Po šoku se je vrnila močnejša, takšen bo tudi Krim

Najboljša strelka ekipe je zadovoljna s sezono v ligi prvakinj, ki bi jo rada sklenila z izmikajočo se domačo zmago proti Budućnosti (Kodeljevo, sobota ob 19. uri).
Fotografija: Alja Varagić je najboljša strelka Krima Mercatorja s 55 goli. FOTO: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Alja Varagić je najboljša strelka Krima Mercatorja s 55 goli. FOTO: Jože Suhadolnik

Že deveta sezona v rokometni ligi prvakinj je za Aljo Varagić (prej Koren) najboljša doslej, s 55 goli je osma strelka elitnega tekmovanja in ena najbolj zaslužnih, da so se Ljubljančanke ponovno uvrstile med najboljših 12 ekip stare celine. Za konec si 29-letna levoroka Celjanka obeta prvo domačo zmago, ko bo Krim jutri na Kodeljevem (19) gostil Budućnost.
 

Po eksodosu večine nosilk igre (Stanko, Marinček, Tsakalou, Perederij, Pandžić, Ristovska ...) in uvodnemu domačemu porazu proti kvalifikantkam iz Češke je malo ljudi Krimu napovedovalo evropsko pomlad. A je vsaj ohranil stik z najboljšimi, če jim že ni bil kos. Kako ocenjujete evropsko sezono tik pred njenim koncem?


Zadovoljni smo, ker smo s tako mlado in neizkušeno ekipo prišli med 12 najboljših, bilo pa bi še boljše, če bi v tem glavnem delu osvojile kakšno točko več. Na prvi tekmi glavnega dela smo si privoščili spodrsljaj v Valcei in izgubili realne možnosti za četrtfinale, sicer pa na sezono gledam pozitivno. Pohvalila bi dekleta, sploh mlajša, ki bodo v naslednjih letih prevzela vodilne vloge. Če se bo tako delalo z njimi še naprej, vidim svetlo prihodnost za Krim. Upam, da bo vsaka sezona boljša.


 

V prvem delu sta bili pomembni zmagi na Češkem in Švedskem, dobro ste namučile tudi zvezdniški Györ, črna pika pa je domači poraz s Sävehofom, kajne?

Strinjam se, omenjeni zmagi v gosteh sta bili svetli točki, škoda pa za tisto zadnjo tekmo proti Švedinjam. Če bi zmagale, bi v glavni del prenesle štiri točke in imele večje možnosti za četrtfinale. A tako je v športu, upam, da nam bo v naslednji sezoni uspelo narediti tudi ta korak med osmerico.

Alja končuje deveto sezono v ligi prvakov. FOTO: Tomi Lombar
Alja končuje deveto sezono v ligi prvakov. FOTO: Tomi Lombar

 

Omenjena tekma s Sävehofom vam je ostala v še slabšem spominu, ker ste se na njej poškodovali in morali izpustiti svetovno prvenstvo na Japonskem. Je bilo hudo?

Zelo hudo, to se mi je zgodilo že drugič zapored, saj sem na podoben način izpustila tudi EP v Franciji 2018. Veselila sem se odhoda v reprezentanco, dan prej pa nesrečna poškodba in konec. A vse to je del našega posla. Sem pa opravila dobro rehabilitacijo in se vrnila morda še močnejša. Zdaj se spet bliža reprezentanca (kvalifikacije za EP s tekmama proti Nemčiji; op. p.) in verjamem, da bom tokrat lahko pomagala.


 

Kako to, da ste na Kodeljevem, ki je bila vselej Krimova trdnjava, igrali slabše kot v gosteh?

To je res presenečenje. Na Kodeljevem smo vedno bile uspešnejše, to se je zdaj malce obrnilo. Morda se bomo navijačem odkupile s to zadnjo tekmo.

Alja Koren ima vso kariero številko 20. FOTO: Mavric Pivk
Alja Koren ima vso kariero številko 20. FOTO: Mavric Pivk

 

Na katerih področjih je ekipa napredovala skozi sezono? Videli smo, da se je odlično znašla 18-letna Valentina Klemenčič in v prvi sezoni med članicami zabila že 22 golov. Z velikimi koraki napreduje Nina Žabjek, prebuja se tudi Hana Vučko, v vratih je talent pokazala Maja Vojnović ...

Mlajše igralke so zelo napredovale v teh mesecih, dobile nujno potrebne izkušnje. Žabjekova je pokazala, da lahko prevzame breme. Klemenčičeva bo šla samo še gor in jo čakajo velike stvari. Upam, da jih bo klub zadržal dalj časa in da bodo samo še napredovale.
 

Bo Krim zadržal tudi vas, pogodba vam maja poteče?

Pogovarjamo se, verjamem, da se bomo kmalu dogovorili.

Alja Varagić je ena od ljubljenk navijačev Krima. FOTO: Jure Eržen
Alja Varagić je ena od ljubljenk navijačev Krima. FOTO: Jure Eržen

 

Kako ste se znašli v vlogi kapetanke? Dolgo je bila prva med enakimi Miša Marinček, po poškodbi Polone Barič imate vi glavno besedo v slačilnici ...

S Polono sva dobro sodelovali in z veseljem sem prevzela to vlogo glede na starost in izkušnje. Ni težko, punce poslušajo in ubogajo. Upam, da so z mano zadovoljne in da je zadovoljen tudi trener (Uroš Bregar; op. p.).
 

Krim je že predstavil tri okrepitve za novo sezono (Francozinja Oceane Sercien-Ugolin, Brazilka Samara Vieira in Slovenka Maja Svetik), kaže, da se klub pobira. Ste optimistični za naprej?

Vsake okrepitve smo vesele, gre za kakovostne igralke, ob tem pa mlajše, ki še lahko napredujejo. Mislim, da bo šlo odslej samo še na boljše in da se bodo vrnili dobri časi Krima.

Varagićevi se pogodba s Krimom izteka. FOTO: Jože Suhadolnik
Varagićevi se pogodba s Krimom izteka. FOTO: Jože Suhadolnik

 

Torej si lahko navijači obetajo, da boste v denimo štiriletnem obdobju spet krojile sam vrh evropskega rokometa?

Jaz sicer gledam le za eno sezono naprej, saj nisem več najmlajša. Je pa vse mogoče. Če bodo zadržali najboljše igralke in če bodo prišle vrhunske okrepitve, lahko Krim pride spet na vrh. Zakaj ne?

Večji del kariere je Alja Varagić kljub 186 cm preživela na desnem krilu. FOTO: Blaž Samec
Večji del kariere je Alja Varagić kljub 186 cm preživela na desnem krilu. FOTO: Blaž Samec

Preberite še:

Komentarji: