Koliko dinamita je še ostalo v Slovencih?

Matej Gaber bi lahko igral jutri v Veszpremu, pomočnik selektorja Uroš Šerbec pravi: »Pustimo se presenetiti!«
Objavljeno
12. junij 2018 09.00
Posodobljeno
11. junij 2018 17.35
Darko Cingesar je bil na prvi tekmi v Kopru med boljšimi v domači reprezentanci in je dosegel tri gole.
Zreče – Če bo Slovenija po šestih letih izpustila svetovno prvenstvo in ji bodo Madžari zaprli avtocesto do olimpijskih iger 2020, bo morala ubrati makadamski obvoz proti Tokiu in si na evropskem prvenstvu izboriti olimpijske kvalifikacije. Seveda bi bilo vse skupaj veliko lažje, če bi našim rokometašem jutri uspel podvig na Madžarskem, ki je pa vendarle malo verjeten.

Danes po zajtrku so se Slovenci iz Zreč odpravili v Veszprem, kjer bodo jutri ob 19. uri skušali uprizoriti čudež, tj. nadoknaditi pet golov zaostanka s prve tekme v Kopru (24:29). Če jim to ne bo uspelo, bo misija OI, glavni cilj mandata selektorja Veselina Vujovića, močno ogrožena.

Slovenci so iz Zreč v Veszprem odpotovali danes po zajtrku.

Matej Gaber bi kljub poškodbi očesa utegnil jutri igrati proti Madžarom.

Pomočnik selektorja Uroš Šerbec verjame v čudež, pa tudi igralci?.

Sumljivo je, da bosta namesto Čehov tekmo sodila Slovaka.


Zadnje sito bo EP 2020, ki ga bodo prvič gostile tri države: Norveška, Švedska in Avstrija. Uvrstitev nanj sicer ni vprašljivo, saj se bo euro razširil na 24 držav, Slovenci pa so v kvalifikacijski skupini z Nizozemsko, Latvijo in Estonijo absolutni favoriti. Na EP pa bosta na voljo le še dve vstopnici za olimpijske kvalifikacije in Slovenci bodo za eno od njiju morali doseči zelo dober rezultat.

Spomnimo, potem ko niso igrali na SP 2011 na Švedskem, ker jim je načrte prekrižala prav Madžarska, so potem na EP 2012 v Srbiji bili čisto blizu uspeha, vendar so v tekmi za peto mesto v Beogradu nesrečno izgubili proti Makedoniji, ko je Sebastian Skube v zadnji sekundi nastreljal vratarja, in London 2012 je splaval po vodi ...


Vujović zadnjič v Kopru?


Seveda razmišljanje o rezervnem scenariju ne pomeni, da Slovenci niso brez možnosti v Veszpremu, v rokometu so se dogajale že bolj čudne stvari, tudi v slovenski režiji, denimo v tekmi za bron na SP proti Hrvaški. Potrebe za preplahom ni, nad selektorjem Vujovićem tudi ne visi Damoklejev meč in če mu ne bi uspelo, mu bo predsednik RZS Franjo Bobinac gotovo dal popravni izpit, tako kot je njegovemu predhodniku Borisu Deniču, ko se ni uvrstil na EP 2014 in je potem Slovence popeljal do osmega mesta na SP 2015 v Katarju. Je pa zelo verjetno, da je Vujović vodil zadnjo tekmo v Kopru. Zaradi pomanjkanja denarja in ambicij išče nov klub, blizu naj bi bil odhodu k Wisli Plock.

Njegova reprezentanca, ki je dva dni vadila v Slovenskih Konjicah, je bolj ali manj prebolela šok iz Bonifike in snuje odločen odgovor, pomočnik selektorja Uroš Šerbec je postregel z dobro novico, da z očesom Mateja Gabra vendarle ni tako hudo, kot je sprva kazalo, in bi utegnil zaigrati v Veszpremu.

»Šok gor ali dol, moramo naprej. Vemo, da smo odigrali slabo, nič se nam ni izšlo, Madžari pa že dolgo niso igrali tako dobro. Boli nas previsok poraz, če bi šlo za dva gola ali tri, bi bilo upanje neprimerno večje. Jasno, da se tudi pri minus pet ne predajamo, vemo pa, da bomo morali odigrati sanjsko partijo, če hočemo naprej. Še najbolj so razočarani igralci, vprašanje pa je, koliko dinamita, želje, volje še imajo v sebi. Vsi trdijo, da jih imajo, toda eno je govoriti, drugo pa pokazati na igrišču. Upam, da se v igralcih skriva tista prava ambicija in vera v uspeh. Če je odgovor pritrdilen, je še vse odprto,« je razmišljal Šerbec, ki je končal trenersko zgodbo v Slovenj Gradcu in se bo verjetno vrnil v Krško.
 

Psihološki moment


Slovenci so se nadejali, da se bo Madžarom porušil sistem in morda bi se to res zgodilo, če bi obrambi Urbana Lesjaka po uvodnih sedemmetrovkah imeli korist in če bi strel Gabra prek igrišča končal v mreži. Potem bi gostje zaostali z 0:5 ali 1:7, namesto z 0:3 in 2:5, in bi pri lovljenju zaostanka izgubljali energijo. Vendar jim je bila sreča naklonjena, korak za korakom so se vrnili in začutili priložnost, Slovencem pa sta počasi začeli popuščati samozavest in zbranost.

»Ja, včasih lahko psihološki moment obrne potek tekme čisto v drugo smer. Ena žoga ali dve, pa je vse drugače. Prav zato mislim, da je še vedno vse odprto, če bi nam uspelo tekmece spraviti v zagato, uiti za nekaj golov, lahko njih zagrabi panika. Potem se hitro naredi razlika. Seveda pa vemo, kakšen pekel nas čaka v Veszpremu, za nameček so v zadnjem hipu zamenjali sodnika (namesto znanega češkega para Horaček-Novotny bo sodil slovaški Badura-Ondogrecula, op. p.) in vse skupaj ne diši po naključju. No, pustimo se presenetiti, najprej bodimo pošteni do sebe, dejstvo je, da moramo odigrati veliko bolje kot v Kopru, potem pa bomo videli, kaj nam bo to prineslo,« je še razmišljal nekdanji reprezentant Šerbec.


S kom dekleta na EP?

V francoskem glavnem mestu bodo danes ob 12. uri opravili žreb skupin za evropsko prvenstvo rokometašic. Slovenke so uvrščene v četrti boben in upajo, da ne bodo dobile najtežjih tekmic. Med nosilkami je Madžarska gotovo lažja od Norveške, Francije in Danske. V drugem bobnu sta Srbija in Črna gora bolj ranljivi kot Romunija in Španija, iz tretjega bobna pa v zadnjem času Nizozemke dosegajo boljše rezultate kot Nemke, Rusinje in Švedinje. Reprezentanca Uroša Bregarja bo decembra v Franciji tretjič zapored nastopila na velikem tekmovanju, cilj bo preboj v drugi del.