Korak nazaj tudi velika priložnost za mlade

Ljubljančanke so v novo sezono krenile z močno pomlajeno ekipo in nižjimi cilji v ligi prvakinj. Mnoge bodo preskočile ne eno, ampak pet stopničk. Bolj kot zmage pomembna sanacija.
Fotografija: Polona Barič je prevzela obveznosti kapetanke. FOTO: RK Krim
Odpri galerijo
Polona Barič je prevzela obveznosti kapetanke. FOTO: RK Krim

Kaj je novega na Krimu Mercatorju pred rokometno sezono? Ogromno tega, lažje bi bilo odgovoriti na vprašanje, kaj je po starem. Povsem prenovljena ekipa se je konec tedna predstavila navijačem in na Kodeljevem osvojila memorial Vinka Kandije, čez mesec in pol bo zaigrala v EHF ligi prvakinj, v kateri pa nima visokih ambicij.

Vrste slovenskih prvakinj so po sezoni zapustile kapetanka Miša Marinšek, Tjaša Stanko, Tamara Mavsar, Ines Amon, Olga Perederij, Sara Ristovska, Dora Krsnik in Lamprini Tsakalou, že prej Aneja Beganović in Marie-Paule Gnabouyou. Igralke, ki so ostale, so Alja Koren, Polona Barič, Nina Zulić, Maja Vojnović, Hana Vučko, Nina Žabjek in rekonvalescentka Nataša Ljepoja.

Polona Barič je prevzela obveznosti kapetanke. FOTO: RK Krim
Polona Barič je prevzela obveznosti kapetanke. FOTO: RK Krim


Novinke iz tujine so Antonija Ćurić (Avstrija, 24 let, vratarka), Harma van Kreij (Nizozemska, 25, zunanja), Marianna Rebičova (Slovaška, 26, zunanja) in Ana Kojić (Srbija, 21, desno krilo). V klub se je vrnila Manca Jurič, članski ekipi so se pridružile sile iz podmladka, to so: Hana Gjerek, Iza Bon Brzin, Tija Gomilar Zickero, Laura Cerovak in Valentina Klemenčič.
 

Nov predsednik in kapetanka


Novi predsednik kluba je Iztok Verdnik, pomočnik predsednika uprave za korporativno komuniciranje pri glavnem sponzorju Mercatorju, prejšnji predsednik Goran Bojović ostaja član izvršnega odbora, v njem pa ni več Deje Ivanović, ki je tudi uradno postala športna direktorica.

Nova je kapetanka, to je Polona Barič, njena desna roka bo levičarka Alja Koren. Krim je konec tedna desetič osvojil domači turnir, potem ko je premagal Žalec, Albo in Lokomotivo. Najboljša igralka je bila Zulićeva, najboljša vratarka Vojnovićeva.

Uroš Bregar se bo moral znajti še z mlajšo ekipo. FOTO: AFP
Uroš Bregar se bo moral znajti še z mlajšo ekipo. FOTO: AFP


Nespremenjeno ostaja dejstvo, da bodo krimovke znova igrale v elitni ligi prvakinj, njene tekmice v prvem delu bodo Györ, Savehöf in kvalifikant. Lep uspeh bi bil že uvrstitev v glavni del, sanje o prvem nastopu v četrtfinalu po šestih letih so pač glede na zasedbo utopične.
 

Korak nazaj naložba v prihodnost


Kontinuiteto uteleša tudi trener Uroš Bregar, ki ne zida gradov v oblakih. »Škoda, da je finančno stanje takšno, kot je, in da ima še vedno prednost sanacija, ki bo, upam, zares končana s to sezono. Naredili smo korak nazaj, da bi lahko v prihodnjih letih spet prišli na nekdanjo raven,« dolgoročne učinke zmanjšanja proračuna pričakuje Bregar, ki si v tej sezoni obeta osvojitev vseh domačih lovorik, v ligi prvakinj pa računa na preboj med 12 najboljših.



»Ubranitev domačega primata je naša obveza, v Evropi pa imamo – roko na srce – najlažjo skupino in zato verjamem, da bomo boljši vsaj od enega tekmeca,« je razmišljal Bregar in obžaloval, da klub ni mogel zadržati lanske ekipe, ki je bila konkurenčna vsem z izjemo Györa.

Krimovke so osvojile turnir Vinka Kandije: FOTO: RK Krim
Krimovke so osvojile turnir Vinka Kandije: FOTO: RK Krim


Z videnim na Kodeljevem je bil sicer kar zadovoljen, jasno je, da bo v zunanji vrsti veliko slonelo na trojici van Kreij-Zulić-Koren, Nizozemka se je izkazala za pravo okrepitev; velik korak naprej naj bi letos storili Hana Vučko in Nina Žabjek. Rebičova je dodana vrednost v obrambi, v napadu bo še potrebovala čas.

Krimovke letos ne bodo odšle na turnir v tujino, bodo pa imele dovolj pripravljalnih tekem. »Treba bo veliko delati, precej igralk je bilo še lani v mladinskem pogonu, čez noč pa bodo igrale v ligi prvakinj. To ni ena, ampak pet stopničk višja raven. Kar imamo imamo, iz vseh bomo skušali izvleči maksimum. Vse to je naložba v prihodnost,« dodaja »Bregi«.

Preberite še:

Komentarji: