Gorenje vs. Celje bo spopad karakterjev

Velenjčani se v sezono podajajo s petimi novinci. Ob koncu meseca superpokal s Celjem Pivovarno Laško. Direktor Janez Gams verjame, da pokalna lovorika ni bila muha enodnevnica.
Fotografija: Rokometaše Gorenja naj bi krasil čvrst značaj. FOTO: RK Gorenje
Odpri galerijo
Rokometaše Gorenja naj bi krasil čvrst značaj. FOTO: RK Gorenje

Vrnitev na drugo mesto v državnem prvenstvu ter osvojitev pokala Slovenije, prve lovorike po šestih letih, je bil iztržek rokometašev Gorenja v prejšnji sezoni. To je bil presežek povsem nove ekipe trenerja Zorana Jovičića, ki si ni zastavila nobenih tekmovalnih ciljev. A postavila je letvico, ki jo bo v novi sezoni želela preskočiti in jo še malce dvigniti.

Nekdanji reprezentant Jovičić, ki se je trenerske obrti izučil v Kopru, ni kaj prida govorec, raje deluje ob igrišču, nerad govori o ciljih, rad pa poudari, da od fantov pričakuje maksimalno borbenost in da želi zmagati na vsaki tekmi, če je le mogoče. »Z nami ne bo nikomur lahko,« je denimo za TV Slovenija dejal Jovičić.



Direktor Janez Gams, ki ima sicer precej bolj namazan jezik, se je očitno navzel njegove retorike. »Naš cilj je, da bomo na koncu vsi zadovoljni,« se je namuznil Gams na vprašanje o konkretnih pričakovanjih. »Tudi lani smo imeli cilje, ampak jih nismo obešali na veliki zvon in smo bili na koncu vsi veseli. Če je nekaj delovalo, zakaj bi to spreminjali?« je strategijo komuniciranja pojasnil bivši igralec velenjskega kluba.
 

Cilji višji kot lani


»Z ekipo smo sedli skupaj in se pogovorili, želel sem tudi od igralcev in trenerjev slišati, kaj mislijo, česa so sposobni. Skupaj smo postavili cilje, so višji kot lani, nismo pa tisti slovenski klub, ki odkrito napoveduje vse tri lovorike,« je v svojem slogu rokavico v smeri Celja vrgel Gams, ki bi rad največjim tekmecem načrte pokvaril že 30. t. m. na superpokalu. Ta bo v Slovenj Gradcu, Gamsovem mestu, kjer imajo po nekaj letih spet prvoligaša.

...
...


Pravnik Gams se zaveda, da bi se lahko pretirana samozavest odbila v glavo kot bumerang, kot se je nazadnje zgodilo visokoletečemu trenerju Željku Babiću, ki ni dočakal konca prve sezone, v kateri je Gorenje padlo na tretje mesto v ligi NLB.



»Zavedati se moramo, da imamo po mojih informacijah za 45 odstotkov nižji proračun kot Celje Pivovarna Laško, ki je znova sestavilo zelo močno ekipo, iz tujine po enem letu pripeljalo tudi igralca, ki ga mi nismo mogli plačati (Jan Grebenc; op. p.). To je čisto drugačna dimenzija delovanja. Zato si ne moremo privoščiti, da bi šli v frontalni spopad z njimi. V pokalu smo jih premagali po več kot petih letih, upam, da to ni bila muha enodnevnica, ampak znak, da se bo cikel počasi spet obrnil v naš prid, je razmišljal Gams, ki je bil z Gorenjem prvak v letih 2012 in 2013.

Grega Okleščen je v Velenje prišel iz Krke. FOTO. RK Gorenje
Grega Okleščen je v Velenje prišel iz Krke. FOTO. RK Gorenje

 

Spremembe tudi v stroki


Gorenje je priprave začelo 25. julija, sprva je imela glavno besedo nova kondicijska trenerka, nekdanja atletinja Nina Djordjević, zdaj sta štafetno palico prevzela Jovičić in njegov novi pomočnik Benjamin Zbičajnik. Gorenje je že odigralo dve prijateljski tekmi, najprej visoko premagalo avstrijski Köflach, v soboto remiziralo z beloruskim SKA Minskom. Prva tekma v ligi NLB bo 7. septembra v Škofji Loki, »ose« se bodo želele izkazati tudi v pokalu EHF, v drugem predkolu jih v začetku oktobra čaka zmagovalec dvoboja Bešiktaš – Metaloplastika.

Aljaž Panjtar je okrepitev v vratih. FOTO: RK Gorenje
Aljaž Panjtar je okrepitev v vratih. FOTO: RK Gorenje


Nosilci igre bodo še naprej alfa in omega v napadu Aleks Kavčič, najboljši strelec Matic Verdinek, izkušeni kapetan David Miklavčič in obetavni Miha Kavčič. Veliko pričakujejo od peterice novincev, to so Vladimir Bojanić (krožni), Grega Okleščen (levi zunanji), Andris Celminš (desni zunanji), Žan Šol (levi zunanji) in Aljaž Panjtar (vratar), okreval je tudi Vid Levc.


Močan vratarski tandem


Jovičić ima tako na vsakem položaju vsaj po dva kakovostna rokometaša, tudi v vratih, kjer bo močan tanden Panjtar-Emir Taletović. »Tokrat smo za kadrovanje imeli veliko več časa kot lani, lahko smo premislili vse vidike in se odločili v miru,« je z mozaikom zadovoljen Gams, ki stavi na podobne adute kot Celjani. Ti namreč trdijo, da bo njihova glavna moč v moštvenem duhu. Prvaka torej utegne odločiti spopad karakterjev ...

Trener Zoran Jovičić (levo) in direktor Janez Gams si obetata uspešno sezono. FOTO: RK Gorenje
Trener Zoran Jovičić (levo) in direktor Janez Gams si obetata uspešno sezono. FOTO: RK Gorenje


»Prvo, kar lahko opazim pri fantih, je, da so "fajn klapa", gre za kompatibilne značaje. Po treningih sedijo skupaj v večjem številu in se pogovarjajo o marsičem. Na človeški ravni so se ujeli, na igralski pa se tudi že kažejo prvi obrisi igre, kakršno želimo gojiti. Prepričan sem, da ima trener dobro izhodišče za uspešno sezono,« je optimističen Gams.

Preberite še:

Komentarji: