Za naslov svetovnih prvakinj Francozinje in Norvežanke

V finalu rokometnega svetovnega prvenstva za ženske v Španiji se bosta za naslov udarili reprezentanci Francije in Norveške.
Fotografija: Po katalonskem Granollersu so se v petek razlegali zmagoviti kriki Francozinj. FOTO: Josep Lago/AFP
Odpri galerijo
Po katalonskem Granollersu so se v petek razlegali zmagoviti kriki Francozinj. FOTO: Josep Lago/AFP

Francoska ženska rokometna reprezentanca je kot prva postala finalistka 25. svetovnega prvenstva v Španiji. Francozinje so v prvem polfinalu v Granollersu ugnale Dansko s 23:22. Olimpijske prvakinje, ki so v četrtfinalu ugnale Švedsko, so se v boju s Dankami, ki so se med štiri prebile z zmago nad Brazilijo, sredi prvega polčasa trikrat znašle že v zaostanku s štirimi goli, na glavni odmor pa šle pri 10:12.

Tudi v drugem polčasu so Danke, ki so zadnji velik mednarodni uspeh dosegle z bronom na SP 2013, še naprej ohranjale korak ali dva prednosti pred Francozinjami, sicer tudi dvakratnimi svetovnimi in enkratnimi evropskimi prvakinjami. Igralke s severa Evrope so zdržale tudi ob dveh igralkah manj na igrišču in ohranile dva oziroma tri gole naskoka, toda manj kot deset minut pred koncem so Francozinje ujele priključek pri 20:20. V zadnjo minuto so Francozinje vstopile z vodstvom 23:22, manj kot 20 sekund pred koncem so zapravile napad za zmago, toda na nasprotni strani niti Dankam ni več uspelo zadeti.

S štirimi goli je bila pri Francozinjah najboljša strelka Pauletta Foppa, igrali pa sta tudi Krimovi igralki Alisson Pineau, ki je dosegla tri gole, in Oceane Sercien-Ugolin, ki se med strelke ni vpisala. Pri poraženkah, ki so večino tekme vodile (tudi v drugem delu so imele enkrat prednost štirih golov), je bila s petimi zadetki najboljša Line Haugsted.

Španke enkrat še ujele priključek, drugič pač ne

V drugem polfinalu sta se udarili evropska prvakinja Norveška, ki je v četrtfinalu izločila Rusijo, in branilka svetovnega srebra Španija, ki je bila boljša od Nemčije. Prvi polčas se je končal z 11:11, čeprav so si Norvežanke hitro priigrale vodstvo s 7:3, toda v drugem delu prvih 30 minut so Španke pokazale boljšo igro in ohranile korak s Skandinavkami.

V uvodu drugega polčasa so Norvežanke hitro povedle s 15:12, 17:14 in 18:15, v 44. minuti pa prišle spet do vodstva s +4 (19:15). Le malce zatem se je tehtnica še bolj nagnila na stran Norveške (21:16), ko pa je Veronica Kristiansen v 52. minuti zadela za 23:17, je bila zmaga neizbežna, nenazadnje se je prednost nato še povečala tudi na osem golov.

Pri Norveški, ki si je tako že zagotovila 30. odličje z velikih tekmovanj (OI, SP, EP), sta bili s sedmimi oziroma osmimi goli najboljši Kari Brattset Dale in Nora Moerk, pri Španiji pa s petimi Alexandrina Cabral Barbosa.

Finale (17.30) in tekma za tretje mesto (14.30) bosta v nedeljo. Slovenija je SP končala na 17. mestu med 32 reprezentancami.

Preberite še:

Komentarji: