Visok poraz Slovencev, ki se bodo reševali proti Črni gori

V Debrecenu so slovenski rokometaši izgubili proti svetovnim prvakom iz Danske s 23:34. Jure Dolenec ni igral. V ponedeljek za drugi del proti Črni gori.
Fotografija: Mathias Gidsel je povzročal težave slovenski obrambi. FOTO: Bernadett Szabo/Reuters
Odpri galerijo
Mathias Gidsel je povzročal težave slovenski obrambi. FOTO: Bernadett Szabo/Reuters

Dva polčasa, dva različna obraza. V Debrecenu so slovenski rokometaši doživeli prvi poraz. Danska je bila boljša s 34:23 (16:14). Kapetan Jure Dolenec ni igral zaradi poškodbe kolena. Slovenija si bo nastop v drugem delu 15. evropskega prvenstva skušala zagotoviti v ponedeljek proti Črni gori (18.00).

Slovenci so na prvi tekmi premagali Severno Makedonijo s 27:25. Danci so s 30:21 ugnali Črno goro. Slednja je bila na prvi današnji tekmi boljša od Makedoncev z 28:24. Dolenec je na tekmi proti Makedoncem v drugem polčasu moral zapustiti igrišče zaradi bolečin v kolenu. Današnjo tekmo bo izpustil, morda se vrne za ponedeljkovo s Črno goro.

Slovenci od leta 2000 niso premagali Dancev, ki so osvojili 14 kolajn na velikih tekmovanjih. So svetovni prvaki in olimpijski podprvaki. Najboljši v Evropi so bili v letih 2008 in 2012. Njihov glavni zvezdnik je Mikkel Hansen, selektor Nikolaj Jacobsen.

V dvorani Fönix Arena se je zbralo skoraj 4000 gledalcev, Slovencev je več kot Dancev, dobrih 300. Selektor Ljubomir Vranješ računa na dobro predstavo svojih igralcev, ki bi si z zmago priigrali dve točki za glavni del v Budimpešti. V začetno sedmerico je uvrstil vratarja Jožeta Baznika ter Domna Makuca, Tilna Kodrina, Blaža Blagotinška, Blaža Janca, Gašperja Marguča in Miho Zarabca. V obrambi je Zarabca zamenjal Vid Poteko. Kapetan je prvič v karieri Janc, ki je na desnem zunanjem položaju zamenjal Dolenca.

Slovence je podpiralo več kot 300 rojakov. FOTO: Bernadett Szabo/Reuters
Slovence je podpiralo več kot 300 rojakov. FOTO: Bernadett Szabo/Reuters

Mačkovšek v formi

Slovenci so dobro odprli tekmo in prvič povedli, ko je Borut Mačkovšek zadel za 8:7 v 16. minuti. Mačkovšek, Staš Skube in Nejc Cehte so pred tem zamenjali zunanjo linijo Zarabec-Makuc-Janc, ki je povzročala veliko težav danski obrambi. Toda po 20 minutah je zbranost v slovenskem napadu popustila in Danci so ušli na 11:9.

Mačkovšek je bil veliko bolje razpoložen kot v četrtek proti Makedoncem, njegova dva projektila od daleč sta prinesla izenačenje (11:11) in po 22 minutah Jacobsena prisilila k minuti odmora. Po njej so Danci spet lažje zadihali in ušli na 14:11. Ob polčasu je bilo 16:14 za Dansko.

Predsednik RZS Franjo Bobinac je bil zadovoljen s prikazanim. »Lep rokomet, užitek ga je gledati. Upam, da bodo naši do konca pretili Dancem,« je dejal med odmorom. Toda drugi polčas se ni začel dobro za četrto reprezentanco z zadnjega eura. Danci so po šestih minutah vodili že z 21:15. Edini slovenski zadetek je dosegel Makuc.

Mikkel Hansen je bil vesel zmage. FOTO: Berrnadett Szabo/Reuters
Mikkel Hansen je bil vesel zmage. FOTO: Berrnadett Szabo/Reuters

Pri 17:24 je bilo v 41. minuti bolj ali manj jasno, da presenečenja ne bo. Odprto je bilo vprašanje razlike. V danskih vratih je bil vroč Niklas Landin, soigralec Zarabca v Kielu, ki je ubranil tri sedemmetrovke. Cehte je deset minut pred koncem znižal na 21:27. Toda na koncu je bilo visokih minus 11.

Edini strelsko razpoloženi je bil Mačkovšek, ki je dosegel šest golov z devetih metrov. 

V ponedeljek odločilna tekma

Slovenci si bodo pot v drugi del EP skušali zagotoviti v ponedeljek, ko se bodo ob 18. uri pomerili s Črno goro. V vsakem primeru bi šli v Budimpešto brez točk. 

Standings provided by SofaScore LiveScore

Preberite še:

Komentarji: