Danke boljše, Slovenke bodo pot na EP iskale na Češkem

Rokometna reprezentanca Uroša Bregarja je bila blizu podviga, a v končnici ostala praznih rok. Ana Gros tragična junakinja.
Fotografija: Zunanje igralke Ana Gros, Tjaša Stanko (na fotografiji, prispevala je štiri gole) in Nina Zulić so parirale danskim tekmicam.
Foto Mavric Pivk/Delo
Odpri galerijo
Zunanje igralke Ana Gros, Tjaša Stanko (na fotografiji, prispevala je štiri gole) in Nina Zulić so parirale danskim tekmicam. Foto Mavric Pivk/Delo

Celje – Malo je manjkalo, pa bi v celjski dvorani Golovec padla najbolj ugledna reprezentanca doslej. Slovenke so pomanjkljivosti v kakovosti in izkušnjah nadoknadile z željo in srčnostjo, vendar ni bilo dovolj. Po tesnem porazu z Dansko bodo za uvrstitev na evropsko prvenstvo v nedeljo morale zmagati na Češkem.

Škoda, da Ana Gros, daleč najboljša igralka pri Slovenkah, ni izkoristila sedemmetrovke pri zaostanku s 23:24, ko sta bili do konca še manj kot dve minuti. Danska vratarka se je postavila na golovo črto in odbila žogo. To je bila prelomnica tekme 5. kola kvalifikacij za decembrsko EP v Franciji.
Grosova, ena najboljših igralk lige prvakinj, je bila preveč obremenjena. Šele v ponedeljek je iz Francije, kjer je z Metzem osvojila naslov državne prvakinje, prišla na priprave v Laško. Včeraj je dolgo vlekla slovenski voz, na koncu pa se ji je zalomilo.
Razočaranja ni mogla skriti in se je najprej postavila v obrambno držo. »Saj ni bilo samo to krivo za poraz, lahko bi zgrešila tudi prej, pa nisem. Se zgodi, kaj naj vam rečem. Jaz sem dala vse od sebe, da bi nam uspelo. Težko je, ampak gremo dalje, imamo še eno priložnost,« ostaja optimistična Velenjčanka, ki je zabila 11 golov, skoraj polovico za Slovenke.
Te so Dankam, ki so osvojile 13 kolajn na velikih tekmovanjih, tudi tri zlate na olimpijskih igrah, pokazale zobe. Zunanje igralke Grosova, Tjaša Stanko in Nina Zulić so parirale tekmicam, v obrambi so gostiteljice uporabile kar tri različne postavitve in mešale štrene reprezentanci, ki si je že prej zagotovila nastop na euru. Selektor Uroš Bregar se je razveselil vrnitve Tamare Mavsar, ki je kljub skoraj enoletni odsotnosti pokazala, zakaj sodi med najboljše igralke na levem krilu. Presenetljivo dobra je bila v vratih Karmen Korenič iz švicarskega Thuna, javnosti povsem neznana.


Prvo vodstvo pri 10:9, zadnje pri 18:17


V prvem polčasu so Slovenke navdušile navijače, ko je Grosova zadela za prvo domače vodstvo z 10:9. Ines Amon je imela celo priložnost podvojiti razliko, a je bila nenatančna, nakar so gostje spet prevzele pobudo in ušle za tri gole. Borbene Slovenke se niso dale, Zulićeva je zaokrožila delni izid 3:0 za drugo domače vodstvo s 15:14, zmaga se je pomlajeni vrsti nasmihala, tudi ko je Grosova zadela za 18:17...
V zadnji četrtini tekme pa so prišle na plano omejitve slovenske reprezentance. Danke imajo veliko večjo širino. Grosovi in Stankovi so pojenjale moči, gostje, ki so tudi pokazale slabosti, pa so ostale bolj sveže in ostajajo neporažene v kvalifikacijski skupini 5, v kateri imajo vseh 10 točk. Čehinje so po zmagi na Islandiji pri petih, Slovenke pri štirih in Islandke pri eni.
V nedeljo zvečer bo za Slovenke dan D. Če želijo po EP 2016 in SP 2017 nadaljevati trend uvrščanja na velika tekmovanja, bodo morale zmagati v gosteh pri močni reprezentanci Češke, ki se v zadnjih letih hitro vzpenja. Nemogoče ni, s takšnim pristopom in še malce bolj zrelo igro jim lahko uspe.


Mavsarjeva: Vse je v naših rokah


»Mislim, da nam nihče ne more ničesar očitati. Borile smo se, stalno smo se vračale v igro, ni nam pa uspelo narediti preboja. Škoda za tiste zadnje minute v prvem polčasu, ko smo po vodstvu padle v črno luknjo. Na koncu je zasluženo zmagala Danska,« je poraz športno priznala rekonvalescentka Mavsarjeva, ki še zdaleč ni obupala: »Če bomo ponovile takšno igro v obrambi, lahko premagamo Čehinje.«
Selektor Bregar je tudi že obrnil ploščo za naslednji izziv: »Vemo, da Čehinje igrajo obrambo 5-1, ki nam ne ustreza, vendar bomo nekako morali najti prave rešitve. Verjamem, da nam bo uspelo, če ne, pa tudi ne bo konec sveta. Imamo pomlajeno reprezentanco, pred katero je lepa prihodnost. Gremo na vse ali nič, v 60 minutah je mogoče vse.«

Komentarji: