Jovičićevi jedo solato iz svoje sklede

Gorenje nocoj pred švedsko oviro v pokalu EHF. Gams: Če ne moremo biti najboljši, pa moramo biti najbolj borbeni. Špelić ob debiju v Rdeči dvorani računa na podporo navijačev.
Fotografija: Nova ekipa Gorenja se je dan pred prvo domačo tekmo predstavila javnosti. FOTO: Tomi Lombar
Odpri galerijo
Nova ekipa Gorenja se je dan pred prvo domačo tekmo predstavila javnosti. FOTO: Tomi Lombar

Velenje – Kar nekaj časa bodo navijači Gorenja potrebovali, preden bodo imena igralcev povezali z obrazi, ko bodo Velenjčani danes ob 20. uri odigrali prvo domačo tekmo v sezoni. Ta bo že zelo pomembna, proti Alingsasu bodo v Rdeči dvorani lovili tri gole zaostanka s prve tekme na Švedskem. Če bodo uspešni, se bodo v drugem kolu kvalifikacij za pokal EHF pomerili s poljskim klubom Gwardia Opole.

Včeraj so se Velenjčani v prostorih glavnega pokrovitelja predstavili javnosti in razkrili pričakovanja v novi sezoni, v katero vstopajo z močno spremenjeno ekipo. Kar enajst igralcev je odšlo, novincev je deset, nov je tudi trener Zoran Jovičić, ki je imel po prvi resni tekmi na Švedskem mešane občutke. Gorenje je dobro začelo (9:6), vmes močno popustilo (15:21) in na koncu spet ujelo ritem za končnih 23:26. V oči bode število tehničnih napak – 17. Te bodo črno-rumeni morali vsaj prepoloviti, če želijo nadaljevati evropsko pot.



Zoran Jovičić je po Kopru in Slovanu prevzel Gorenje. FOTO: Uroš Hočevar
Zoran Jovičić je po Kopru in Slovanu prevzel Gorenje. FOTO: Uroš Hočevar


​Poleg povratnika v vrata Emirja Taletovića so najbolj zveneče okrepitve David Miklavčič, nekdanji reprezentant, ki je takoj prevzel kapetansko vlogo, Aleks Kavčič, najboljši strelec slovenske lige v prejšnji sezoni, ter znanec slovenskih rokometnih igrišč Nikola Špelić.
 

O ciljih nič konkretnega


Slednji je takoj pokazal strelske sposobnosti, na Švedskem je zabil šest golov. Hrvat je pet sezon igral za Maribor, bil tudi kapetan, s 602 goloma je drugi najboljši strelec v zgodovini kluba. Zatem se je odpravil za dve sezoni v Porto, zdaj pa se je vrnil v Slovenijo in bo eden glavnih adutov Gorenja, ki začenja novo zgodbo na skromnejših temeljih s poudarkom na razvoju lastne rokometne šole. Tako kot direktor Janez Gams in trener Jovičić se mora tudi on popraskati po čelu, ko razmišlja o konkretnih ciljih. Preveč je še neznank za rešitev te enačbe ...



Pričakujem dobro sezono, smo mlada ekipa, ampak željna dokazovanja," uvodoma pove 27-letni levi zunanji igralec, ki je po dveh sezonah na Portugalskem pogrešal bolj znano okolje. "Srednjeevropski oziroma balkanski slog rokometa mi je bližje. Izkušnja pri Portu je bila koristna, naučil sem se veliko novih stvari. Drugače se igra, drugače trenira, drugačen je sistem."

Janez Gams se je že pred meseci z igrišča preselil v pisarno kot direktor RK Gorenje. FOTO: Aleš Černivec
Janez Gams se je že pred meseci z igrišča preselil v pisarno kot direktor RK Gorenje. FOTO: Aleš Černivec


Gams se je vprašanje o ciljih izognil kot pritiče pravniku. "Naš cilj je enostaven, zmagati na vsaki tekmi. Če bo tako, bomo prvaki," se je pošalil Gams, ki se zaveda omejitev mlade in z vseh vetrov nabrane ekipe. "Želimo igrati najboljše, kot lahko, in s tem prepričati navijače, da bodo verjeli v novo zgodbo. Mogoče ne bomo vedno najboljši, hočem pa, da smo vselej najbolj borbeni," je dodal dolgoletni igralec Gorenja.
 

Špelićev poziv navijačem


Trener Jovičić se ni hotel naslajati nad porazom glavnega tekmeca Celja Pivovarne Laško v finalu superpokala s Krko. "Mi jemo solato iz svojega krožnika, ne ukvarjamo se z drugimi. Imamo perspektivno ekipo, ki še ni dozorela. V nekaj letih jo lahko spravimo v srednji razred evropskega rokometa, se spopademo tudi s Celjem in napademo naslov. Jedro je zdravo. Verjetno bo skozi sezono kar nekaj spodrsljajev, toda pomembno je, kaj bo pisalo pod črto, ki jo bomo povlekli po koncu sezone. Slovenska liga bo težka, Krka je takoj pokazala, da nepremagljivih ekip ni," je opozoril Jovičić.

Nikola Špelić je v petih sezonah pri Mariboru zbral 602 gola. FOTO: Tadej Regent
Nikola Špelić je v petih sezonah pri Mariboru zbral 602 gola. FOTO: Tadej Regent


Za današnjo tekmo proti Alingsasu ne more računati na Andraža Keteja, ki je v domači oskrbi na antibiotikih, reprezentant Matic Verdinek bo stisnil zobe in pozabil na bolečino v stegenski mišici. Po sili razmer je namesto nesrečnega Keteja glavni organizator igre Aleks Kavčič, ki prizna, da se v tej vlogi še malce lovi, saj je bil v Loki bolj vajen parati mreže z leve strani.

Za to bo pristojen Špelić, tudi danes proti Švedom: "Alingsas ima močno ekipo, ampak še zdaleč ne nepremagljivo. V gosteh bi lahko iztržili boljši rezultat, če bi bili bolj zbrani, ampak to je cena mlade ekipe. Domača zmaga za vsaj štiri gole je dosegljiva, če nam bodo ob strani stali navijači, toliko bolj," je optimističen Špelić.
 

Koper jutri v Švici


V drugi krog pokala EHF se bo sicer skušal prebiti tudi Koper, ki bo jutri ob 17. uri gostoval pri Kadetten Schaffhausen. Ekipi sta se na Bonifiki razšli s 25:25.

Komentarji: