Hrvaška renesansa: kavboji razbili tudi evropske prvake

Izbranci Lina Červarja so proti Špancem dosegli še peto zaporedno zmago. S štirimi točkami naprej tudi Danci in Švedi. Islandci v tekmi za biti ali ne biti premagali Makedonijo. Tudi Brazilija, Tunizija in Egipt med 12.
Fotografija: Izkušeni selektor Lino Červar, ki je s Hrvaško leta 2003 osvojil zlato, dokazuje, da je še vedno mojster svojega poklica. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Izkušeni selektor Lino Červar, ki je s Hrvaško leta 2003 osvojil zlato, dokazuje, da je še vedno mojster svojega poklica. FOTO: Reuters

Nikdar ne odpiši Hrvatov! Naši južni sosedje so se na 26. svetovno prvenstvo na Danskem in v Nemčiji odpravili brez visokoletečih ciljev, pa doslej prikazali verjetno najboljši rokomet med vsemi 24 reprezentancami.

Dobili so vseh pet tekem in proti evropskim prvakom iz Španije pokazali moč ter se po zmagi s 23:19 v nadaljevanje mundiala podajajo z maksimalnim številom štirih točk, kar jim daje lepe možnosti za preboj v polfinale. 

Zlatko Horvat se je izkazal z osmimi goli. FOTO: AFP
Zlatko Horvat se je izkazal z osmimi goli. FOTO: AFP


Toda v Kölnu jih čakata še obračuna s svetovnimi prvaki iz Francije, proti katerim praviloma izgubljajo, in gostitelji iz Nemčije. Popoln izkupiček v drugem delu sta si zagotovili tudi Danska in Švedska. Veliko zmago v boju za napredovanje so vpisali Islandci proti Makedoniji, med 12 najboljšimi so tudi tri neevropske reprezentance: Brazilija, Tunizija in Egipt.
 

Horvat, Musa, Šego z dodano vrednostjo


V olimpijski dvorani v Münchnu so se »kavboji« počutili kot doma, zanje so navijali skoraj vsi med več kot 12.000 gledalci. Niso jih razočarali, bili so boljši od začetka do konca, veteran Zlatko Horvat je dosegel kar osem golov, odličen je bil nekdanji član Trima in Gorenja Željko Musa na črti in morda še bolj Marin Šego v vratih. Obramba "kockastih" je bila na vrhuncu, evropski prvaki iz Španije je niso znali prebiti. Kapetan Domagoj Duvnjak in rekonvalescent Luka Cindrić tokrat nista bila v ospredju.

Selektor Lino Červar, ki je stolček v Zagrebu moral prepustiti našemu Branku Tamšetu, je pokazal, da je pri 68 letih še vedno sposoben taktično nadigrati vsakega kolega, tudi Jordija Ribero, ki ni imel pravih rešitev. Devetnajst golov so zmogli njegovi zvezdniki ...
 

Mala država, veliko srce


»Vse čestitke igralcem, bili so heroji, premagali smo evropskega prvaka. Odločila je naša moštvena igra, izpostavil bi čustva s tribun. Nismo še na olimpijskih igrah, ničesar še nismo osvojili, ampak smo na dobri poti. Občudujem igralce, pravi so "dečki", pustili so srce na igrišču. Hvala vsem, ki nas podpirajo, toliko let smo že v vrhu. Pritoževali smo se, ko smo bili lani peti na domačem evru, ampak to je kontinuiteta, ki jo imajo le redki. Smo majhna dežela brez finančnih sredstev, pa smo še vedno močni. Naši državljani so lahko ponosni na nas,« je po veliki zmagi povedal "čarodej iz Umaga".



V skupini A je Brazilija potrebovala zmago nad Korejo za preboj v drugi del in jo tudi dosegla ter zasedla tretje mesto. Francozi in Nemci so bili favoriti proti Rusom in Srbom, oboji so prenesli po tri točke. Nemčija, ki je dan prej remizirala s Francijo, je naposled zlahka ugnala nemotivirane Srbe za osem golov, Francozi pa so se precej namučili proti Rusom.

Aron Palmarsson je Islandijo popeljal v drugi del. FOTO: AFP
Aron Palmarsson je Islandijo popeljal v drugi del. FOTO: AFP


V skupini D sta bila potnika v Herning, Švedska in Madžarska, znana že prej, Švedi so dobili zanimiv derbi z vrha in tako kot Hrvati in Danci prenesli štiri točke. Tretje mesto je osvojil Egipt, potem ko je premagal Angolo. Za Egipt je to lep dosežek in spodbuda za SP 2021, ki ga bo gostil, kar bo vrhunec železnega mandata predsednika Mednarodne rokometne zveze (IHF) Hassana Moustafe.
 

Srčni Makedonci brez napredovanja


V skupini C je Tunizija dosegla nujno zmago nad Avstrijo, v skupini B pa je bil zelo zanimiv obračun med Makedonijo in Islandijo za tretje mesto. Vročekrvnim Makedoncem je za napredovanje zadostovala le zmaga in ob polčasu jim je kazalo dobro, toda potem so jim podobno kot prej s Španijo pošle moči, Kiril Lazarov ni zmogel vsega sam. Islandci, srebrni z OI 2008, so pokazali, kdo ima večjo rokometno tradicijo in v drugem polčasu prišli do velike zmage z 24:22.

Brazilci so se veselili uvrstitve med najboljših 12 ekip. FOTO: AFP
Brazilci so se veselili uvrstitve med najboljših 12 ekip. FOTO: AFP


Japonska je tako Koreja in Saudska Arabija z Borisom Deničem izgubila vse tekme in ni upravičila posebnega povabila IHF, ki ga je prejela kot organizatorica prihodnjih olimpijskih iger. Tudi priznani Dagur Sigurdsson očitno ne more delati čudežev v državi brez rokometne tradicije. Boljši je bil celo nekonkurenčni Bahrajn.

Skandinavski derbi med Dansko in Norveško so dobili gostitelji, pri katerih je Mikkel Hansen, zvednik Pariza, zabil kar 14 golov!

Mikkel Hansen je zabil kar 14 golov proti Norvežanom. FOTO: Reuters
Mikkel Hansen je zabil kar 14 golov proti Norvežanom. FOTO: Reuters

Preberite še:

Komentarji: