Golovec vabi: sanjati o zlatu ni nikoli prepovedano

Mladi slovenski rokometaši bodo danes ob 19.30 proti Norveški začeli evropsko prvenstvo v Celju. Cilj je polfinale, želja kolajna.
Fotografija: Krožnemu napadalcu Kristjanu Horženu (193 cm, 98 kg) napovedujejo sijajno rokometno kariero, ki jo bo 18-letni Trebanjec nadaljeval v Celju Pivovarni Laško. Foto: Slavko Kolar
Odpri galerijo
Krožnemu napadalcu Kristjanu Horženu (193 cm, 98 kg) napovedujejo sijajno rokometno kariero, ki jo bo 18-letni Trebanjec nadaljeval v Celju Pivovarni Laško. Foto: Slavko Kolar

Slovenski mladinci so doslej osvojili že štiri kolajne na evropskih prvenstvih v rokometu in novo odličje je velika želja novega rodu, ki bo prvi gostil tekmovanje igralcev, starih 20 let ali manj. V Celju se bo danes začelo 12. MEP, Slovenci se bodo ob 19.30 v dvorani Golovec pomerili z vrstniki iz Norveške.

Po rokometnem EP 2004 in eurobasketu 2013 bo knežje mesto gostilo tretje največje tekmovanje doslej. Tekme prvega dela bodo v dvoranah Golovec in Zlatorog, zatem se bo dogajanje preselilo v večji Zlatorog. Vseh 16 reprezentanc je nastanjenih v hotelu Thermana v Laškem, funkcionarji in sodniki so v hotelu Evropa v Celju. Finalni del si bo ogledala delegacija EHF s predsednikom Michaelom Wiedererjem.

...
...


Kljub dopustniškem času je zanimanje za turnir veliko, akreditiranih je več kot 60 novinarjev in fotografov, Slovencem se s tribun obeta bučna podpora. Ambasador eura je Luka Žvižej, vselej na pomoč pripravljenih prostovoljcev je 52. Prenosi tekem bodo na ehfTV in Sportklubu.
 

Cvetko: Čakamo češnjo na torti


Predsednik organizacijskega odbora Jure Cvetko z ekipo ima izkušnje z lanskega EP za mladinke. Takrat slovenska dekleta niso bila v igri za vrh, drugače je pri fantih, ki merijo na polfinale. »Lani smo turnir sklenili s pozitivno bilanco, takšna so pričakovanja tudi letos. V obeh dvoranah je vse pripravljeno, za vse bo poskrbljeno po najvišjih standardih, potrebujemo le še češnjo na torti, tj. dober rezultat naših fantov, vsi verjamemo v kolajno,« je optimističen nekdanji rokometni sodnik, zdaj prvi operativec ambicioznega ŽRK Z'dežele.

Foto
Foto


Glede slednje želje bo vse v rokah igralcev in strokovnega štaba na čelu s selektorjem Sašo Prapotnikom. Ta bo želel ponoviti ali celo nadgraditi uspehe predhodnika Slavka Iveziča, ki je leta 2002 osvojil srebro, v letih 2004, 2010 in 2012 pa bron. Naslov izpred dveh let na Danskem branijo Španci, prvi favoriti so Francozi, ki so lani zmagali na SP za kadete v Gruziji in še ne poznajo poraza.

Slovenci pod vodstvom kadetskega selektorja Janija Klemenčiča so bili lani 13., potem ko so izpadli v osmini finala s Hrvaško, kar je bilo precejšnje razočaranje. Pred tem je namreč Klemenčič z generacijo, v kateri so bili Blaž Janc, Jaka Malus in vratar Urh Kastelic, osvojil zlato kolajno na olimpijskih igrah mladih na Kitajskem 2014 in srebrno na SP 2015 v Rusiji.

Na tem mladinskem EP ob Franciji s prvim zvezdnikom turnirja Kyllianom Villeminotom (MVP kadetskega EP 2016 in SP 2017) ter Sloveniji med favorite sodijo še Hrvaška, Danska, Španija in Nemčija.
 

Makuc, Kosi, Horžen, Ocvirk ...


Pri Slovencih velja izpostaviti Domna Makuca, odkritje lige prvakov, kapetana Tilna Kosija, krožna napadalca Kristjana Horžena (iz Trima gre v Celje) in Miho Kavčiča (iz Jeruzalema gre v Gorenje), na zadnjih tekmah je bil najbolj strelsko razpoložen Grega Ocvirk, tudi drugi igralci lahko nase opozorijo rokometno Evropo. Selektor Prapotnik, dolgoletni trener Jeruzalema, ne taji, da je pred prvo tekmo nekaj treme.

»To je normalno, verjetno bo imela vrhunec po koncu četrtkovega dopoldanskega treninga. A ko se bo začelo, bo hitro izginila. Fantje morajo razmišljati o igri in taktičnem načrtu,« je izjavil Prapotnik in priprave ocenil za zelo dobre, pogoji za vadbo so bili prvovrstni: »Samo želim si, da bi postali stalna praksa.«

Cilji so postavljeni visoko. »Zakaj bi jih skrivali? Merimo na polfinale, želje segajo še višje. Imamo še eno dobro generacijo, za slovenski rokomet se nam res ni treba bati,« je dejal Prapotnik, ki prve tekme z Norveško ni označil za ključno, čeprav gre za derbi skupine B, morebitni osvojeni točki pa bi bili zelo koristni v drugem delu: »Na vsakega tekmeca se bomo dobro pripravili. Norvežani so visoki, a tudi premagljivi. Gremo korak za korakom in upamo na najboljše, sanjati ni nikoli prepovedano.«

Tudi o zgodovinskem prvem zlatu na domačem prvenstvu ne ...

Komentarji: