kriterijev (pretekli nastopi, prizorišče, število gledalcev, TV-pravice, marketing in medijska izhodišča).

»RK Celje Pivovarna Laško bo tako v sezoni 2022/23 še sedemiindvajsetič nastopil med najboljšimi klubi ter tako še naprej ostajajo eden izmed klubov z največ nastopi v tem tekmovanju,« so zadovoljno sporočili iz knežjega mesta.

»Potrdila se je pravilnost odločitve, da se prijavimo za nastop v najvišjem evropskem tekmovanju,« je za spletno strani kluba dejal predsednik Gregor Planteu. »Tam nas po današnji odločitvi vidi tudi Evropska rokometna zveza in del elite bomo še 27., s čimer smo v tem pogledu ena izmed najbolj trajnih znamk lige prvakov. To je seveda odgovornost in privilegij, ki ga moramo negovati. Zavedamo se, da bo tako tekmovalno, kot tudi organizacijsko veliko izzivov, a vsi smo si bili enotni, da si tega želimo, prepričani smo tudi, da si slovenski rokomet to mesto zasluži.«

Trener Alem Toskić je dodal: »Vsekakor smo vsi v klubu veseli, da smo dobili povabilo v ligo prvakov. To je nagrada za lansko sezono in klub, kot je naš, si zasluži igrati v tem tekmovanju. Veselimo se polnega Zlatoroga, evforije in ostalih stvari. Igrali bomo proti zelo močnim ekipam, tega se zavedamo, a dali bomo vse od sebe ter se vsakemu postavili po robu. Za to ekipo bo to velika preizkušnja, mladi smo, nekateri bodo to tekmovanje okusili prvič, a prepričan sem, da bodo vsi dali vse od sebe. Veselimo se, komaj čakamo žreb, da vidimo, kdo pride v Zlatorog.«

Vabilo tudi Krimu Mercatorju

Sistem tekmovanja po poročanju STA ostaja enak kot doslej – v skupinah A in B bo po osem ekip, zmagovalca in drugouvrščena se uvrstijo neposredno v četrtfinale tekmovanja, ekipe od tretjega do šestega mesta pa se bodo uvrstile v osmino finala. Prvo kolo bo na sporedu 15. ali 16. septembra, žreb skupin pa bo 1. julija na Dunaju. EHF pa je uradno potrdila tudi sestavo ekip za ligo prvakinj. Slovenski prvak, ekipa Krim Mercator, je dobil eno od vabil in bo tako tudi v naslednji sezoni nastopal v tekmovanju, v katerem je v prejšnji prišel med najboljših osem.

V ženski konkurenci najmočnejšega tekmovanja so imeli mesto že zagotovljeno Lokomotiva Zagreb, Odense, Esbjerg, Metz, Bietigheim, Györ, Budućnost, Vipers Kristiansand in Rapid Bukarešta, sedem pa je ekip z vabili: Banik Most, Brest, Ferencvaros, Storhamar, Bukarešta, Krim Mercator in Kastamonu Belediyesi.

Komentarji: