Kljub porazu v Zgornji Šleziji na prvenstvo stare celine

V kvalifikacijskem dvoboju za EP nekdanja velesila Poljska boljša od Slovenije z golom v zadnji sekundi.
Fotografija: Blaž Janc je na desnem krilu dobil premalo žog, zato se je moral pomakniti v sredino slovenskega napada. FOTO: Mavric Pivk
Odpri galerijo
Blaž Janc je na desnem krilu dobil premalo žog, zato se je moral pomakniti v sredino slovenskega napada. FOTO: Mavric Pivk

Slovenska rokometna reprezentanca je na kvalifikacijski tekmi 5. kola za nastop na evropskem prvenstvu na Madžarskem in Slovaškem leta 2022 v Opolah izgubila proti Poljski s 26:27 (10:12). V nedeljo ob 18. uri se bo še pomerila s Turčijo v celjski dvorani Golovec, a trinajsti nastop na evropskem prvenstvu je že tu.

Slovenija ima ne glede na razplet zadnjega obračuna že zagotovljen nastop na zaključnem turnirju, ki bo med 13. in 30. januarjem prihodnje leto v Budimpešti, Debrecenu in Szegedu na Madžarskem ter Bratislavi in Košicah na Slovaškem, saj zaradi boljših izidov na medsebojnih tekmah z Nizozemsko in Poljsko v skupini 5 ne more končati nižje kot na drugem mestu. Iz skupine bosta namreč neposredno napredovali najboljši reprezentanci, dodatno pa še štiri najboljše tretjeuvrščene iz vseh osmih kvalifikacijskih skupin.

Tokrat v v Opolah v Zgornji Šleziji ni šlo. Slovenska izbrana vrsta je v odsotnosti številnih nosilcev igre, Deana Bombača, Dragana Gajića, Gašperja Marguča, Blaža Blagotinška, Mateja Gabra, Staša Skubeta, Darka Cingesarja, Klemna Ferlina in Nejca Cehteta doživela prvi poraz v kvalifikacijah za EP.



Poljska in Slovenija sta zelo živčno začeli za obe izjemno pomemben dvoboj. Tehnične napake so se zaradi tresočih rok vrstile na obeh straneh, vseeno pa so gostitelji v prvem polčasu večkrat vodili z dvema zadetkoma prednosti in imeli priložnosti za povišanje prednosti na tri gole. Osrednji slovenski blok v obrambi ni dobro ukrepal proti 200 cm visokemu krožnemu napadalcu Macieju Gebali, ki je s svojo močjo spravil s položaja slovenske branilce, v napadu pa izbranci selektorja Ljubomirja Vranješa niso dovolj razširili igre na krila, da bi se ognili poljski obrambi, visoki kot Tatre. Poleg tega je bil razpoložen tudi domači vratar Adam Morawski in slovenski rokometaši so le zaradi napak poljskih tekmecev v prvem počasu držali še vzdržen rezultat.

Borut Mačkovšek je proti Poljakom štirikrat zadel, a je tudi premalo streljal. FOTO: Mohamed Abd El Ghany/Reuters
Borut Mačkovšek je proti Poljakom štirikrat zadel, a je tudi premalo streljal. FOTO: Mohamed Abd El Ghany/Reuters

 

Nihanja in neizenačenost


V drugem delu tekme so Vranješevi fantje sprva zaigrali bolj energično in z zasukom v 36. minuti že vodili z dvema zadetkoma prednosti, s 14:12. A pri Poljakih sta se razigrala levi zunanji igralec Szymon Sićko in desni Michal Daszek, Poljaki so vnovič prevzeti vajeti izida v svoje roke in Slovenija jim je vseskozi dihala za ovratnik. Kristjan Horžen je sicer zadeval na črti, Domen Novak je uspešno izvajal najstrožje kazni, a v slovenski igri je bilo preveč nepazljivih malenkosti, da bi to kakovostni gostitelji, čeprav so vseeno daleč od nekdanjih slavnih časov, vseskozi spregledali.



Slovenci so osem sekund pred koncem prek Novaka sicer še izenačili rezultat na 26, a po hitrem začetku s sredine igrišča je levoroki Daszek v zadnji sekundi iz nemogočega položaja, nagnjen je bil povsem na desno, le zadel za domačo zmago. Po 16. medsebojnem dvoboju je tako zdaj izkupiček devet zmag Slovencev, en neodločen izid in šest zmag Poljakov. Res je, da so slovenski rokometaši pogrešali številne adute, a bronasti s svetovnega prvenstva leta 2017 še vedno ne znajo uveljaviti svoje avtoritete.
 

Napraviti bi morali prekršek


Poljska je bila nekoč močna, zdaj je s svojim igralski kadrom daleč od zlatega obdobja, slovenska reprezentanca ima ugled in uspehe, a na igrišču deluje, kot da so kvalifikacije za evropsko prvenstvo povsem nepotrebna obveznost in da bi se morala na tekmovanje najboljših na stari celini prebiti brez kaplje prelitega znoja. Takšna miselnost še pride skozi pri manj kakovostnih izbranih vrstah, pri močnejših je to val, ki se odbije od trdne skale.

Selektor Ljubomir Vranješ je zadovoljen z igro svojih varovancev, a vse se ni sestavilo za pozitiven izid. FOTO: Annegret Hilse/Reuters
Selektor Ljubomir Vranješ je zadovoljen z igro svojih varovancev, a vse se ni sestavilo za pozitiven izid. FOTO: Annegret Hilse/Reuters


»Igrali smo dobro, vsi fantje so se borili. Premoremo kakovost in nabor mladih igralcev. Tekma je bila zahtevna, a na koncu sem zadovoljen z borbenostjo in igro skozi celotno tekmo. V igri so seveda bile napake, ki jih bo potrebno popraviti, a glede na kratek skupni čas, ki smo ga imeli na voljo, je tudi to razumljivo. Na žalost v izdihljajih tekme nismo napravili prekrška, da bi izvlekli neodločen izid,« je dejal selektor Ljubomir Vranješ.

»Zadovoljen sem s predstavo naše ekipe. Borili smo se, vsa čast tudi vsem našim mlajšim igralcem, ki so dobro izrabili priložnost. Na žalost se nam je pripetil zadnji zadetek, ki ga je Poljska dosegla tudi z ogromno sreče. Nič ne de, čaka nas še domača tekma s Turčijo, na kateri si moramo priboriti prvo mesto v skupini,« je po tekmi v Opolah navrgel Borut Mačkovšek. »Obe reprezentanci sta prikazali dobro predstavo. Na koncu je bilo malce več sreče na poljski strani. Verjamem, da bomo v nedeljo prikazali najboljšo predstavo v tem tednu in potrdili prvo mesto v kvalifikacijski skupini,« je dodal Vid Poteko.

 

Komentarji: